Supermarketurile afara din cartiere, la Timisoara si in judet! Ce strategie economica are CJT in urmatorii ani?

TIMISOARA. Consiliul Judetean Timis pune la cale o strategie economica pentru urmatorii cinci ani. Concluzia este ca micii producatori trebuie incurajati si sprijiniti, iar marilor magazine nu ar mai trebui sa li se permita sa functioneze in cartiere, ci la marginea orasului.

Sergiu Balasa, directorul Agentiei de Dezvoltare Economico-Sociala Timis ADETIM a declarat, la finalul unei dezbateri privind strategia economica a judetului Timis pentru umatorii cinci ani, ca participantii  au constatat ca mult prea multe supermarketuri se afla in cartierele orasului ori chiar in localitatile judetului, descurajand, astfel, micii producatori.

Nu sunt neaparat plangeri, sunt constatari. Noi si in analiza noastra constatam ca micul comerciant, ala care traieste in Timisoara si care vrea sa traiasca din ce se produce in Timisoara, are sanse foarte putine sa reziste pentru ca, daca lasi marile supermarketuri, marile centre comerciale, sa stea in proximitatea zonei de locuire sau chiar in mijlocul cartierelor, normal ca noi care avem viteza, suntem accelerati in ritmul de viata, ne ducem acolo unde putem sa cumparam totul. Chestiunea este ca nu cumparam intotdeauna cele mai bune produse. Produsele autohtone nu ajung in supermarket pentru ca ele au politica lor si sistemul lor de achizitie a acestor produse, deci eu sunt de parare ca prin politici locale, la nivel de judet ar trebui sa reglementam si si lasam o gura de oxigen micilor producatori”, a declarat Sergiu Balasa.

Rezolvarea acestei probleme este ca pe viitor sa nu se mai acorde autorizatii de functionare pentru marile magazine in cartiere.

Cred ca pe viitor noi facilitati comerciale de ordinul acestora nu ar mai trebui acordate in interiorul orasului si asta este o recomandare pe care o fac, nu neaparat la nivelul oraselor mari, cum este Timisoara, ci si la nivelul localitatilor mai mici pentru ca si acolo am observat ca exista aceasta tendinta, sa faci magazine mai mari care sa oferi cam tot”, a mai spus Balasa.

De asemenea, in strategia economica a judetului Timis mai este prevazut, tot pentru sprijinirea producatorilor, construirea unor centre de achizitie si desfacere a marfurilor.

Sunt si teme la care nu vom raspunde pentru ca nu avem atributii directe, dar obligatia noastra e sa semnalam aceste lucruri si in strategia de cadru sa avem o contributie. Acolo unde se constata ca exista un dezechilibru in piata, niciun actor privat nu intervine, atunci este responsabilitatea autoritatilor publice sa puna o solutie in piata. Si va dau un exemplu: in agricultura nu reusim sa valorificam potentialul agricol din Timis. De ce? Pentru ca organizarea inainte de 1989 era alta, odata cu trecerea la economia de piata eu constat o dezorganizare, decat o organizare si semnalez ca productia de legume-fructe a cunoscut o tendinta grav descendenta si s-a ajuns pana acolo unde producatorul nu mai are interes sa incerce sa isi castige existenta dintr-o astfel de activitate care dealtfel este o activitate aducatoare de venituri. De ce? Pentru ca intre producator si piata de desfacere nu s-a mai pus o legatura, o veriga lipsa. Aici putem interveni cu centre de achizitie marfa si desfacere produse agricole care pot rezolva aceasta problema”, a declarat Balasa.

O alta discutie despre aceasta strategie de dezvoltare economica a judetului Timis pentru urmatorii cinci ani urmeaza sa aiba loc in perioada urmatoare, intr-un cadru mai largit.

Advertisement Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. De fapt, deranjul mare e ca supermarketurile nu dau spaga.
    Unde mai pui ca platesc taxele, nu ca aia cu tarabe.
    Si culmea, isi permit sa vanda ieftin.
    Evident, Sergiu Balasa trebuie demis de cei pe care o sa-i votam.

  2. 1. Care este garantia calitaii produselor vandute de „micul magazin” si de „vanzatorul de la piata” (privind folosirea pesticidelor, a seminte netratate genetic s.a.m.d.. Garanteaza dl. Balasa cu ceva?
    2. De la micul magazin cumpar de regula cumpar produse (cumparate de la angrosisti; de exemplu lamaile, portocalele, …) plimbandu-ma in mai multe magazine.
    3. Si ma rog unde sccoateti marile magazine? la cucuietii de vale? Asigurati transport?
    4. Daca doriti sa faceti ceva verificati ce vand marile magazine sub numele diferitilor furnizori RO (carne, mezeluri … lagume, vinuri s.a..) si daca apar „falsuri” interveniti.

