Surpriza in prima zi in care vaporasele au facut transport in comun la Timisoara. Cati calatori au urcat la bord

TIMISOARA. Surpriza pentru reprezentantii Serviciului de Transport Public din Timisoara, joi, in prima zi in care vaporasele au circulat in regim de transport in comun.

CITESTE SI: Premiera pentru Timisoara. A devenit primul oras din Romania cu transport public pe apa. Mergem cu vaporasele si la serviciu. Ce spun primii calatori? Foto si video 

Numarul celor care au ales sa calatoreasca pe apa a depasit cu mult asteptarile.

Datele au fost centralizate de reprezentantii STPT la finalul zilei de 4 octombrie, intrucat a fost numarat fiecare calator care a urcat in vaporete de la 7.30 dimineata si pana la incheierea programului, la orele 18.00.

Sunt foarte incantat ca cetatenii din Timisoara au imbratisat acest nou mijloc de transport, vaporasele. In prima zi in care s-a facut transport in comun cu vaporasele am avut un numar de 655 de calatori. Urmeaza ca in curand sa avem si graficele cu statiile in care au urcat si au coborat cei mai multi dintre calatori„, a declarat pentru opiniatimisoarei.ro, Nicolae Bitea, directorul STPT.

CITESTE SI: Confuzie mare in privinta numelor statiilor de vaporase la Timisoara. A aparut ‘traducerea’ denumirilor pentru calatori 

Va reamintim, joi dimineata la ora 7.30 a pornit prima cursa cu vaporasul in regim de transport in comun la Timisoara.
3 vaporase vor circula de luni pana vineri, de-a lungul canalului, in intervalul 7.30-18.00, intre cele 9 statii. Celelalte 4 ambarcatiuni raman de rezerva.

Pretul unui bilet este de 1 leu, insa timisorenii care au gratuitati la transportul in comun au si pe vaporase. Tichetele vor putea fi cumparate de la chioscuri, dar si direct pe ambarcatiuni de la un angajat taxator.

In weekend, vaporasele vor avea program de plimbare, nu de transport public in comun.

Vaporasele de pe Bega au fiecare cate 50 de locuri, aer conditionat si veste de salvare. Circula cu cel mult 12 km pe ora, iar in dreptul podurilor viteza va fi redusa la doar 5 km/h. Un traseu complet dureaza aproximativ o ora, din zona Solventul si pana la Uzina de Apa.

Programul de circulatie al vaporaselor poate fi gasit in cele 9 statii de pe malurile canalului Bega, dar si pe site-ul STPT.

 

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Felicitari!. Ati incasat maxim 655 lei cu 3 vaporetto. 200 lei de vaporetto. cu astia trebuie platiti echipajul de 3 oameni + casierita. Imbecililor.

    • Au incasat 431 lei – doar atatia pasageri platirori de bilet au fost….
      Au fost si 234 de pensionari !!!

  2. Haideti sa facem un mic calcul de rentabilitate a investitiei: in prima zi, au circulat 655 pasageri timp de10.5 ore, deci o medie de 62 de pasageri in fiecare ora. Daca s-ar fi utilizat biciclete, fiecare in valoare de 150 euro, ar fi fost necesara o investitie de cca 9500 euro, care comparata cu cei 825000 cheltuiti pe 3 vaporase, ne dau o imagine elocventa a rentabilitatii acestei investitii.

    • In completare:
      Nu uitati ca a fost prima zi si majoritatea s-au plimbat sa vada despre ce este vorba. Dupa ce factorul de noutate dispare si vremea se receste si incep ploile numarul de pasageri va fi si mai mic.
      Daca au fost 62 pasageri / ora la 3 vaporase avem aprox 20 pasageri / vaporase /ora.
      Un vaporas are 50 de locuri deci au fost folosite sub 50% din capacitate.

      DE CE S-AU CUMARAT 7 vaporase ???

  3. Ignoranta face victime!
    Transportul public, de orice tip, este subventionat peste tot, nu doar in Timisoara, nu doar in Europa. Va las sa ghiciti care e motivul pentru care se intampla asta, matematicienilor.
    Nu ratati nicio sansa sa va faceti de rusine.

