TIMISOARA. Universitatea de Vest a inaugurat astazi supercalculatorul de 1 milion de euro, care este prima achizitie din viitorul centru de calcul, care in august 2013 va fi cel mai important din S-E Europei.
Supercalculatorul va face calcule si simulari in orice domeniu. Va prelucra imagini din satelit, va detecta situatia apelor, a raurilor si a vegetatiei care vor putea aduce solutii pentru inundatii, va observa situatia cristalelor de unde cercetatorii vor putea invata cum se face unul pur, iar in 2-3 ani va putea veni chiar cu o solutie pentru rezolvarea poluarii si vor avea acces la calculator toti cercetatorii de la universitatile de stat din Timsoara.
“Acest supercalculator este echivalentul a 1000 de calculatoare normale. Ceea ce-l face atat de special este faptul ca e comprimat intr-un singur dulap si rapiditatea cu care lucreaza. Ceea ce face acest supercalculator in doua secunde, face un calculator de birou in cativa zeci de ani”, spune Dana Petcu, sefa departamentului de informatica a institutului de cercetare.
Supercalculatorul a fost produs de firma Eta2u si este prima achzitie a Institutului de Cercetare Avansata de Mediu, institut care reprezinta o investitie de 11 milioane de euro, care va fi finalizat pana in luna septembrie 2013. 69% din aceasta suma va veni din fonduri nerambursabile, iar peste 5 milioane de euro vor fi investiti de la Universitatea de Vest.
“Acest laborator inseamna pentru Universitatea de Vest lansarea in cercetarea stintifica de superexcelenta. Acest supercalculator este un laborator din cele 66 care vor fi in total, la viitorul Institut de Cercetare. Proiectul va fi finalizat in 15 august 2013 si va fi in Campusul Oituz”, spune Ioan Talpos, rectorul Universitatii de Vest.
FOTO: Dariana Dragos
Pareri
Cum adica „produs” de Eta2u ??!!! Sa fim seriosi.
:)) Ăsta e singurul site care pomeneşte de Eta… o fi o scăpare, pentru reclamă… infantilă ?… sau o dezvăluire…? Dacă chiar e şi Eta implicată, e naşpa… înseamnă că „supercalculatorul” de 1 milion, înseamnă 100.000 la IBM – producătorul, restul de 900.000 – studii de fezabilitate, premii, intermediari, şpăgi.
eta l-a importat si l-a instalat; e clar ca e produs de IBM ca doar se vede din poza ca e BlueGene P care era ceva la vremea anului 2007;
vedeti aici ce se intampla in lumea reala http://www.top500.org/
iar pana in 2013 mai e ceva;
interbarea majora e daca avem in romania cercetari in derulare care chiar sa aiba nevoie de el 🙂
astia de la eta nu fac bine diferenta dintre procesor si placa video :)))) si vand supercalculatoare