‘Suntem teatrul din subordinea Ministerului Culturii cu cel mai mic numar de angajati, functionam cu 3 sali si castigam premii’. Ce pregateste Teatrul National Timisoara pentru 2021

TIMISOARA. Proaspat castigator al premiului UNITER pentru cel mai bun spectacol, Teatrul National Timisoara se pregateste intens pentru mult asteptatul moment 2021 cand orasul va deveni Capitala Culturala a Europei.

Despre ce are nevoie Timisoara pentru a-si scrie pagina de cultura din istoria europeana si planurile TNT a vorbit Ada Lupu Hausvater, managerul Teatrului National Timisoara, in  INTERVIURILE TIMISOAREI, singura emisiune interactiva LIVE pe Facebook din Timisoara, realizata de opiniatimisoarei.ro  si Orasul Timisoara din studioul HDV.


Cred ca 2021 prin spectacole, prin dezvoltare trebuie sa atraga sau trebuie sa duca mai departe la o dezvoltare importanta a vietii din 2022 mai departe. Cred ca inseamna o dezvoltare economica, sociala, de perceptie civica, educatie care va face ca din 2022 lucrurile sa mearga mult peste ceea ce a fost inainte. Nu ma refer doar la sali si spectacole, ci la cum se vor schimba toate categoriile sociale, cum se vor imbunatati relatiile dintre oameni, isi vor gasi utilitatea, sensul si in ce masura viata sociala va putea sa le dea un feedback si sa mearga mai departe. Inseamna mai mult decat sali de spectacole, dar clar trebuie sali de spectacole, trebuie hoteluri, trebuie o gramada de pregatiri – strazi, parcuri… Cred ca trebuie foarte multe spatii in aer liber. Cred ca ar trebui cumva populat orasul sa fie cumva accesibil. De la tot ce se poate intampla… sunt o gramada de lucruri care cred ca rebuie facute, dar de asemenea cred ca, vorbind despre sali, cred ca trebuie reparate o gramada de lucruri in oras, trebuie reparate o gramada de fatade, sunt lucruri care mi se pare ca ard cumva. Dupa cum ard fatadele in toata Romania, ca nu e doar in Timisoara din pacate… Avem nevoie de cateva sali, avem nevoie sa se renoveze cladirea Operei, avem nevoie de spatiu la Sala 2. Pentru 2021 ar trebui sa renoveze si cladirie din zona centrala. Da, si cred ca trebuie create spatii noi pentru oamenii tineri.”, spune directorul Teatrului National Timisoara.

Ce-i lipseste TNT, pe langa un buget consistent si predictibil pe o perioada mai indelungata explica tot Ada Hausvater.

Oamenii care vin la teatru au nevoie de sali in primul rand moderne, cumva. De exemplu, Sala Mare cu siguranta are nevoie de un sistem de incalzire, de aerisire modern. Clar trebuie reparata cladirea. Cat priveste Sala 2, avem un proiect al nostru, cu studiu de fezabilitate pentru inaltare, pentru a construi un pod de stangi. In ce masura se va intampla pana in 2021 nu stiu, este la Ministerul Culturii, a fost dat la Ministerul Culturii si ar trebui ca Ministerul sa-l finanteze. Speram. Practic s-ar mari si capacitatea salii„, spune directorul Teatrului National Timisoara.

TNT se pregateste pentru 2021 nu doar din perspectiva infrastructurii.

Avem cateva proiecte in lucru, unul in jurul Salii 2, il numim Central Park, reprezinta o serie de ateliere care se intampla in jurul Salii 2, am vrut sa-l incepem anul acesta, dar n-am avut bani, asa ca am inceput doar unul, pe care l-am facut in parteneriat cu Asociatia TM2021 – Atelierul Identitate. E vorba despre intalniri intre profesionisti de teatru si public. Vom avea discutii cu oamenii, dezbateri, pe baza carora vom scrie un text si vom construim un spectacol. E despre Revolutie, ce inseamna revolutie pentru fiecare dintre noi. Apoi, avem parteneriate cu teatrele din jur si mai avem unul Cultimbus, cu firmele de turism, prin care acestea sa aduca turisti din afara Timisoarei la spectacolele teatrului, din Serbia si Ungaria, si noi sa asiguram traduceri simultane si in felul acesta cultura circula peste granita..”, a spus Ada Hausvater.

Intrebat daca teatrul n-ar putea cuceri cartierele orasului cu spectacole in aer liber de mai mica anvergura, managerul a dezvaluit ca TNT e teatrul din subordinea Ministerului Culturii cu cel mai mic numar de angajati.

E important de lucrat in cartiere si ne gandim sa facem, dar asta inseamna foarte mult. Noi functionam in 3 sali cu 90 de angajati si in fiecare dintre ele montam si demontam spectacole. Un mic decor cu 3 lumini, ce pare minimalist, inseamna 20 de oameni care sa il instaleze. Or noi cerem posturi de ani de zile si ne-au tot fost luate sistematic. Suntem teatrul din subordinea Ministerului Culturii cu cei mai putini agajati si functionam in 3 sali si mai avem o serie de colaboratori cu care lucram si fara de care n-am putea functiona, oameni care sunt platiti din bunuri si servicii„, a precizat Ada Hausvater.

Ada Hausvater, managerul Teatrului National Timisoara, a fost invitatul emisiunii INTERVIURILE TIMISOAREI de joi seara, singura emisiune interactiva transmisa LIVE pe Facebook, realizata de Orasul Timisoara si opiniatimisoarei.ro.

INTERVIURILE TIMISOAREI cu Ada Hausvater, managerul Teatrului National Timisoara

INTERVIURILE TIMISOAREI cu Ada Lupu Hausvater, managerul Teatrului National TimisoaraParticipă și tu la singura emisiune interactivă transmisă pe Facebook din #Timisoara punând în direct întrebari invitatului din această seară.Moderatori: Ciprian Voin si Petre NicoaraEmisiune transmisa #LIVE vă așteptăm în direct cu sugestiile și comentariile dvs pentru invitat.

Publicată de Orasul Timisoara pe 17 Mai 2018

INTERVIURILE TIMISOAREI poate fi vizionata pe pagina de Facebook Orasul Timisoara si pe site-ul opiniatimisoarei.ro in fiecare joi seara de la orele 21.30.

Advertisement Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.