  4. @monet

    Subventia activitatii de acest fel (vaporase pe Bega) cand STPT nu plateste salariile angajatilor si celelalte mijloace de transport in comum sunt ruine pe roti, Colterm are mari probleme financiare si nu demult primarul cerea angajatilor primariei sa NU FACA cheltuieli „inutile”.
    Este un act de iresponsabilitate si lipsa de respect pentru cetatenii acestui oras din partea celor responsabili di primariia Timisoara.

  5. monet, esti prost de bubui

  6. tibi, hai ca poti mai mult, demonstreaza matematic ce ai spus, ca aia de mai sus, doar sunteti la fel.

    Nelu,
    Nu au nicio legatura Coltermul cu STPT-ul.
    Toate formele de transport public din orasul asta si din tara sunt subventionate, inclusiv CFR-ul. Banii bagati in transportul public nu reprezinta o investitie si nici se asteapta profit. In schimb, vaporasele astea au redeschis navigatia pe Bega iar in anii ce urmeaza vom vedea cat de important si avantajos e acest lucru. Vizionarii vad dincolo de orizont, restul isi calculeaza prostia.

    • @monet

      Au legatura cu STPT – VAPORASELE SUNT PROPRIETATEA STPT-ului. Si STPT si Colterm folosesc bani (sunt subventionate ) de primaria Timisoara. Sunt bani din taxele contribuabililor !!!
      In situatia actuala NU ne putem permite astfel de „viziuni si vizionari”

      Vizionar si cu METROUL la Timisoara ? Vizionar pe bani cui ?

      O lista de prioritati ar prinde bine. Se fac lucruri de mantuiala si cu termene de realizare foarte lungi: Pasajul Popa Spca 2 ani, Podurile Dragalina si cel de la Elba ( data finalizari indoielnica la cum NU se lucreaza) Sti si tu destule exemple …
      Nu uita starea spitalui Victor Babes de la Padurea Verde si a cladirii spitalului de copii.

  7. Da, ca avem prioritati sunt de acord dar tot nu are legatura STPT-ul cu Coltermul. Pe linia asta de gandire poti sa bagi si agricultura in discutie, sunt acordate subventii si pentru asta iar contribuabilul plateste pentru toate.
    Transportul, ca si apa calda, sunt servicii esentiale si se va cheltui orice suma de bani pentru asigurarea lor. In plus, daca nu ma insel, navigatia pe Bega se face sub autoritatea ministerului transporturilor, prin urmare si banii vin de la guvern, nu de la bugetul local. Se intorc banii la noi cum s-ar zice. Fara dubiu a fost o idee buna si oportuna, mai ales in contextul Timisoara2021.
    Intr-un rau de aberatii, sifonari bugetare si ajutoare nemeritate, vaporasele chiar merita banii nostri. Trebuie sa mai facem lucruri si pentru suflet.

    • Monet esti angajat la VAPORETTO ?

  8. @ monet: In linkul alaturat https://m.made-in-china.com/product/Top-Passenger-Cruiser-Ship-2000-Catamaran-Boat-722233032.html poti vedea o ambarcatiune destinata navigatiei pe mare, cu o capacitate de 80 de persoane, care culmea, costa doar 160.000$, e drept neechipata cu motor. Se poate oare face o comparatie cu cojile de nuca pe care PMT a dat 275.000 euro/buc? Chiar daca banii au provenit din surse UE asta nu inseamna ca au fost alocati spre a fi cheltuiti TOTAL IRESPONSABIL de o gasca fara cea mai elementara pregatire tehnica in domeniu.

  9. Nae, sa inteleg ca doar daca as fi angajat la „vaporetto” s-ar lega lucrurile si adevarul in capul tau?

    Geta,
    Doar ca Bega nu este ocean si nici mare, nu?! Iar ambarcatiunea cu motor care circula pe Bega nu e catamaran cu panze, nu?! Si tu ai nevoie de exagerari si aberatii pentru a sustine un punct de vedere, nu?
    Complicata viata aveti.