Subiectele la romana la Evaluarea Nationala 2012: Analiza pe text din Ciresarii si din revista Dilemateca! Vezi ce a picat la Limba Romana la Evaluarea Nationala 2012!

SUBIECTE LIMBA SI LITERATURA ROMANA EVALUARE NATIONALA 2012!

Text I 

Proba A: Elevii au primit un fragment din opera Ciresarii de Constantin Chirita. Copiii  au avut de rezolvat subiecte de fonetica, gramatica si literatura: sinonimia unor cuvinte, ce inseamna semnul exclamarii, sa gaseasca un epitet si o enumeratie in text, doua moduri de expunere utilizate in text si sa explice in 30-50 de cuvinte semnificatia unei secvente din text.

Proba B: Elevii au avut de facut o compunere de 10-15 randuri in care sa-si prezinte opinia visavi de mesajul fragmentului din Ciresarii.

Text II

Proba A: Copiii au primit un fragment din articolul Kindle de Ion Vianu publicat in revista Dilemateca. Elevii au trebuit sa precizeze numele autorului, numele articolului, sa desprinda mai multe informatii din text. Au primit 2 fraze in care au trebui sa stabileasca subordonata si tipul acesteia si sa descopere valoarea morfologica si sintactica a 3 cuvinte din text.

Proba B: Elevii au avut de facut o alta compunere de 10-15 randuri prin care sa scoata in evidenta trasaturile unui coleg sau prieten pasinat de lectura.

Gradul de dificultate este unul mediu, cu subiecte usor abordabile, a spus pentru www.opiniatimisoarei.ro unul dintre profesorii de limba romana din Timis.

***

Iata, integral, subiectele din examenul de Evaluare Nationala 2012!

Subiectul I

Citeste, cu atentie, textul urmator:

“Dan alese cel mai sigur leac impotriva propriei emotii: sa traiasca emotia altora. Adica sa citeasca pana ii va cadea cartea din mana, pana cand ii va cadea capul pe perna, pana cand ii vor cadea, grele, pleoapele. Cartea il duse in Evul Mediu, printre dueluri si cavalcade; era o carte pe care o mai citise de cateva ori, era una dintre marile carti ale copilariei si recitea cu disperare paginile cele mai frumoase, dar fara sa-si dea seama, si fara sa stie cum si cand, se pomenea in grote infricosatoare, amenintat de bezna si gheata, si trebuia sa-si stranga pleoapele pana la durere petru a regasi castelul cu oglinzi si lumini amenintatoare… ” (Constantin Chirita, Ciresarii, vol. I)

A. Scrie, pe foaia de examen, raspunsul pentru fiecare dintre cerintele de mai jos:

1. Noteaza cate un sinonim potrivit pentru sensul din text al cuvintelor subliniate: leac, infricosatoare, crezuse. 6 puncte
2. Explica rolul semnului exclamarii in secventa: Asta-i! 6 puncte
3. Selecteaza un epitet si o enumeratie din text. 6 puncte
4. Numeste doua moduri de expunere utilizate in textul dat. 6 puncte
5. Prezinta, in 30-50 de cuvinte (3-5 randuri), semnificatia secventei: “Cartea il duse in Evul Mediu, printre dueluri si cavalcade; era o carte pe care o mai citise de cateva ori, era una dintre marile carti ale copilariei si recitea cu disperare paginile cele mai frumoase…”. 6 puncte

B. Redacteaza o compunere de 80-150 de cuvinte (10-15 randuri), in care sa-ti prezinti opinia despre mesajul fragmentului din Ciresarii, de Constantin Chirita. 12 puncte

In compunerea ta, trebuie:
– sa formulezi o opinie despre mesajul fragmentului dat;
– sa sustii opinia formulate prin doua argument potrivite, valorificand textul dat;
– sa ai un continut adecvat cerintei;
– sa respecti limitele de spatiu indicate.