  3. Tipic pentru Romanica!Daca ceva e bine,trebuie stricat,evident.Mie imi convine sa merg la supermarket in cartier,pentru cumparaturile de sfarsit de saptamana,iau o data tot,si nu am probleme.Sigur ca citesc etichetele si mi-ar place sa fie mai multe produse romanesti.Dar mi-ar place sa fie si mai putini intermediari,care de fapt sufoca micul producator.Nu la supermarket trebuie umblat,ci la ,,capusele ,,angrosiste care fac ,,legea,,in piete.Lasati magazinele acolo unde sunt,daca noi,populatia nu ne plangem.Sunt altele de rezolvat….multe si grele.

    • Dorina, ai scris exact ce voiam si eu sa scriu. Verificarile in piete trebuie facute, fiindca prea putini oameni sunt intr-adevar producatori. Desi eu tot timpul caut sa cumpar de la producatori, de obicei se vede pe fata lor si in felul in care se comporta ca sunt producatori, nu bisnitari, nu toata lumea face asa. Si saracii oameni muncesc, si nu au niciun fel de rasplata. Alegeti legumele mai putin aspectuoase, acelea sunt bune. Cu mutarea supermarketurilor nu sunt de acord. Supermarketurile nu au doar legume, ci si multe alte categorii de produse. Eventual faceti controale si acolo la legume si branzeturi si indreptati situatia.

  4. …..bla bla bla….cred ca cei care scriu aceste articole nu traiesc pe lumea asta…..Pai voi reporterilor a-ti fost prin piata sa vedeti ca doar poate maxim 5% sunt producatori…ceilalti sunt comercianti…..cumpara din piata de gross sau din alta parte si vand in piata….Apropo domnilor inspectori de cand nu a-timai fost prin piete?…In Piata Doina comerciantii isi fac tot felul de acoperisuri improvizate chiar pe trotuar..nici nu prea mai ai loc sa treci……

    PS. Cat se da spaga sa nu vada cineva ca stai cu legumele si fructele in praf si gaze de esapament?

  5. Domnul Balasa pune caruta inaintea cailor, dar… un mare DAR.Nu poti scoate magazinele mari in afara oraselor dar poti oferi optiuni producatorului local. Aici de vorbea de produse agricole care oricum sunt sezoniere si lasati-o mai incet cu pesticidele, ganditi-va cate chimicale contine usturoiul din China sau ardeiul din Spania pentru a fi atat de „frumos” dupa cel putin 30 zile de la recoltat, transport si depozitat. Trebuie facuta o selectie a adevaratilor producatori( asta nu este foarte greu) constientizarea micilor producatori cu privire la calitatea care trebuie oferite. Deci un prim pas este organizarea targurilor pt producatori 2 zile pe saptamana in fiecare cartier.Dar comoditatea este mare, mai bine cumparam marfa fara gust din **dl decat sa facem piata saptamanala la producatorii locali.

  6. Cine-i dobitoqul asta de Balasa si cine i-a cerut parerea? Oameni care muncesc si le trebuie sa-si cumpere ceva seara la 6-7 ar trebui sa meraga in piata?? Ce dezbaterea pizdey mhasii a facut si cu cine? In numele cui vorbeste?
    In lumea civilizata sunt supermarketuri de cartier gen Aldi, Kaufland, Lidl si nu stiu sa fie cineva suparat din cauza asta.
    Numai Ceausescu iti limita accesul la produsele pe care le doreai de fapt si iti vindea de exemplu carti la pachet. Ma astept ca in curand cand iti trebui o paine sa vine un dobytok din asta si sa te puna sa iti cumperi si o ceapa, locala, chiar daca nu iti trebuie.
    Ce „agentie de dezvoltare” conduce dobytokul asta de Segiu Balasa, daca vrea sa ne duca in Evul Mediu?
    Poate ca dupa 20 de ani pe pozitia sta ar trebui sa prezinte ce „realizari”are! Si sa mai lase si pe altul care traieste in lumea reala ca el e clar ca a devenit martian.

  7. Intru totul de acord Victor. Si Dorina are mare dreptate, daca ceva merge bine trebuie desfiintat, modificat, „imbunatatit”, etc.. Poate ca stimabilul domn Balasa s-a luat dupa onorabilul primar, care cam asa procedeaza, si cand spun asta ma gandesc cu nostalgie la frumusetea de odinioara a Pietei Unirii cu rondouri, verdeata, arbori, banci, alei, fantana arteziana, statui, etc.. si care a fost transformata intr-un kitsch. Propun schimbarea numelui din Piata Unirii in Piata Desertaciunii. Ce ziceti?

  8. Adevarat ca tara asta este condusa numai de cretini…

  9. Scuze, din viteza am gresit numele pietei, era vorba de Piata Libertatii si nu de Unirii. Dar cred ca si Unirii va arata tot cam asa la finalizare…

  10. cu cit stau mai mult imbecilii astia la guvernare, o sa distruga (si) mai rau tara. pe linga faptul ca producatorii nu mai produc, aia citiva care mai sapa prin gradina nu au loc in piata de intermediari. plus ca nu poti sa te plimbi aiurea pina la oras cu o tona de legume ca sa te chinui sa o vinzi, este mult mai normal ce fac agricultorii din alte tari, o vind engros la locul e productie.