Studiu: Cafeaua, sexul si suflatul nasului pot declansa atacul cerebral

Cafeaua, sexul si suflatul nasului se numara printre factorii care sporesc riscul de declansare a atacurilor cerebrale, potrivit unui studiu realizat de cercetatorii din Olanda.

Acest studiu, realizat pe un esantion de 250 de pacienti, a identificat opt factori de risc asociati cu declansarea hemoragiilor de la nivelul creierului.

Toti acesti factori cresc tensiunea arteriala, principala cauza care provoaca spargerea capilarelor cerebrale, potrivit revistei medicale Stroke.

Peste 150.000 de persoane sufera un atac cerebral in Marea Britanie in fiecare an. Hemoragiile cerebrale se produc atunci cand un vas de sange slabit, cunoscut sub numele de „anevrism cerebral”, se sparge. Acest fapt poate avea ca rezultat deteriorarea functiilor creierului sau chiar moartea.

Cercetatorii de la Centrul medical asociat Universitatii din Utrecht din Olanda au monitorizat 250 de pacienti timp de trei ani, incercand sa identifice factorii care produc spargerea capilarelor cerebrale.

Potrivit acestui studiu, cafeaua se face vinovata de producerea a 10,6% din totalul cazurilor de spargere a anevrismelor. Pe locul al doilea se afla practicarea exercitiilor fizice de intensitate viguroasa (7,9%), iar suflatul nasului ocupa locul al treilea cu 5,4%. Pe pozitiile urmatoare se afla sexul (4,3%), tensionarea in timpul defecarii (3,6%), consumul de bauturi carbogazoase (3,5%), inducerea senzatiei de frica (2,7%) si senzatia de furie (1,3%).

Autorii acestui studiu afirma ca o persoana din 50 prezinta anevrisme cerebrale, insa foarte putine dintre acestea se sparg. Studiul a analizat doar factorii care duc la spargerea anevrismelor. Hipertensiunea este factorul care slabeste initial vasele de sange, iar ea este cauzata de obezitate, fumat si lipsa exercitiilor fizice.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.