Supercomputerul de la UVT a pus Timisoara pe harta Europei in cercetare. Veniturile generate de clusterele cu care se lucreaza la UVT depasesc 5 milioane de euro

In 2011, Universitatea de Vest din Timisoara beneficia de infrastructura IBM Blue Gene/P, cel mai performant supercomputer din sud-estul Europei. in ultimii trei ani, specialistii UVT au reusit sa angreneze institutia in diverse proiecte de cercetare, in colaborare cu universitati din intreaga Europa.

Ce face, concret, supercalculatorul de la UVT? Clusterele care functioneaza la Timisoara permit calcule extrem de complexe in domenii precum: simulari complexe in chimie, fizica, biologie, biotehnologii, metode matematice si noi algoritmi de calcul pentru modelarea computationala a sistemelor si proceselor complexe, calcul numeric in stiinta materialelor, astrofizica, dinamica moleculara etc. Unele dintre proiectele derulate cu ajutorul supercomputerului au drept scop cercetari in domeniul energiei sustenabile (regenerare, eficienta, economie), dar si studiul hazardului: calcule ce vizeaza conditiile meteo, fizica pamantului, monitorizarea apelor, inundatii si ofera suport stiintific pentru infrastructura de monitorizare a situatiilor de urgenta.

„Un exemplu este proiectul finantat de Agentia Spatiala Europeana care a insemnat cresterea expertizei in probleme de mediu”, explica Dana Petcu, directorul Departamentului de Informatica, din cadrul Facultatii de Matematica-Informatica a Universitatii de Vest.

Achizitionarea in primavara lui 2011 a supercalculatorului cu 1024 de procesoare s-a realizat in cadrul proiectului ICAM (Institutul de Cercetari Avansate de Mediu), finantat cu fonduri structurale.

Proiectele legate de supercalculator in 2011-2013

Dupa punerea in functiune a supercalulatorului, acesta a fost integrat in mai multe proiecte, unele in derulare. Astfel, in cadrul HP-SEE, supercalculatorul timisorean alaturi de cel similar din Sofia sunt singurele capacitati de calcul de dimensiune mare care deservesc comunitatea stiintifica din Balcani ce are nevoie de putere de calcul pentru simulari din domeniul fizicii, mediului, chimiei etc.

Proiectul ComplexHPC este finantat de Comisia Europeana si vizeaza colaborari intre cercetatori din peste 20 de tari. „Supercalculatorul timisorean este utilizat in retea de cercetatori din Irlanda, Franta, Italia, Polonia, Elvetia, aducand echipei locale o serie de noi colaborari si noi cunostiinte”, aminteste Dana Petcu.

Existenta supercalculatorului la Timisoara a condus la castigarea unor importante proiecte care necesita folosirea lui. Astfel, echipa de cercetatori de la UVT, care utilizeaza supercomputerul, s-a marit, iar tot mai multi doctoranzi isi realizeaza tezele de doctorat cu ajutorul acestuia.

Valoarea totala a proiectelor derulate cu ajutorul supercalculatorului depaseste 5 milioane de euro pana in prezent, dar alte proiecte depuse pot creste veniturile proprii ale universitatii.

„Putem oferi doctoranzilor nostri o alternativa la angajarea in companiile private. Participarea lor la proiecte, care le creste venitul lunar, precum si folosirea unor aplicatii moderne ii motiveaza sa lucreze in cercetare. Mentionam de asemenea ca UVT face parte din asociatia ARCAs a utilizatorilor de calcul de inalta performanta organizata cu sprijinul Ministerului Educatiei si Cercetarii, ce ofera oportunitati de colaborare si schimb de experienta intre cercetatorii care utilizeaza resurse de calcul de inalta performanta”, ne spune Viorel Negru, prorectorul Universitatii de Vest din Timisoara.

Alte proiecte desfasurate cu ajutorul supercomputerului

– HOST (http://host.hpc.uvt.ro), proiect finantat de Comisia Europeana, prin programul FP7-RegPot, intentioneaza cresterea in numar si experienta a echipei de cercetare ce administreaza centrul de supercalcul prin pozitii noi pentru cercetatori post-doctoranzi si colaborarea cu centrele de supercalcul din Marea Britanie, Italia si Polonia si cu centre de cercetare in calcul de inalta performanta din Franta si Spania. In cadrul proiectului a fost exista infrastructura cu un cluster de placi grafice cu ultima generatie si echipa s-a internationalizat prin angajarea unui cercetator originar din Grecia.

– AMICAS (http://amicas.hpc.uvt.ro), proiect finantat de Ministerul Educatiei si Cercetarii, prin programul PNII-Idei, in domeniul serviciile de Cloud computing, care se asteapta sa se finalizeze printr-o platforma de a servicii de Cloud computing pentru comunitatea stiintifica din Romania (ce ar permite cresterea bazei de utilizatori ai serviciilor de infrastructura de la utilizatori institutii partenere la utilizatori individuali).

– MODAClouds (http://www.modaclouds.eu), proiect finantat de Comisia Europeana, prin programul FP7-ICT, care continua cercetarile mOSAIC ale spin-off-ului in domeniul portabilitatii la un nivel superior legat de ingineria softwareului, folosind asa numita inginerie bazata pe model.

– SEED (http://www.seed-project.eu), proiect finantat de Comisia Europeana, prin programul CIP, prin care echipa spin-off-ului si Primaria din Timisoara intentioneaza sa ofere servicii
(bazate pe Cloud computing) de informare publica de catre institutii organizatii guvernamentale si locale a cetatenilor din Timisoara. Ultimele informatii legate de vreme, joburi, evenimente culturale, precum si hotarari ale Primariei sau ale Guvernului vor fi prezentate pe displayuri de dimensiuni mari in diferite puncte ale orasului. In faza de test, in interiorul Universitatii de Vest, ultimele informatii afisate pe un ecran de televizor prezinta pe langa cele enumerate mai sus si ultimele evenimente organizate de universitate.

Mentionam ca supercalculatorul este folosit intens de Facultatea de Fizica din cadrul aceleiasi universitati precum si de Filiala Timisoara a Academiei din Timisoara in proiectele de cercetare nationale pe care acestea le au in derulare. Mai mult supercalculatorul constituie o resursa educationala extrem de valoroasa pentru tinerii masteranzi si doctoranzi ai Departamentului de Informatica a universitatii, dar si de colegii lor din Cluj-Napoca, Craiova si Iasi. Trainiguri nationale au fost organizate si sunt organizate regulat pentru asimilarea cunostintelor necesare utilizarii acestei resurse de calcul”, spune prorectorul Viorel Negru.

Foto: Virgil Simonescu

Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. felicitari uvt!si celor care lucreaza in proiecte!

  2. Frumos, dar domnul prorector VIOREL NEGRU poate angajain cadrul UVT rudele pe bani frumosi si sa nu afle nimeni !!!