Studentii isi rotunjesc veniturile in… caminele din Timisoara! De la aplicat de unghii false la vanzare de gablonturi, tinerii transforma hobby-urile in afaceri

 

Banii de la parinti sunt minunati, mai ales atunci cand intra pe card, dar ce se intampla atunci cand se termina? Avem bursa. Ok, se termina si aceasta. Gasim o posibilitate de a face bani. Unii studenti isi iau o slujba, altii transforma un hobby intr-o afacere.

 

Beatrix este studenta in anul III la Facultatea de Economie si Administrarea Afacerilor din cadrul Universitatii de Vest din Timisoara. Locuieste in camin, in complexul studentesc, impreuna cu o colega. Cum banii nu au dat-o afara din casa, pe langa bursa de la facultate, ea a incercat, incet-incet, sa-si rotunjeasca veniturile.
Tanara a inceput prin 2004 sa vanda produse din cataloagele de cosmetice. „De multe ori am patit sa nu pot onora comanda pentru ca nu mai aveau pe stoc produse. Asa am invatat ca dimineata, la ora sase trebuia sa fiu in picioare si sa dau comanda, ca sa gasesc produsele“, ne spune tanara studenta la Contabilitate si Informatica de Gestiune. Unul dintre cele mai mari avantaje ale comenzilor de produse cosmetice din cataloage consta in discountul pe care il primeste la produse. Astfel, la fiecare comanda de 50 de lei, 23% din bani sunt ai ei. „Cand vin sarbatorile apar si comenzile mai consistente“, explica Beatrix. Craciunul este o perioada prospera, comenzi de sute de lei sunt facute si de tineri si de tinere, care doresc sa-i faca un cadou iubitei sau iubitului, dar si care doresc sa se rasfete si sa-si faca un cadou lor.

 

A doua sursa de venit o reprezinta gablonturile. „Intotdeauna am avut o inclinatie spre partea artistica. La inceput am intrebat cum se face si o prietena mi-a aratat, pe urma am cautat pe internet modele si asa am ajuns sa ma perfectionez si sa pot crea tot mai multe perechi de cercei, coliere sau bratari“, adauga Beatrix. Tanara comanda materialele pe un site, de unde le ia mai ieftin decat din magazin si, odata marfa ajunsa acasa, se pune pe treaba. „Am un program foarte incarcat, fiind in ultimul an, cu dizertatia, dar timpul ti-l faci tu liber“, ne spune studenta. Intre doua cursuri, cu clestele dupa ea si cu sarmulite, margele, hartie si alte asemenea, Beatrix creeaza. O pereche de cercei costa de la 4-5 lei la 15 lei, iar o bratara sau un colier poate ajunge la 25 de lei, in functie de cat de mult a muncit la el. Poate castiga intr-o seara si cate 70-80 de lei, cand bate din usa in usa la colegii de camin sau din alte camine si le arata produsele.

 

Larisa este studenta la Universitatea Politehnica Timisoara. Ea a gasit o alta metoda de a face un ban de cheltuiala: aplica unghii false si unghii cu gel. Pentru o aplicare cere 40-50 de lei si le garanteaza clientelor – studente si ele – ca timp de cateva saptamani nu vor avea probleme cu unghiile. Face acest lucru in principal seara, dupa ce cursurile s-au terminat, dar clientii nu sunt foarte multi. A invatat sa aplice unghii false din liceu, iar cand a venit la facultate o prietena a initiat-o in „afacere“. Banii nu sunt atat de multi cum ar vrea, dintr-un motiv simplu: tot mai multe tinere au invatat aceasta tehnica, de a-si aplica singure unghii false, dar si din cauza crizei, care, pare-se, le pune mari bete in roate afacerilor. Chiar si asa, cel putin doua-trei cliente pe luna apeleaza la Larisa pentru a le pune unghii false, astfel ca, pe langa banii primiti de la parinti, ce castiga in plus sunt bani de cheltuiala si de iesit cu prietenii.

 

Pe langa cele doua activitati, unii dintre tineri sunt frizeri pentru colegii lor. Pornind de la pretul de o simpla bere pentru prietenii apropiati si ajungand la 20-30 de lei pentru cei care doresc sa le fie aranjat parul intr-un mod deosebit, hair-stilistii din camine castiga o suma frumusica la final de luna. Ca ei, unii dintre studentii cu abilitati de vanzator isi incearca norocul in comert. Pe holurile caminelor umbla periodic tineri cu o geanta plina de haine pe care le ofera, contra cost, altor studenti sau studente.

 

Comertul in interiorul caminelor este insa interzis, iar studentii isi asuma un risc enorm: pot fi dati afara! „Noi oferim conditii de cazare, nu de comert. Aceste activitati sunt ilegale, pentru ca sunt nefiscalizate. Ele sunt interzise si prin regulamentul de ordine interioara. Studentii prinsi sunt dati afara din camin“, ne spune rectorul Universitatii Politehnica, Nicolae Robu. El adauga faptul ca universitatea pe care o conduce nu-si permite sa amenajeze spatii speciale in care studentii sa desfasoare activitati de comert intrucat nu se poate dispensa de camere pentru locuit in care stau tot tinerii. Rectorul UVT, Ioan Talpos, nu stie ce se intampla in caminele universitatii: ”Exista un regulament, prin care sunt interzise aceste activitati. Noi nu sustinem asa ceva. Pana acum nu am aflat ca asemenea activitati s-ar desfasura in caminele noastre.”, a precizat Talpos.

Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.