Studiu: 88% dintre romani cred ca Biserica ofera raspunsuri pentru problemele sociale

Institutul Roman pentru Evaluare si Strategie a realizat o cercetare privind perceptiile romanilor asupra religiei. Studiul a aratat ca importanta religiei vine din familie, principalul rol perceput al biserciii fiind de a oferi raspunsuri problemelor sociale.

In acelasi timp, biserica ar trebui sa abordeze, intr-o mica masura, teme legate de politica, pe lista regasindu-se insa problemele lumii a treia, cele legate de ecologie, de infidelitate sau de avort. Totusi, legatura dintre biserica si politica devine evidenta atunci cand vine vorba despre persoana care ar urma sa ocupe o functie publica, acest lucru fiind in mica masura acceptabil daca respectivul individ nu crede in Dumnezeu.

Institutul Roman pentru Evaluare si Strategie (IRES) a analitat opiniile romanilor referitoare la credinta, in general, indiferent de modul de manifestare a acesteia, dar si pe cele referitoare la alte cateva aspecte legate de morala crestina.

Legat de perceptia romanilor asupra sensului vietii, studiul a relevat ca peste 83% dintre ei se gandesc des si foarte des la scopul si sensul vietii. 40% dintre romani nu au simtit vreodata ca viata nu ar avea rost, iar acelasi procent dintre respondenti (40%) sustin ca nu se gandesc niciodata la moarte.

In timp ce 98% dintre participantii la studiu cred ca moartea este un lucru natural, 82% sunt de parere ca moartea are un sens daca crezi in Dumnezeu.

Daca unui sfert dintre respondenti (24%) li se intampla sa regrete des si foarte des anumite lucruri pe care le-au facut, unul din 10 romani nu regreta nimic, iar pentru aproape o treime dintre participantii la studiu regretele apar foarte rar.

In timp ce 95% dintre respondenti spun ca si-ar da viata pentru un membru al familiei, doar 48% ar face acest lucru pentru tara.

O alta tema a studiului a fost legata de perceptia si raportarea romanilor la religie si biserica. A rezultat ca unul din cinci respondenti merge o data pe saptamana la slujbele sau la evenimentele religioase curente. 22% dintre romani participa la acestea de cateva ori pe luna, un sfert de doar cateva ori pe an. in timp ce 6% dintre participantii la studiu participa la slujbele religioase de cateva ori pe saptamana, 18% merg mai rar decat o data pe an.

Pentru 88% dintre romani, religia a fost importanta in familia lor atunci cand erau copii, iar peste jumatate dintre ei (51%) au participat in copilarie la slujbe religioase.

Cei mai multi respondenti cred ca Biserica ofera raspunsuri pentru problemele sociale (88%), pentru problemele morale (72%), pentru problemele din viata de familie si pentru nevoile spirituale ale oamenilor (71%). Doar 59% considera ca problemele tinerilor isi pot gasi raspunsuri in biserica.

Printre temele pe care trebuie sa le abordeze Biserica, primele locuri sunt ocupate de infidelitate (75%) si de problemele lumii a treia (75%), urmate de discriminarea rasiala (74%), ecologia si problemele de mediu (70%), avortul (67%), dezarmarea nucleara (62%), eutanasia (60%), somajul (59%) sau homosexualitatea (50%).

Politica si politicile guvernamentale sunt printre temele care au intrunit cele mai putine optiuni din partea respondentilor ca fiind printre cele abordate de Biserica. 85% dintre cei chestionati cred ca este mai bine ca oamenii sa isi pastreze religia si doar 11% consider ca este benefica explorarea unor credinte diferite. Totusi, chiar daca un sfert dintre respondenti sunt de parere ca exista o singura religie adevarata, 69% sunt de acord cu faptul
ca exista adevar in fiecare religie.

O proportie importanta dintre participantii la studiu, 82%, apreciaza ca rugaciunea i-a ajutat, de-a lungul vietii, in mare si foarte mare masura. 45% dintre respondenti se roaga sau mediteaza zilnic, iar 27% fac acest lucru chiar de mai multe ori pe zi.

Mai mult de doua treimi dintre respondenti au auzit despre introducerea de catre Patriarhia Romana, in Moliftelnic, a slujbei pentru sfintirea unui vehicul. 55% apreciaza aceasta masura ca fiind buna si foarte buna, 27% recunosc ca si-au sfintit deja masina, dar 43% dintre respondenti spun ca nu ar face acest lucru.

Rolul religiei in viitor este privit impartit: putin sub 30% considera ca rolul acesteia va fi mai important, 36% cred ca rolul religiei va fi acelasi, in timp ce 32% cred ca rolul acesteia va scadea.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Se pare ca Robu ofera mai multa incredere, 96.19% dupa cum zice chiar el.

    Nicolae Robu „Faptul ca in cca 24 de ore v-ati pronuntat in numar atat de mare -315 !!!- este remarcabil. In privinta rezultatelor sondajului, lucrurile sunt cat se poate de clare: 303 dintre repondenti, adica 96.19 % sunt de acord cu optiunea mea si doar 12 dintre repondenti, adica 3.81 % considera ca am gresit.”