SUPERLUNA se vede in acest weekend si la Timisoara. Cand va lumina cerul cea mai mare luna din 2014?

TIMISOARA. Cea mai mare Luna plina din acest an va lumina cerul in acest sfarsit de saptamana. Timisorenii vor putea admira luna in toata splendoarea ei, duminica seara. Fenomenul coincide cu o ploaie de meteori intr-unul dintre cele mai spectaculoase evenimente din calendarul astronomic.

Luna nu va fi doar plina, ci se va afla si cel mai aproape de Pamant, rezultatul acestor doua evenimente combinate producand o Super-Luna, cea mai mare si cea mai stralucitoare de pe tot parcursul anului si chiar din urmatorii 20 de ani, relateaza The Telegraph.

Doua zile mai tarziu, perseidele, o ploaie de meteori, va ajunge la apogeu producand „mingi de foc la fel de luminoase ca Jupiter sau Venus”. Pe un cer intunecat si senin, pot fi vazuti peste 100 de meteori pe ora in al doilea weekend din luna august. Cu toate acestea, astronomii au avertizat ca stralucirea Super-Lunii ar putea face dificil de vazut ploaia de meteori.

In general, fenomenul de Super-Luna apare relativ frecvent, in medie la fiecare 13 luni si 18 zile. Intamplator, in aceasta vara, se inregistreaza o succesiune de trei astfel de fenomene la intervale scurte. Prima Luna plina a putut fi vazuta la 12 iulie, iar o alta urmeaza sa apara la 9 septembrie. Dar Super-Luna din 10 august promite sa fie cea mai spectaculoasa, deoarece va fi la cel mai apropiat punct fata de Pamant de pe tot parcursul anului, cunoscut sub numele de perigeu.

De fapt, satelitul pamantului se va afla la perigeu cu 26 de minute inainte ca luna sa ajunga in faza de Luna Plina, la ora 18:10 GMT, pe 10 august. Cele doua fenomene nu se vor mai produce simultan pana in 2034 — ceea ce face ca astrul sa fie duminica cel mai stralucitor din urmatorii 20 de ani.

La perigeu, Luna este cu aproximativ 31.000 mile mai aproape decat atunci cand este cel mai departe de Pamant si va fi cu pana la 14% mai mare si cu 30% mai stralucitoare decat celelalte Luni Pline din timpul anului.

Expresia „Super-Luna”, inventata de astrologul american Richard Nolle in 1979, nu a fost recunoscuta de comunitatea astronomica, care prefera termenul „perigeu-syzygy”, in care perigeul este punctul in care Luna se afla cel mai aproape de Terra, iar syzygy corespunde unei alinieri a trei obiecte ceresti, in acest caz Soare — Luna — Pamant, aliniere care produce o Luna plina, noteaza Euronews.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.