TIMIS. Dupa ce medicii din cabinetele scolare au terminat examinarea elevilor care s-au intors in banci pentru un nou an scolar, bilantul nu este tocmai roz. Medicii au descoperit sute de cazuri de viroze si peste 100 de copii cu paduchi.
Conform raportului intocmit de Directia de Sanatate Publica Timis, dupa controalele epidemiologice din scoli si gradinite au fost descoperite 1221 cazuri de angine (rosu in gat), 334 cazuri de boli infectioase usoare (viroze respiratorii, enteroviroze), 106 cazuri de pediculoza si 98 cazuri de micoze (negi, dermatite si eczeme).
Au fost controlati 68.129 de copii din 623 unitati scolare din Timis.
„Triajul epidemiologic urmareste monitorizarea starii de sanatate si igiena a elevilor reveniti in colectivitate, odata cu inceperea cursurilor si previne agravarea unor afectiuni sau chiar depistarea acestora, cu comunicarea ulterioara inspre familie si medicii de familie.” a declarat Dana Spac, purtator de cuvant DSP Timis.
In cazul in care copilul a fost descoperit cu paduchi, medici spun ca cel mai bun tratament il constituie sampoanele speciale care se gasesc in farmacii. Acesta se aplica pe parul uscat, conform sfatului medicului sau farmacistului. Samponarea se repeta, iar parul nu se spala cu sampon obisnuit o zi sau doua dupa aplicarea samponului special anti paduchi. Medicii mai spun ca problema trebuie tratata cu maxima seriozitate, in primul rand pentru ca paduchii transmit foarte usor, iar in al doilea rand pentru ca daca persoana care ii are deja se scarpina puternic in zona scalpului, se pot crea leziuni ale pielii care sa duca la infectii serioase. Mancarimea este data de o alergie cauzata de muscatura paduchiilor, alergie care poate fi mai mult sau maiputin intensa, in functie de fiecare persoana in parte.
Si celelalte afectiuni descoperite la elevi, cu ocazia controalelor epidemiologice efectuate la inceputul anului scolar pot avea repercursiuni serioase, daca nu sunt tratate corespunzator, in timp util. Tocmai de aceea, medicii scolari trebuie sa comunice cu parintii, iar acestia, la randul lor, sa contacteze medicii pediatri sau de familie.