Superstitii de Martisor! De ce se leaga snurul in copac si ce fac fetele din Banat astazi?

Martisorul este o sarbatoare traditionala care anunta venirea primaverii si consta intr-o serie de ritualuri care promit belsug si noroc, pana la Craciun.

CITESTE SI: O minunatie! 10 hectare de ghiocei, intr-un loc de poveste, nu departe de Timisoara. VIDEO! 

Martisorul e sarbatorit in fiecare an, in prima saptamana din luna martie, cand se ofera martisoare, flori de primavara, dar si bratari impletite din ata rosie si alba.

La origini, martisorul a fost conceput ca o amuleta legata cu un snur impletit din doua fire – unul alb (simbolizand divinitatea, sanatatea, puritatea sufleteasca si implinirea) si unul rosu (ca simbol al dragostei pentru prietenie, fidelitate si onoare).

In trecut, fetele obisnuiau sa poarte martisorul la gat, pentru ca, se spunea, nu vor fi arse de soarele puternic al anotimpului cald.

CITESTE SI: Veste fabuloasa din Banat! Ce se intampla cu locul de poveste din cea mai veche gara din Romania? Decizia luata de Regionala CFR Timisoara

In traditia populara romaneasca, snurul martisorului reprezinta impletirea celor 365 de zile ale anului. Rasucirea firului rosu cu cel alb inseamna contopirea dintre iarna si vara, toamna si primavara fiind considerate anotimpuri „de trecere” catre cele doua chipuri extreme ale naturii.

Totusi, simbolul snurului alb-rosu are si alte conotatii, care ne trimit in vechile timpuri ale civilizatiei dacice.

Primele forme ale snurului de martisor se regasesc in cultura dacilor. Sapaturile arheologice efectuate in Romania au descoperit martisoare vechi de peste 8000 de ani, sub forma unor pietricele albe si rosii, insirate pe ata si concepute in mod evident pentru a fi purtate la gat.

Specialistii atribuie practicii stravechi o semnificatie asemanatoare cu cea a martisorului contemporan: dacii cinsteau fortele vitale si ciclul naturii redat de imbinarea nuantei de rosu (focul, soarele) si alb (apa, norii).

CITESTE SI: ‘E mort, cine sa mai cumpere apartamente?’ Orasul cu cele mai ieftine locuinte din Romania e in Banat 

Astazi, una din traditiile care au reusit sa se pastreze cu succes chiar si in orase, o reprezinta obiceiul de a lega ata rosie impletita cu ata alba de creanga unui copac inflorit, dupa ce a fost purtata la mana toata luna martie.

In Banat, dar si in alte zone din tara, Martisorul se poarta atat cat dureaza zilele Babelor (1-9 martie) sau pana la Florii. Atunci Martisorul se scoate si se agata de crengile unui pom roditor. Exista credinta ca atunci cand pomul are rod bogat, cel care a purtat Martisorul va avea mult noroc.

In Banat, batranii spun ca Baba Dochia va trimite gerul inapoi daca de 1 Martie femeile se ocupa prea mult de gospodarie. Tocmai din acest motiv femeile nu spala, nu dau cu matura, ci doar pregatesc bucatele pentru masa in aceasta zi.

O alta superstitie pentru aceasta perioada face referire la norocul in dragoste. Daca in localitatile din Transilvania, satenii agata ata rosie si alba la streasina casei, pentru a indeparta deochiul si spiritele rele, in Banat, fetele nemaritate se spala cu zapada in ziua de Martisor si se crede ca in anul respectiv isi vor gasi sufletul pereche.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.