TIMISOARA. Ultimul seminar din acest an la care au participat studentii Facultatii de Economie si de Administrarea Afacerilor, specializati in Economia Comertului, Turismului si Serviciilor, s-a transformat, vineri seara, intr-un restaurant din Timisoara, intr-o adevarata demonstratie practica de catering international.
Sub coordonarea conf. univ. Carmen Babaita, cancelarul FEAA, 8 echipe de studenti din anul terminal si-au aratat maiestria in arta gatitului si a marketingului gastronomic, fiecare grup alegand sa pledeze, intr-un autentic concurs al tinutelor si al gusturilor, pentru traditiile culinare ale bucatariei romanesti, unguresti, indiene, arabe si italiene.
“Acest seminar aplicativ, aflat la cea de-a zecea editie, reprezinta un veritabil test pentru studentii nostri, care-si prezinta in mod practic cunostintele despre arta culinara si avantajele cateringului. In ultimii ani, cateringul tinde sa ia locul pranzurilor obisnuite la restaurant, de aceea viitorii economisti trebuie sa fie pregatiti pentru a manageria astfel de afaceri”, ne-a declarat Carmen Babaita, care, prin aceasta initiativa, a reusit sa resuscite interesul studentilor pentru arta culinara si prezentarea bucatelor intr-o maniera cat mai apetisanta.
“Noi am ales sa prezentam retete din bucataria italiana, adica pizza, paste, prosciutto melone, platoruri cu branzeturi si fructe, adica delicii culinare de nerefuzat. Speram sa convingem juriul ca bucataria italiana se preteaza cel mai bine la o cina festiva, cum poate fi considerata si cea din seara aceasta”, a precizat Claudia Ciobanu, care, alaturi de alti cativa colegi, a venit la seminarul aplicativ convinsa ca bucataria italiana poate “bate” bucataria romaneasca, maghiara sau indiana.
Spre nedumerirea gurmanzilor care asteptau ca bucataria traditionala romaneasca, cu sarmalute, mamaliguta, carnati, sunculita si caltabosi de porc, muraturi asortate, placinta si vin rosu sa nu aiba adversar, prima “expozitie” care si-a epuizat bucatele in fata zecilor de consumatori a fost chiar cea italiana, urmata de cea maghiara si vanatoreasca.
“Epuizarea rapida a produselor dintr-o bucatarie sau alta nu poate fi un indicator de ierarhizare, cata vreme studentii care au ales retetarul bucatarie romanesti au prezentat mancaruri foarte consistente, de pranz, iar cei cu bucataria italiana, spre exemplu, au venit cu un meniu frugal, foarte nimerit la cina. Sigur ca, la ora aceasta, studentii au ales pizza, si nu sarmalele”, ne-a explicat presedinta juriului, Carmen Babaita.
Fara a se anunta clasamentul final, pentru a le permite tuturor “bucatarilor” sa se considere virtuali castigatori, pana luni, la cursuri, demonstratia de catering s-a incheiat prin incantarea generala a unor colinde, dupa care a urmat mult asteptatul party…
Pareri
Mulţumim pentru suportul acordat !