Suferiti de pietre la rinichi? O procedura moderna, realizata la o clinica din Timisoara, va poate scapa de dureri

Pietrele la rinichi sunt dureroase si chinuitoare, iar formarea lor presupune un  proces complex in organismul uman. Litiaza renala poate fi cauzata de o multime de factori, de la deshidratare pana la infectii urinare si chiar factori genetici.

Ce este litiaza renala?

Litiaza renala se caracterizeaza prin prezenta calculilor la nivelul rinichilor sau a intregului aparat urinar. Calculii renali sunt constituiti in general din acid uric si fosfat de calciu. Rinichii filtreaza produsele reziduale din sange si le pun laolalta cu urina pe care ei o produc. Atunci cand reziduurile nu se dizolva complet in urina se produc cristale si pietre. O piatra se formeaza in rinichi cand exista un dezechilibru intre anumiti compusi ai urinei – substante chimice cum ar fi calciu, oxalati si fosfati – care stimuleaza cristalizarea- si altele care o inhiba.

Calculii renali (numiti in mod obisnuit “pietre la rinichi”), sunt rezultatul cristalizarii sarurilor prezente in urina. Se pot forma in rinichi, in uretera (canalul ce leaga rinichiul de vezica urinara), in vezica sau in ureter (canalul ce leaga vezica de meatul urinar).

In 90% din cazuri, calculii au marimea unui fir de nisip, fiind eliminati cu usurinta de catre sistemul urinar si nu antreneaza de regula niciun simptom. Totusi, daca sunt mai mari, de exemplu de marimea unui bob de mazare sau a unei mingi, calculii provoaca dureri intense (colica nefretica).

Compozitia calculilor renali (pietre)

Calculii contin frecvent fosfat, carbonat, oxalat de calciu si uneori fosfat amoniaco-magnezian, cum e cazul calculilor coraliformi ce apar in legatura cu o infectie urinara. Uneori contin acid uric, cistina (rar) sau o alta substanta medicamentoasa.

Calculii renali pot fi eliminati spontan pe cai naturale, cu conditia ca diametrul lor sa nu depaseasca 8 -10 mm.

Cine poate suferi de pietre la rinichi?

De obicei, barbatii sufera de aceasta afectiune, dar in ultimii 10 ani numarul femeilor cu pietre la rinichi a crescut, schimband chiar proportia. Pietrele se formeaza mai ales intre 20 si 40 de ani. Daca o persoana are o piatra la rinichi exista o posibilitate de 50% sa mai faca inca una.

O procedura moderna pune insa capat acestor probleme, atunci cand apar. Si asta fara durere, fara spitalizare si intr-un timp foarte scurt.

 

Litotripsia cu unda de soc extracorporeala (ESWL) este cea mai des folosita metoda de indepartare a pietrelor de la rinichi. Se folosesc unde ultrasonice sau de soc create in afara corpului care sunt directionate prin piele si tesut catre pietrele din rinichi. Pietrele sunt sparte in particule fine ca nisipul si trec cu usurinta prin tractul urinar in urina. Aceasta metoda nu va vatama tesuturile care inconjoara rinichiul, ci doar va sfarama pietrele. Tehnologia aceasta se poate aplica doar daca rinichiul functioneaza bine si daca nu exista blocaje in calea eliminarii fragmentelor de piatra rezultate.

In cazul tehnologiei mai vechi, pacientul trebuia sa stea intins intr-o cada cu apa in timp ce se transmiteau undele de soc. Astazi, aparatura este mai performanta si este prevazuta cu o salteluta pe care pacientul sta comod. Aparatele folosesc raze X sau ultrasunete pentru a permite chirurgului sa localizeze cu precizie pozitia pietrei in timpul tratamentului. Pentru majoritatea procedurilor de lithotripsie cu unde de soc, anestezia nu este necesara. In majoritatea cazurilor, procedura se face fara internarea pacientului si fara anestezie. Perioada de convalescenta este scurta, astfel ca pacientul isi poate relua activitatile normale in cateva zile. Daca piatra este mai mare de 2 cm, va fi nevoie de doua astfel de sedinte.