Subiectul al II-lea

Citeste, cu atentie, textul urmator:

“De Craciun mi-am facut cadou un e-book. (…) Cred ca am fost victima publicitatii si a usurintei cu care poti cumpara acest model. Dar cu proxima ocazie imi voi procura si dispozitivul rival (…), care-mi va da acces la cartile franceze sau romanesti.
Am facut cumparatura, sfidand avertismentele amicilor mei care aratau cel mai mare dispret pentru acest tip de lectura. (….) Au dreptate, intr-un anumit fel, cei care m-au dispretuit fiindca mi-am cumparat e-bookul. (…) Dar nu pot sa spun ca au in intregime dreptate. (…) E usoara cat cea mai usoara carte de buzunar. Ecranul, citit la lumina reflectata ca orice pagina, este extreme de lizibil. Nu luceste, poti tu potrivi dimensiunea caracterelor. (…)
Ceea ce ma jeneaza este dificultatea rasfoirii….” (Ion Vianu, Kindle, in revista Dilemateca)

A. Scrie, pe foaia de examen, raspunsul pentru fiecare dintre cerintele de mai jos:

1. Formuleaza cate un enunt in care sa precizezi urmatoarele aspecte referitoare la textul dat:
– numele autorului;
– un dezavantaj al e-bookului;
– un avantaj al e-bookului. 6 puncte
2. Scrie titlu articolului din care este extras fragmentul si denumirea publicatiei in care a aparut. 6 puncte
3. Noteaza litera corespunzatoare raspunsului corect:
Propozitia subordonata din fraza “Ceea ce ma jeneaza este dificultatea rasfoirii” este:

a. atributiva;
b. predicativa;
c. subiectiva. 6 puncte
4. Precizeaza valoarea morfologica si functia sintactica pentru fiecare dintre cuvintele subliniate in text: ma, cuvintelor, sa stiu. 6 puncte

B. Alcatuieste o compunere de 80-150 de cuvinte (10-15 randuri), in care sa evidentiezi trasaturile unui coleg/ prieten pasionat de lectura. 12 puncte
In compunerea ta, trebuie:
– sa prezinti doua trasaturi ale colegului/ prietenului pasionat de lectura;
– sa utilizezi doua imagini artistice diferite in descrierea colegului/ prietenului;
– sa ai un continut adecvat cerintei;
– sa respecti limitele de spatiu indicate.

_____________________

In judetul Timis sunt inscrisi la Evaluarea Nationala peste 5.500 de elevi. Ei vor sustine probele de limba romana, limba materna (unde este cazul) si matematica. Media de admitere la liceu reprezinta media artimetica dintre media obtinuta la Evaluarea Nationala si media celor patru ani de gimnaziu.

La centrele de examen parintii i-au insotit pe copii si le-au dat ultimele sfaturi. „Am mai mari emotii decat ei. Fiul meu este destul de linistit. A invatat, e pregatit, stiu asta, dar eu am atat de mari emotii de nu va puteti imagina”, ne-a spus mama unuia dintre elevii care sustin examenul astazi la Colegiul National Banatean „C.D. Loga”. Aici sunt prezenti aproape 100 de copii de la mai multe scoli din Timisoara.

Claudia este a doua mea fata care sustine examenul. Desi am mai trecut o data prin asta, tot am atatea emotii… Stiu ca o sa fie bine, pentru ca a invatat mult, dar are nevoie de o medie mare ca sa poata intra la un liceu foarte bun”, ne-a spus si Amalia, mama unei eleve care a sustinut proba de evaluare la Liceul Pedagogic „C. Sylva”.

Astfel, admiterea inseamna (medie Evaluare Nationala + medie ani gimnaziu)/2. Pentru o evaluare cat mai corecta, fiecare din cele 74 de centre de examinare sunt dotate cu camere video de supraveghere, dupa modelul de anul trecut al examenului de Bacalaureat. Masura este luata la nivel national cu scopul de a preveni frauda si a asigura sanse egale tinerilor pentru o medie cat mai buna.

In Timis, locurile la liceu sunt asigurate pentru toata lumea, atat pentru elevii care vor sustine examenul in aceasta saptamana, cat si pentru cei care au ramas corigenti. Peste 5.700 de locuri de clasa a IX-a ii asteapta pe absolventii de clasa a VIII-a.

IATA CARE ESTE CALENDARUL EVALUARII NATIONALE 2012

25 iunie    Limba si literatura romana – proba scrisa
26 iunie    Limba si literatura materna – proba scrisa
27 iunie    Matematica – proba scrisa
29 iunie    Afisarea rezultatelor (pana la ora 14)
29 iunie    Depunerea contestatiilor (orele 14-18)
30 iunie-1 iulie    Rezolvarea contestatiilor
2 iulie    Afisarea rezultatelor dupa contestatii.

