TIMISOARA. Unul dintre cele mai mari proiecte pentru Timis, la start. A fost iscalit un important contract ce vizeaza lucrari de canalizare si statii de pompare in judet.
Este vorba de un proiect de 180 de milioane de euro, din care 135 de milioane fonduri nerambursabile de la Uniunea Europeana – „Proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apa si apa uzata din judetul Timis, in perioada 2014-2020”(cod SMIS 2014+ 125651), parte a Programului Operational Infrastructura Mare (POIM), care asigura finantarea principalelor prioritati de dezvoltare ale Romaniei in acord cu angajamentele asumate in Acordul de Parteneriat si cu obiectivele Strategiei Europa 2020.
20,7 milioane de euro din acest proiect sunt de la bugetul de stat, 3,2 milioane de la bugetul local si 20,5 milioane euro co-finantare Aquatim.
Contractul de finantare s-a semnat in Palatul Administrativ din Timisoara de catre ministrul Fondurilor Europene Rovana Plumb, directorul Aquatim Ilie Vlaicu si presedintele CJT Calin Dobra.
In zeci de localitati din judet se vor face ample lucrari in sisteme de alimentare cu apa si canalizare si vor fi amenajate statii de pompare.
Localitatile care vor beneficia de proiect sunt: Banloc, Belint, Bucovat, Buzias, Cenad, Cenei, Checea, Ciacova, Deta, Faget, Fibis, Gataia, Gavojdia, Ghiroda, Giarmata, Giulvaz, Gottlob, Jebel, Jimbolia, Liebling, Livezile, Lovrin, Masloc, Mosnita Noua, Otelec, Recas, Remetea Mare, Sacosu Turcesc, Sag, Saravale, Sanmihaiu Roman, Sannicolau Mare, Sanpetru Mare, Satchinez, Sacalaz, Secas, Sinandrei, Stiuca, Timisoara, Tomesti, Tormac, Traian Vuia, Uivar, Victor Vlad Delamarina.
„Tehnic, acest proiect inseamna investitii in 81 de localitati din judetul Timis, este vorba de 45 de UAT-uri. Asadar sunt investitii masive in tot judetul Timis. Inseamna 13 uzine de apa noi, uzine de apa reabilitate, sase statii de epurare. De asemenea este vorba de aproximativ 482 de kiloemtri de retea de apa, 412 kilometri de retea de canalizare. Vom face un sistem SCADA in care integram din punct de vedere tehnologic toate uzinele de apa si statiile de epurare din judetul Timis, vor fi coordonate de la Timisoara dintr-un sistem SCADA foarte performant. Asadar, proiectul va duce la bunastare pentru consumatorii nostri. Proiectul inseamna ca aceste investitii se fac din bani europeni si nu din tarifele consumatorilor, ceea ce este foarte important pentru noi. Se stie ca si noi venim cu o confinantare. Este imbucurator ca Aquatim poate sa sustina acele 20 de milioane de euro pe care trebuie sa le puna, si indicatorii tehnico-economici ne premit sa facem acest lucru. Se stie ca 4 din 5 agenti economici nu sunt in stare sa preia un imprumut, dar mai unul negarantat, asa cum speram noi sa il luam. Avem capacitatea tehnica, economica si manageriala de a duce acest proiect. Din cate ati vazut, suntem la al 3-lea mare proiect, finantat cu fonduri europene, asadar suntem optimisti in derularea proiectului„, a declarat Ilie Vlaicu, directorul Aquatim.
Obiectivul general al proiectului il constituie dezvoltarea unor sisteme durabile de alimentare cu apa si apa uzata, prin investitii pentru lucrari de infrastructura de mediu in Timisoara si in 81 localitati din judetul Timis. Concret, se vor realiza 22 de statii de tratare a apei, 483 km de conducte de alimentare cu apa, 6 statii de epurare, 412 km de retele de canalizare, o linie de valorificare energetica a namolului si un sistem SCADA regional. Lucrarile se vor desfasura in perioada 2019 – 2023.
„Pentru intreg judetul inseamna un moment istoric pentru ca, pe langa faptul ca astazi am semnat cel mai mare proiect pe fonduri europene, 180 de milioane de euro, la momentul finalizarii implementarii acestui proiect discutam de cresterea calitatii vietii cetatenilor din judetul Timis. Adresabilitatea proiectului la numarul de cetateni pe raza judetului Timis este una foarte mare„, a declarat presedintele Consiliului Judetean Timis, Calin Dobra.
Aquatim se afla deja la al treilea mare proiect de investitii cu fonduri nerambursabile, dupa proiectul ISPA in valoare de 45,32 milioane de Euro (din care 32,2 milioane de euro fonduri nerambursabile) si POS in valoare de 118,87 milioane de Euro (din care 87,9 milioane euro fonduri nerambursabile).
VIDEO: George Stefanita
Pareri
Dumnezeu sa va ajute, sa duceti proectul la bun sfirsit, Doamne ajuta.