FOTO: doctorulzilei.ro
TIMIȘOARA. Durerea e definită că o senzație de disconfort ce este cauzată de stimuli fizici sau de o disfuncție organică. Este unul dintre cele mai frecvente simptome pentru care pacienții se adresează medicilor.
Putem vorbi de dureri acute, care, deși sunt „utile” organismului, trebuie identificate și tratate, și dureri cronice care nu arată decât că durerea inițială (acută) nu a fost tratat corespunzător. Cu alte cuvinte, afecțiunea care a determinat-o fie nu a fost corect identificată, fie tratamentul administrat nu a avut efect. Indiferent de tipul de durere, această trebuie tratată. Cum anume, explică doctorii de la Spitalul Victor Babeș Timișoara.
„Tratamentul durerii nu se rezumă doar la administrarea unui medicament, ci se bazează pe o combinație de analgezice și tehnici terapeutice. Terapia durerii implică stabilirea unui istoric, a duratei, a intensității, identificarea organelor sau a structurilor ce o determina, factorii ce conduc la agravarea acesteia și sursele de ameliorare.
Modalitatea de intervenție sau combinația potrivită de tehnici interventionale pentru managementul durerii sunt atributul medicului anestezist.
O modalitate de reducere a durerii este administrarea de antiinflamatoare nesteroidiene. Acestea reduc inflamatia și durerea, fiind utile în multe afecțiuni, de la leziuni acute la dureri postoperatorii.
Folosirea de opioizi reprezintă o altă metodă de control al durerii severe. În acest caz trebuie însă avute în vedere efectul advers și riscul de dependență.
Există însă și alte metode care blochează temporar transmiterea semnalelor dureroase dintr-o anumită zona a corpului. Acestea se folosesc mai frecvent în chirurgie sau în cazul unor dureri intense.
În plus, abordarea modernă a durerii poate include terapii complementare, și vorbim de fizioterapie, suportul psihologic, tehnici de relaxare, mai ales în cazul durerilor cronice„, explică dr. Titel Tapirdea – medic specialist Anestezie și Terapie Intensivă Spitalul de Boli Infecțioase Victor Babeș Timișoara.