Prima repartizare computerizata in invatamantul liceal de stat a absolventilor clasei a VIII-a care nu implinesc 18 ani pana la data inceperii cursurilor anului scolar 2012 – 2013 are loc in 14 iulie.

La nivel national, peste 190.000 de absolventi ai claselor a VIII s-au inscris la evaluarea nationala de anul acesta.

Advertisement Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. CARE ESTE RASPUNSUL CORECT LA SUB.II – A.3.SUBIECTIVA SAU PREDICATIVA ????

    • era subiecta,deci am pus predicativa,am gandit astfel : ceea ce ma jeneaza este dificultatea
      dificultatea este ceea ce ma jeneaza
      ceea ce ma jeneaza=jenanta
      dificultatea este jenanta
      jenanta=NP==> ceea ce ma jeneaza=predicativa,dar nu situ,asa au zis toti profesorii ca este SB

      • eu am pus ca este propozitie subordonata subiectiva…dar dirigintele meu de romana a spus ca era varianta b.predicativa…acuma sincera sa fiu m’a dus in eroare

      • si eu am gandit la fel…ma enerveaza la culme exercitiul asta..tin sa te anunt ca nu toti profesorii au spus ca e subiectiva ..stiu profesori care sustin sus si tare ca-i predicativa…eu si acum daca m-ai pune sa dau examenul tot predicativa as pune…in fine….60 de sutimi…ne-a rezolvat

  2. si eu tot predicativa am scris dar tu ce ai scris asta-i!

  3. scuze la asta-i!

  4. Salut ! Care era pana la urama a,b, sau c ?

  5. predicativa cred 🙁

  6. Baii fratilor, nici eu nu stiu ce sa va spus. mai asteptati putin pana apare baerul si eu tot predicativa am spus ca e…

    • scuze baremul*

  7. Unde apare baremul?

  8. Daca acolo la sunbiectul I am pus ca mod de expunere descrierea ,este corect?

  9. Daca la pimul subiect am pus ca mod de expunere si descrierea ,este corect?

  10. fratilor daca ati pus subiectiva zice’ti’mi si mie de ce?? nimeni nu spune nimic. DE CE? nici pe edu pe nici’un site..

    • Nu are subiect!

  11. ma eu am pus a da nuj dak e bine

  12. Eu am pus ca e subiectiva..si cred ca asa si este..m-a corectat si dna de romana..sh a spus ca este bine..acum sa vdm cee era in barem.! si la alea cu modurile de expunere am pus ca predomina descrierea si dialogul.!:*:*

  13. E subiectiva toata ziua:)…

  14. E evident ca e c, subiectiva

  15. Adevarul e ca exercitiul e oarecum interpretabil si corect ar fi sa se puncteze ambele variante dupa parerea mea

  16. Atata timp cat si profesorii considera ca putea fi interpretata atat ca predicativa cat si subiectiva ar trebui considerate corecte ambele variante!!!!!!

  17. La primul exercitiu de la prima partea la cuvantul infricosatoare mergea si sumbru?

  18. E atributiva sper sa se uite cineva la acest raspuns.Din doua motive primul este ca punem intrebarea „care este dificultatea rasfoirii” si atr. raspunde la intrebarea care.Iar al doilea motiv este ca mereu ca sa fie atributiva in principala se gaseste un subst sau adj si acest lucru se intampla”dificultatea rasfoirii”.Un destept spune ca este subiectiva.Gasiti elementul regent.Ca cica este expresie verbala impersonala.Nu vad, expresie verbala impersonala”e bine” e rau, e cu putinta.

    • Nu se pune intrebarea „care este” ci care, ce fel de? ‘aceasta este dificultatea rasfoirii’, inlocuieste dificultatea rasfoirii cu rea si iti da o expresie verbala impersonala- aceasta este rea! Raspuns corect – SUBIECTIVA !

  19. este subiectiva!:))

  20. Inlocuieste „ceea ce ma deranjeaza” cu „asta”. Intreaba apoi: despre cine/ce se vorbeste in (acum) propozitie? Despre „asta”. Ce se spune despre „asta”? Ca este dificultatea rasfoirii.

  21. Am luat 8 la romana :X si 4.35 la mate :)) si am facut contestatie la mate si astept astazi pe la 10 sa vad cand am luat la contestatie :))

  22. a fost b