Unul din doi romani crede ca tara merge intr-o directie buna, in timp ce doar 36% considera ca directia este gresita, potrivit unui sondaj IRES realizat in perioada 19-20 decembrie 2014.
68% dintre persoanele intervievate considera ca in 2015 Romania va inregistra crestere economica, doar 27% dintre ei apreciind contrariul.
Potrivit unui comuniat al instititutului de sondare, mai bine de opt din zece participanti la ancheta declara ca sunt multumiti sau foarte multumiti de activitatea Pompierilor din anul 2014. Doar 7% se declara nemultumiti sau foarte nemultumiti de activitatea acestora, iar 10% nu raspund sau nu stiu sa raspunda la aceasta intrebare.
De activitatea din ultimul an a medicilor din cadrul sistemului sanitar de stat se declara multumite sau foarte multumite doua treimi dintre persoanele intervievate, in timp ce o treime tinde sa fie mai degraba nemultumita.
Activitatea politistilor romani din 2014 este considerata multumitoare de catre 59% dintre participantii la studiu, in timp ce 36% dintre acestia tind sa fie mai degraba nemultumitoare.
De activitatea din anul 2014 a profesorilor si a altor profesii didactice din sistemul educational public sunt mai degraba multumiti 71% dintre intervievati, nemultumiti fiind 19% dintre acestia.
De activitatea functionarilor publici sunt multumiti doar 53% dintre participantii la sondaj.
Activitatea militarilor de bucura de un nivel foarte ridicat de satisfactie, 81% fiind foarte multumite sau multumite, in timp ce doar 3% sunt nemultumite sau foarte nemultumite.
Activitatea preotilor este evaluata drept multumitoare de catre 63% dintre respondenti, in timp ce pentru 30% dintre acestia a fost mai degraba nemultumitoare.
Activitatea procurorilor este apreciata pozitiv de 49% dintre persoanele intervievate in timp ce la judecatori procentul este de 51%.
Unul din doi romani considera ca venitul minim lunar pentru o viata decenta este 2.000 de lei
Cei mai multi dintre participantii la studiu spun ca banii pe care ii au abia le ajung de la o luna la alta, raspuns dat de 39% dintre acestia. 29% spun ca reusesc sa se descurce cu banii pe care ii au, 14% ca banii pe care ii au le permit sa traiasca bine, iar doar unul dintr-o suta de romani spune ca banii castigati ii permit sa aiba tot ce isi doreste. 16% considera ca banii pe care ii au nu le ajung nici pentru strictul necesar.
Cei mai multi dintre respondenti sunt de parere ca unei persoane care locuieste in Romania i-ar fi suficient pentru un trai decent un venit lunar de minim 2000 RON – 52%.
Atunci cand li se cere sa se pozitioneze pe o scala de la 1 la 10, unde 1 inseamna „sarac”, iar 10 inseamna „bogat”, majoritatea respondentilor are tendinta sa se plaseze la mijlocul scalei, media raspunsurilor tuturor persoanele intervievate fiind 4,83.
De asemenea, 40% dintre romani au datorii neplatite