Studentii Universitatii Politehnica Timisoara, castigatori ai locurilor I si II la concursul BFM 2021

TIMISOARA. In luna septembrie a fost organizata cea de-a patra editie a competitiei tehnice studentesti Bosch Future Mobility Challenge, un concurs international dezvoltat de Centrul de Inginerie Bosch din Cluj-Napoca, incepand cu anul 2017. Locurile I si II ale competitiei au fost castigate de echipele de studenti FP3 si SPARK, de la Universitatea Politehnica Timisoara, Facultatea de Automatica si Calculatoare, specializarea Automatica si Informatica Aplicata.

Participantii la aceasta competitie sunt echipe de studenti interesate sa dezvolte algoritmi de conducere autonoma pentru machete de masini la scara 1:10. Finala competitiei a avut loc in data de 19 septembrie in incinta Centrului de Inginerie Bosch din Cluj, intr-un oras inteligent simulat pe 200 de metri patrati.

Pentru editia actuala, au fost acceptate 50 de echipe din 10 tari europene, selectate din cele 78 de echipe care s-au inscris.

Dupa rundele de calificari si evaluari intermediare, 19 echipe din Estonia, Grecia, Malta, Republica Moldova, Romania si Suedia au ramas in concurs si au fost invitate sa participe la etapa de semi-finale din perioada 15-18 septembrie, in Cluj-Napoca. Cele 9 echipe finaliste au concurat pentru cele cinci premii ale editiei, in valoare totala de 10.000 de euro. Locul I si premiul de 4.500 de euro, impreuna cu premiul de popularitate, au fost castigate de echipa FP3 de la Universitatea Politehnica din Timisoara, locul al II-lea si premiul de 3000 euro de echipa SPARK, de la aceeasi universitate, locul al III-lea si premiul de 1500 euro au fost adjudecate de echipa V.R.O.O.M de la Universitatea din Thessaloniki, iar premiul de 1.000 euro pentru prima participare a fost acordat echipei S.O.D.A de la Universitatea Politehnica din Bucuresti.

Solutiile dezvoltate de studenti pentru machetele de masini au fost testate la detectarea semnelor de circulatie (prioritate, parcare, STOP, trecere pietoni, sens giratoriu, sens unic, interzis, intrare si iesire autostrada), obstacolelor statice (un alt vehicul oprit pe banda, drum in lucru) si dinamice (pieton si vehicul in miscare), dar si la efectuarea altor manevre (urcarea pe rampa, oprirea la culoarea rosie a semaforului si parcare, condus pe autostrada sau drum national, etc.). De remarcat ca, pentru a creste impactul competitiei, Bosch a dezvoltat un parteneriat cu cea mai mare organizatie tehnica profesionala pentru solutii inteligente de mobiltate: IEEE – ITSS (Intelligent Transportation Systems Society).

Echipa FP3, coordonata de lect.dr.ing. Sorin Nanu, este formata din studentii Liviu-Aniel Alexa, Adrian-George-Borsa si Mircea-Aurelian Dan, iar echipa SPARK, coordonata de prof.dr.ing. Vasile Stoicu-Tivadar, este formata din studentii Adrian-Ionut tucudean, Andrei-Cristian Matraguna si Marius Oprea.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.