Sarituri spectaculoase de la inaltime, salturi peste obstacole, catarari pe ziduri sau insurubari periculoase! De asta au avut parte timisorenii care au fost la pranz in zona Parcului Botanic din Timisoara. Practicantii din toata tara ai sportului parkour si-au dat intalnire in acest week-end la Timisoara la primul Jam de acest fel. Timp de cateva ore, pasionatii de sarituri spectaculoase, de trickuri au schimbat impresii si s-au intrecut in a arata cine este cel mai bun in sarituri.
„Eu m-am apucat de parkour doar de vreo 2 ani, insa pentru mine este un mod de viata. Sunt bucuroasa ca in Romania se practica acest sport si mai ales vad ca aveti foarte buni traceri. Pe mine acest sport ma ajuta enorm sa ajung de acasa la scoala si ma mentin si in forma”, spune Heally, o tanara de 20 de ani din Noua Zeelanda, venita special la Timisoara pentru a-si intalni colegii romani.
Chiar daca astazi a fost ziua sa de nume, Florin, un tanar de 22 de ani din Galati, a ales sa vina la Timisoara sa sarbatoareasca cum stie el mai bine: sarind peste bancute, peste ziduri sau mai simplu facand flick flack – uri in aer. „Cele mai frecvent efectuate miscari sunt «king-kong vault», care presupune saritura cu ajutorul mainilor pentru a depasi un obstacol cu picioarele in aer si «catleap-ul», adica sari, te prinzi de zid si incerci sa amortizezi cat mai mult impactul. Totul consta in tehnica si forta”, spune galateanu.
Ce e parkour?
Parkour (prescurtat PK) este o disciplina care te ajuta sa treci peste orice obstacol prin gasirea celui mai eficient şi mai rapid mod de a ajunge din punctul A în punctul B folosind doar mijloacele propriului corp. Practicanţii acestei discipline se numesc traceur-i. La inceputul anilor ’90, inspirat de vitejia tatalui sau, fost combatant in Vietnam, francezul David Belle a creat o disciplina noua: parkour sau mai bine zis arta de a te misca eficient intre doua puncte, adaptandu-ti miscarea la obstacole, trecand peste, pe sub, pe langa si, eventual, prin ele.
O imbinare intre sport si arta, parkour e mai mult decat spectacol. Cum principiul de baza este eficienta in miscare, pentru multi dintre practicantii sai a devenit alternativa rapida a traversarii unui oras modern, ajungand la destinatie inaintea masinii sau chiar a mijloacelor de transport in comun.
Foto: Dariana Dragos
Pareri
Frumos articol. Imi place ca nu ati spus neadevaruri sa induceti oamenii in eroare. Ce n-am inteles este partea cu „primul Jam de acest fel”. Daca ati putea corecta va rog, jam-ul se face o data pe an in Romania incepand cu 2005 (Bucuresti), 2006 (Brasov), 2007 (Iasi), 2008 (Sibiu), 2009 (Constanta), 2010 (Cluj-Napoca), 2011 (Timisoara). Cu alte cuvinte este al 7-lea eveniment de acest fel.
Felicitarile mele fotografului. Sunt cele mai bune poze de pe toate site-urile !!!
Slabut articol,facut in graba…Ati evidentiat pe Florin care deja vad ca e vedeta,cu toata modestia de la suprafata care o arata. Pozele nu arata Parkour,ci Flips and Tricks,aka Freerunning. Deci,cu totii stim ca nu mai trebuie sa ne certam pe denumiri,ci sa ne Miscam cum ne place. De aceea nu ar trebui sa ii zicem Jam de Parkour,ci J.A.M (Joy And Movement). O zi buna tuturor traceurilor din tara
Doamne fereste! Nu-mi amintesc sa fi spus eu asa ceva :|. Un singur interviu am acordat si nu avea nimic de-a face cu acele cuvinte de mai sus…Urat, foarte urat sa bagati de la voi.
@Lucian, ce treaba are modestia cu faptul ca sunt ‘vedeta’? Eu nu ma consider nicio vedeta. Ma cunosti de-ti permiti sa vorbesti asa despre mine? Eu zic sa iti vezi linistit de antrenamente in loc sa comentezi despre altii..