TIMISOARA. Primarul Nicolae Robu a propus ca soferii care vor sa parcheze chiar in centrul orasului sa scoata mai multi bani din buzunar pentru o ora de lasat masina in zona. Desi a desfiintat parcarile cu bariere odata cu introducerea sistemului TimPark, revine la tarifele practicate in acestea in urma cu 3 luni.
Asa se face ca a inventat Zona Zero, zona care cuprinde fostele parcari cu bariera: cea de la Modex, cea din spatele magazinului Bega si cea de langa Hotel Central. Consilierii locali au reintrodus, in sedinta extraordinara de marti, parcarile cu suprataxa. Mai exact, au dublat tarifele de parcare in zona centrala, de la 1,5 lei, la 3 lei pe ora, in aceste parcari amintite mai sus.
Potrivit proiectului, in “zona verde”, o ora de parcare costa 3 lei, pentru Vouchere, iar una cu plata prin SMS este de 0,75 euro + TVA.
15 consilieri locali au aprobat introducerea Zonei 0 si scumpirea parcarii in cele 3 locatii, 3 au fost impotriva si unul s-a abtinut. Atentie insa! Nu se vor reamplasa barierele, ci se va plati doar prin SMS sau prin voucher.
Unii consilieri locali au amintit ca nu este normal ca strainii sa nu plateasca parcarea in Timisoara, in conditiile in care in strainatate toata lumea plateste locul de parcare. Unul dintre alesii PDL, Simion Mosiu, a propus ca accesul in cele 3 parcari sa se faca pe baza de tichet, exact ca in parcarea din zona 700. „Altfel, cele 3 parcari raman blocate ore si ore de cei care locuiesc in zona, nu se pot folosi efectiv”, a spus Mosiu. Robu s-a opus insa vehement: „cred ca doar am complica lucrurile daca am introduce un nou sistem”. Amendamentul a picat oricum, cu 10 voturi „impotriva” si doar 6 „pentru”.
Un alt consilier local PDL, Constantin Stefan Sandu, a cerut din nou parcometre. A si elaborat un amendament ca Primaria sa achizitioneze astfel de dispozitive pentru Zona Verde si Zona Rosie. Nu a fost aprobat insa, obtinand doar 7 voturi „pentru” si 11 „impotriva”. De altfel, primarul Timisoarei a luat cuvantul inainte de vot si a spus ca nu sustine nici acest amendament.
„Argumentele mele sunt foarte simple: a avea astfel de automate presupune a face o investitie uriasa. Daca sunt putine aceste automate, atunci cetatenii trebuie sa umble dupa ele distante mari, pe ploaie, pe vant, pe viscol sau pe arsita. Pe de alta parte, daca achizitionam un numar suficient, atunci trebuie sa investim milioane de euro. Altii au parcometre pentru ca le-au achizitionat in alte epoci si le tin ca sa nu le arunce”, a spus Robu.
Proiectul intra in vigoare incepand din 15 august 2013.
Pareri
“Altfel, cele 3 parcari raman blocate ore si ore de cei care locuiesc in zona, nu se pot folosi efectiv”
parcarea cu bariera era singura varianta care iti garanta ca poti sa gasesti locuri libere la orice ora.
alternativa la automatele de parcare ar putea sa fie paypointurile care au invadat orasul. un contract cu acei baieti destepti ar putea sa asigure alternativa GRATUITA PT PRIMARIE de plata simpla cu bani cash a parcarii si marele avantaj sa fie obligati si strainii sa plateasca parcarea.