Sufla si-n iaurt. Vaporasele puteau face transport in comun la Timisoara de o luna, fiind indeplinite toate conditiile. De ce sunt inca folosite doar pentru plimbari scurte

TIMISOARA. Desi pot circula fara nicio problema in regim de transport public, vaporasele din Timisoara continua sa faca doar plimbari de agrement.

CITESTE SI: Va fi unul dintre cele mai frumoase spectacole facute vreodata in Timisoara, cu peste 100 de actori, muzicieni si dansatori. Afla povestea primei editii a Festivalului Luminii 

Inca din 3 august, de cand au fost lansate la apa, vaporasele puteau sa transporte pasageri in regim de mijloace de transport in comun, pentru ca toate avizele necesare desfasurarii acestui serviciu au fost primite.

Reprezentantii STPT si ai Primariei Timisoara au spus insa ca asteapta ca Regulamentul de navigatie sa fie aprobat de ministru.

”Regulamentul se afla pe site-ul ministerului. In conformitate cu avizele pe care le-am emis si care sunt avizate de minister, ei (STPT cu vaporasele, n.r.) au voie sa navigheze zi lumina, inca din data de 3 august”, a declarat pentru opiniatimisoarei.ro Gheorghe Tatar, directorul Regiei Autonome „Administratia Canalului Navigabil Bega”.

Cu toate acestea, reprezentantii municipalitatii sufla si in iaurt, si nu vor sub nicio forma sa dea verde transportului de calatori cu vaporasele, pana cand nu vad negru pe alb indeplinite si ultimele formalitati.

”Regulamentul a fost postat pe site-ul ministerului si a fost retras temporar in urma unor mici observatii aduse. Acum se lucreaza la revizuirea lui si va fi repostat pe acelasi site”, a declarat pentru opiniatimisoarei.ro si Titu Bojin, directorul Administratiei de apa Bazinale Banat.

Pentru primarul Nicolae Robu, in acest caz, prudenta e cuvantul de ordine.

„In curand o sa circule. Inca e pus in dezbatere publica regulamentul. Atata vreme cat este pe site-ul Ministerului Transporturilor pus proiectul unui regulament de navigare, noi trebuie sa asteptam sa il promoveze. Nu putem sa ne aventuram asa. Domnul Tatar are toata bunavointa, nu discutam de persoane, numai ca, institutional vorbind, cei ce poarta raspunderea doresc sa aiba toata acoperirea si toate conditiile legale indeplinite. Domnul Tatar ne-a spus ca din punctul dumnealui de vedere putem naviga, pentru ca totul e in regula. Pe fond, totul e in regula, dar pe forma se asteapta si acest pas. Regulamentul va fi adoptat in curand, si pentru cateva zile nu isi asuma nimeni raspunderea sa vina cineva si sa aiba obiectii”, a explicat pentru opiniatimisoarei.ro primarul Nicolae Robu.

Va reamintim, vaporasele au inceput sa circule pe Bega din 3 august, de Ziua Timisoarei, dupa ce reprezentantii Primariei au primit toate avizele pentru a putea lansa vapoarele la apa. De atunci, timisorenii se pot plimba zilnic cu vaporasele, insa doar in regim de agrement, in zona centrala a orasului. Odata ce va incepe transportul in comun pe apa, vaporasele vor opri in 9 statii, de-a lungul canalului Bega.

Vaporasele, 7 la numar, au fost achizitionate de Primaria Timisoara in cadrul proiectului european in urma caruia au fost reabilitate malurile Canalului Bega. Ambarcatiunile au costat aproximativ 2 milioane de euro, bani proveniti de la bugetul local.

Pornirea transportului public pe apa la Timisoara a intampinat o multime de probleme legate de legislatie. Nou infiintata Regie Autonoma de Administrare a Caii Navigabile Canalul Bega va gestiona activitatea fluviala pe sectorul de Timisoara al canalului.

Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Eu inca nu am avut ocazia sa circul cu vaporasele(vaporetto este termenul folosit de celebrul Chis Culita inca inainte sa fie „asta” primar).Cu toate acestea ma gindesc ce noroc pe calatorii care au ocupat locul aL 3-lea de la geam sau locul de linga interval.Ce peisaje vad ei!!!! Cat de dornici vor fi sa repete calatoria……

    • Nici nu se pune problema de peisaje. Pe cei 7,3 km de traseu, doar 2,5 km maxim ar prezenta interes din acest punct de vedere. Alti 2-3 km ar fi interesanti oarecum daca n-ar fi 3-4 randuri de pomi intre apa si cladiri sau daca n-ar fi divuri suprainaltate din cauza carora nu vezi mare lucru…
      Mai raman 2-3 km de buruieni, maluri neingrijite sau gunoaie de tot felul aruncate de persoane iresponsabile.
      In conditiile astea nu este deloc neplacut sa stai pe locurile dinspre mijlocul ambarcatiunii.
      Ai prilejul in orice sa te duci sa faci o tura cu aceste autobuze pe apa si te vei convinge de cele relatate de mine mai sus.

    • Am zis de cand le-am vazut. Acum am fost cu vaporasul, asa e, din fata sau de la fereastra se mai vede ceva. De pe alte locuri, mai nimic.

  2. Marinarii de pe vaporase ziceau ca transportul regulat e conditionat de instalarea semnalizarii de-a lungul apei. Care nu exista, n-au fost facute, nimieni nu a planificat din timp. Alti bani, alta distractie. Bine ca primaria cheltuie pe schimbarea panourilor din statii din RATT in STPT, cand tramvaiele si autobuzele circula vesele prin statii RATT.

  3. Problema asta cu admiratul de peisaje cred ca a fost ultim grija, sau nici macar nu a existat, pe agenda celor care au initiat acest proiect. Prin natura constructiei canalul este ingust iar malurile sunt inalte, si nu prea ai ce sa admiri, ca la o plimbare pe Dunare la Budapesta sau ca pe Sena la Paris. Demararea transportului public, conditionata de atat de multi factori, cred ca va fi amanata in primavara, oricum mai trebuie angajat personal navigant, semnalizarea trebuie facuta dupa un proiect iar executia dupa o licitatie, iar acum in prag de iarna cui ii mai arde sa se dea cu vaporasul pe Bega. S-a gandit cineva cum vor fi incalzite vaporasele pe timp de iarna?