Actuala lege a educatiei „nu raspunde nevoilor studentilor” si „a fost facuta in ideea de a reduce cheltuielile” spun atat organizatiile studentesti, cat si liderii sindicali din invatamantul preuniversitar.
Alianta Nationala a Organizatiilor Studentesti din Romania sustine ca noua lege a educatiei „aduce un afront miscarii studentesti din Romania, blocand accesul studentilor in cele mai importante decizii din universitati si anume alegerea functiilor de conducere si consiliu de administratie”, se arata intr-un comunicat.
Mai mult, ANOSR atrage atentia asupra faptului ca, „desi in declaratii publice se specifica faptul ca rectorul unei universitati poate fi ales de catre comunitatea academica, acest lucru este fals. Chiar daca peste 85% din comunitatea academica este formata din studenti, potrivit formularii actuale acestia reprezinta doar 5% din puterea de decizie in ceea ce priveste alegerea rectorului”.
In acest context, liderii studentilor solicita Ministerului Educatiei o intalnire in care sa se gaseasca o solutie pentru ca acestia sa devina parteneri cu drepturi egale in cadrul invatamantului superior din Romania.
Si liderii de sindicat din invatamantul preuniversitar sunt nemultumiti de noua lege a educatiei. „Sunt o serie de aspecte de ordin financiar care ne nemultumesc. La fel sunt aspecte privind titularizarea profesorilor cu care noi nu putem fi de acord, iar aceastea sunt doar cateva exemple”, a declarat Virgil Popescu, liderul Sindicatului preuniversitar „Spiru Haret” Timis.
Virgil Popescu spune ca sindicatul pe care il conduce pregateste, pentru perioada urmatoare, o serie de proteste, insa calendarul va fi stabilit abia saptamana viitoare. „Urmeaza sa avem o intalnire la nivelul federatiei, saptamana viitoare, cand vom stabili si protestele”, a mai precizat Popescu.