Chiar daca litotripsia cu unde de soc este considerate a fi sigura si eficienta, pot totusi sa apara si complicatii. Multi pacienti vor avea sange in urina cateva zile dupa interventie. Mai sunt posibile aparitia unor mici vanatai si a unui usor disconfort in zona spatelui sau abdominala. Pentru a reduce riscul complicatiilor, urologii recomanda pacientilor evitarea aspirinei si a altor medicamente care afecteaza coagularea sangelui, cu cateva saptamani inainte de interventie. Alte complicatii pot aparea daca fragmentele rezultate din spargerea pietrei ranesc tractul urinar. In unele cazuri urologul va introduce un tub mic (stent) prin vezica urinara in ureter pentru a evita riscul ranirii la eliminarea fragmentelor.

 

Pietrele la rinichi sunt tratate prin litotripsie extracorporeala, la Clinica Urologica Tim

Dotat cu aparatura medicala performanta si cu o echipa de medici specialisti, Clinica Urologica Tim din Timisoara trateazapacienţii cu pietre la rinichi si nu numai, prin metode moderne, fara a apela la bisturiu, acestia fiind, de asemenea, scutiti si de disconfortul unei internari.

Una dintre aceste metode, deloc agresiva, cunoscuta sub denumirea de litotripsie extracorporeala, foloseste ultrasunete in fragmentarea calculilor renali (pietre). La Clinica Urorologica Tim , pacientii care sufera de aceasta boala renala au posibilitatea de a se trata fara a fi supusi unei interventii chirurgicale, cu ajutorul unui aparat de ultima generatie, cel mai recent din Romania, ce funcţioneaza cu unde sonice.

In ce consta aceasta metoda moderna de tratament şi cum funcţioneaza acest aparat care face „minuni” eliminand pietrele de la rinichi fara a fi necesara intervenţia chirurgicala?

”Litotripsia extracorporeala ESWL, cunoscutain termeni populari ca şi bombardarea pietrelor de la rinichi, reprezinta dezintegrarea calculilor sub influenţa undelor soc, generate de aparatul litotriptor. Aparatul permite fragmentarea pietrelor, atat a celor de la rinichi, cat si cele plecate pe ureter. Undele soc se focalizeaza pe pietre si le pulverizeazain fragmente mici fara sa apara leziuni pe organele invecinate. Dupa ce au fost fragmentati, calculii sunt eliminati de catre pacienti prin urina, sub forma de pulbere. Se pot sparge pietre intre 3 milimetri şi 20 de milimetri. Aparatul de care dispune cabinetul nostru se numeşte Modulith, este unul dintre cele mai performante, produs de firma elvetiana Storz Karl”, a explicat dr. Dan Tigaran, medic primar urolog la Clinica Urologia Tim.

Procedura nu dureaza mult, iar de la clinica din Timisoara, pacientii pleaca acasa pe picioarele lor dupa aceasta procedura, care nici nu dureaza foarte mult.

”Procedura dureaza aproximativ o jumatate de ora, dupa care pacienţii pot pleca de la noi pe picioarele lor. Metoda nu este una dureroasa si se face fara anestezie. In timpul interventiei, pacientul poate sa simta cateva intepaturi, iar dupa ce aceasta a fost finalizata, exista posibilitatea sa apara hematuria, adica urinarea cu sange, insa pacientul nu trebuie sa se sperie. Persoanele depistate cu pietre mai mari de 2 centimetri au nevoie de mai multe sedinte cu sau fara protezare ureterala”, a mai spus dr, Dan Tigaran.

Va confruntrati cu astfel de probleme? Puteti sa va faceti o programare la Clinica Urologica Tim din Timisoara. Aflati mai multe despre specialistii in urologie, de pe site-ul clinicii sau de pe pagina de Facebook a unitatii medicale.

Sursa foto: thesooperdiet.comurogolycares.com , dornier.com 

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Buna ziua,cat costa operatia de piatra la rinichi? Cu cat timp inainte trebuie sa imi fac programare? Va multumesc

  2. Încântătoare și f bună