Edilul USR-ist al Timișoarei Dominic Fritz dă semne că nu vrea să susțină finanțarea și înființarea Institutului Oncologic Regional de la Timișoara. Prioritatea sanitară este, pentru Dominic Fritz, noua maternitate a municipalității, pentru care dorește finanțare prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), în detrimentul Institutului Oncologic.
Subprefectul liberal Ovidiu Drăgănescu este de părere că primarul Timișoarei se victimizează și se gândește numai la “blazonul” administrației pe care o conduce.
“Dl Fritz cerea, în ultima sa conferință de presă, să gândim pragmatic și să prioritizăm. Situația stă cam așa în domeniul oncologiei: sunt circa 2.300 de cazuri noi pe an în Timiș, iar pacienții caută tratamente la Cluj, la București sau în sectorul privat local. Există o competiție în sectorul privat, dar părerea mea este că strategia de terapie pentru pacienții bolnavi de cancer nu ar trebui să se bazeze exclusiv pe structuri private. Sunt binevenite aceste unități din privat, suplimentează sistemul public, dar iată că la Timișoara, sistemul public pentru pacienții oncologici este insuficient. Județul Timiș ocupă primele locuri în țară la numărul bolnavilor de cancer, cu aproximativ 15.000 de pacienți care se află în evidența medicilor oncologi. În paralel, pentru gravide există soluții multiple, atât în sistemul de stat, cât și în sistemul privat. Câte maternități are Timișoara și câte institute oncologice? Aceasta este realitatea, acesta este pragmatismul, dle Fritz. Institutul Regional de Oncologie Timișoara este prioritar și trebuie susținut de toate forțele politice, de societate și de mediul sanitar”, a explicat Ovidiu Drăgănescu.
Trebuie menționat că administrația județeană are în derulare proiectul primei maternități ridicate la Timișoara după mai bine de 30 de ani. Lucrările la această unitate medicală care se construiește lângă Spitalul Județean Timișoara sunt în grafic, noul spital urmând să fie finalizat în toamna anului viitor. În vara acestui an, Direcția de Sănătate Publică Timiș anunța că „Institutul de Oncologie Timişoara reprezintă o necesitate stringentă pentru sistemul sanitar regional, acesta urmând a fi un centru de excelenţă în specialitatea oncologie, care va polariza cazurile dificile din regiune şi va adăposti un important sector de cercetare şi inovare în acest domeniu, pentru a oferi pacienţilor acces la cele mai actuale metode de tratament personalizat”.
Studiul de fezabilitate pentru consolidarea, remodelarea și extinderea clădirii abandonate de pe Calea Torontalului a fost finalizat recent. Spitalul va avea un total de 384 paturi pentru spitalizarea continuă a pacienţilor, la care se adaugă 55 paturi pentru spitalizare de zi, 55 de paturi pentru chirurgie de zi, 20 paturi pentru terapie intensivă şi 10 paturi în cadrul Centrului pentru transplant medular şi afereză celule stem, ajungând la un total de 524 paturi. Înființarea acestui Institut va fi pe lista scurtă de finanțare prin PNRR.
Pareri
Nu conteaza cate spitale de un fel sau de altul avem, singura intrebare decenta este daca sun destule sau nu, care e gradul de ocupare al paturilor. Punct. Eu personal nu stiu, dar Primaria sau Prefectura ar trebui sa stie si sa ia o decizie adecvata.
Exact Fritz e de vina ca acest spital abandonat din 1996 sub toate administratiile PNL/PSD e cum e .
Avem politicieni de 2 lei in judet care judet a ajuns la nivelul celor din sud , nu avem centura , nu avem un spital nou in acest oras universitar ce sa mai vorbim de infrastructura sportiva care e la pamant ….RUSINE NICA SI TOATA CLICA AIA DE PESEDEI ANALFABETI .
Voiai sa zici PNTCD/PNL.
PSD nu a condus Timisoara.
dRAGANESCU nu este ceva pocait si asta care isi mai da si cu parerea .Dute bah si imparte revista „”Treziti-va „”prin parcuri si taci dreakului din gura .
just another -escu si asta, doar un alt oltean ajuns la Timisoara care nu a reusit inca sa „isi faca plinul”. Asta e cel caruia i se datoreaza „succesul” afacerii Mercedes, lui trebuie sa ii multumim pentru cele cateva mii de locuri de munca pierdute prin indepartarea firmei mai sus amintite. Cam „seceta” in partidul respectiv daca nu mai au alti oameni pentru aceasta functie si tot recicleaza indivizi de tipul acestui -escu.