Studentii Universitatii Politehnica Timisoara au revenit in campus

TIMISOARA. Universitatea Politehnica Timisoara a fost una dintre institutiile care s-au adaptat cel mai bine la noile realitati impuse de contextul epidemiologic, a trecut cu succes de la invatamantul in campus la cel online, avand si experienta Campusului Virtual, a Centrului de e-Learning, prin intermediul carora a derulat atat cursurile online, cat si o serie de webinarii care au avut scopul de a-i pregati si consilia pe studenti in folosirea noilor resurse educationale. De asemenea, prin intermediul Centrului de Consiliere si Orientare in Cariera, a oferit studentilor consiliere pentru adaptarea la noul sistem de invatamant. A fost un an plin de provocari pentru intreg sistemul de invatamant, care a fost nevoit sa-si inchida portile, sa transfere cursurile in mediul online, unele in totalitate, altele alternand cu invatamantul hibrid pe diferite perioade, in functie de restrictiile impuse de pandemie.

In ultimul an s-a inregistrat o crestere majora a resurselor utilizate pentru invatamantul online in Campusul Virtual al UPT, au fost achizitionate suplimentar echipamente necesare pentru activitatea online, au fost dezvoltate instrumente digitale, inclusiv de catre studenti, dar si cursuri online deschise, prin Centrul de e-Learning.

Pana la urma, cred ca trebuie sa luam si partea buna a lucrurilor, in sensul ca ne-am adaptat, in acest an. Pentru noi, la Universitatea Politehnica Timisoara, a fost mai usor, pentru ca am avut un sistem destul de bine pus la punct, ma refer la Centrul de e-Learning si Campusul Virtual, care au derulat activitati online si inainte de pandemie. Cadrele didactice care nu au predat in sistemul de invatamant la distanta au fost nevoite doar sa-si adapteze cursurile la o platforma deja existenta, nu a trebuit sa dezvoltam un sistem de la zero. Din acest punct de vedere, a insemnat foarte mult faptul ca profesorii au avut la dispozitie instrumentele software necesare. Ne-am extins foarte mult pe aceasta zona. Singurul incovenient ramane zona de aplicatii, in unele cazuri, acolo unde exista instalatii mai complexe, pentru care a fost mai greu sa se filmeze si sa se transmita online lucrarea de laborator”, a declarat conf.univ.dr.ing. Florin Dragan, rectorul Universitatii Politehnica Timisoara.

Conducerea UPT a lasat facultatilor libertatea de a organiza cursurile intr-un sistem hibrid de invatamant sau de a ramane in sistemul online. Majoritatea facultatilor au ales, pana acum, sa ramana in mediul online. in urma consultarilor cu studentii pentru fiecare masura adoptata, facultatile au programat activitatile aplicative in sistem hibrid, pe grupe restranse.

Acum insa, cand situatia epidemiologica s-a imbunatatit vizibil, iar majoritatea studentilor si-au exprimat dorinta de a relua activitatile in regim „fata in fata”, conducerea UPT a decis sa-i aduca pe studenti in campus, in special pe cei care acum sunt in anul I, pentru desfasurarea activitatilor experimentale si de laborator impuse de specificul invatamantului ingineresc, pentru familiarizarea cu facilitatile sportive sau cele oferite de Biblioteca UPT, dar si pe cei din anii terminali, pentru finalizarea lucrarilor de licenta.

Pentru a asigura conditii de maxima siguranta pentru studenti, acestia vor veni in campus esalonat si vor desfasura fizic in special activitati practice, alte tipuri de activitati urmand sa se deruleze in continuare online.

Cazarea se realizeaza in caminele 20C si 21C, care au fost pregatite cu toate cele necesare pentru venirea studentilor, in regim de maxim 3 studenti in camera, grupati pe facultati. Caminele UPT sunt dotate cu frigider in fiecare camera, cu spalatorie si bucatarie pe fiecare etaj. La intrare este asigurata paza 24h/24h cu personal calificat. Accesul in camin se face pe baza cardului de student. Nu in ultimul rand, in aceasta perioada cantina studenteasca va oferi zilnic intre orele 12:00-20:00 meniuri diversificate, la pretul subventionat de 8,00 lei/cartela de masa (felul 1 si 2), exclusiv pentru studentii UPT. Cartelele de masa se pot achizitiona din incinta cantinei.

Profitand de scaderea ratei de infectare in Timisoara si in regiune, am decis sa aducem anul I in special. Unele facultati, care au adus deja anii I, au optat pentru a aduce anii II si III. Bineinteles, ei nu au obligativitatea sa vina. Orele se desfasoara in continuare si online, dar au posibilitatea de vedea facultatea, laboratoarele, de a discuta cu cadrele didactice. Ne-am dorit, in special pentru cei din anul I, sa ia contact cu viata de student si ce inseamna studiile in Politehnica. Pe langa laboratoare, studentii vor vizita Biblioteca UPT, bazele sportive, unde pot sa participe la anumite activitati, Centrul de Consiliere si Orientare in Cariera, Departamentul de Pregatire a Personalului Didactic, pentru prezentarea modulului pedagogic. Bineinteles, au si viata din Complexul Studentesc, pot sa ia pulsul orasului, sa se cunoasca intre ei, cred ca asta e foarte important, pentru ca unii nu s-au cunoscut decat online. Cred ca este important sa dezvolte relatii sociale adecvate varstei lor pana la urma, pentru ca asta le-a lipsit in ultimul an”, a precizat rectorul UPT, conf.univ.dr.ing. Florin Dragan.

Nu in ultimul rand, in viziunea conducerii UPT desfasurarea in siguranta a tuturor activitatilor cu studentii este foarte importanta. in acest sens, pe langa masurile de dezinfectare care au fost deja luate, in colaborare cu Universitatea de Medicina si Farmacie „Victor Babes” din Timisoara, a fost organizata impreuna cu colectivul domnului prorector Dorel Sandesc o sesiune de informare a studentilor politehnisti privind tipurile de vaccinuri existente, diferentele dintre acestea si importanta vaccinarii.

Conducerea UPT faciliteaza, pentru proprii sai studenti, participarea la Maratonul Vaccinarii, care va avea loc in perioada 14 mai 2021, ora 16:00 – 17 mai 2021, ora 8:00, la Centrul Regional de Afaceri Timisoara, unde studentii pot opta pentru vaccinarea cu Pfizer sau cu noul Johnson&Johnson, care se administreaza intr-o singura doza.

Advertisement Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.