Surpriza pentru mamicile din Timisoara. Ce ajutor nesperat vor primi dupa nastere?

TIMISOARA. Dupa aproape 30 de ani de cand a fost scoasa din sistemul de ingrijire a proaspetelor mamici, o meserie de baza va fi reinviata la Timisoara.

CITESTE SI: Labirint verde, gradina vieneza, amfiteatru in aer liber! Schimbarile uriase din 3 parcuri mari din Timisoara in 2017 

Reprezentantii Spitalului Municipal au luat hotararea sa initieze un program de formare profesionala a moaselor, care apoi sa le ajute pe mamici dupa nastere, atunci cand ajung cu bebelusii acasa.

„Este vorba de un proiect pentru formare profesionala, pentru schimb de experieta, aici vrem sa luam partener si Universitatea din Szeged, pentru a implementa un sistem de ingrijire la domiciliu a mamicilor. Inainte de ’89 era mult mai bine organizat sistemul de supraveghere a gravidelor in teritoriu, a lauzelor, dupa nastere. In Ungaria exista un sistem foarte bine pus la punct, exista moase care preiau sistemul de ingrijire la domiciliu dupa ce mamica merge cu bebelusul acasa”, a explicat pentru opiniatimisoarei.ro Olimpia Oprea, managerul Spitalului Municipal din Timisoara.

Formarea profesionala a moaselor face parte dintr-un proiect mai amplu, care are ca prioritate programele pentru mama si copil.

CITESTE SI: ‘Ii vom usca!’ Ziua in care multi timisoreni vor plange!

„In cadrul acestui proiect sunt finantate, in afara de instruri, workshopuri, cursuri de formare , si stagii de pregatire in strainatate si infiintarea de noi calificari si la asta ne-am gandit, pentru ca ar fi foarte utila, avand experienta proiectelor cu Ungaria, am vazut ce bine sunt urmarite la ei gravidele in teritoriu”, a completat Olimpia Oprea.

Potrivit specialistilor, mamicile ar trebui urmarite o perioada de un an.

„Vom avea discutii cu colegii din Ungaria, sa ne prezinte situatia de la ei, si atunci in proiect vom putea sa prevedem toate costurile pentru trei ani si ulterior, primariile pot sustine acest proiect, pentru ca vom merge in parteneriat cu spitalul din Oradea, cel din Turnu Severin si cel din Bucuresti, pentru ca e obligatoriu sa fim trei regiuni. Putem sa incepem sa implementam aceste regiuni”, a incheiat Olimpia Oprea.

Formare moaselor face parte dintr-un proiect pe programul Romania-Ungaria si va fi finantat din fonduri europene.

CITESTE SI: Au fost dezvaluite variantele pentru Podul Jiul ce se va construi in 2017, primul dupa 50 de ani in Timisoara. Unde ar putea aparea un al doilea? 

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.