Sute de mii de oameni au asistat, la Vatican, la beatificarea Papei Ioan Paul al II-lea

Sute de mii de persoane s-au reunit la Roma, duminica, pentru beatificarea Papei Ioan Paul al II-lea de catre succesorul sau Benedict al XVI-lea, a anuntat prefectura politiei capitalei italiene.

Aproximativ 80.000 de credinciosi sunt la basilica Sfantul Petru, dintre care 40.000 pot sta asezati. Peste 100.000 de persoane pot sta pe Via della Conciliazione, iar altele pot urmari ceremonia pe ecranele uriase instalate in tot orasul.

Sute de mii de credinciosi s-au adunat in jurul bazilicii Sfantul Petru din Vatican, inca de sambata seara, pentru a nu pierde nimic din ceremonia care a inceput la ora 08.00 GMT (11.00 ora Romaniei).

Papa Benedict al XVI-lea il va proclama „preafericit” pe predecesorul sau Karol Wojtyla, aflat la conducerea Bisericii Catolice din 1978 pana in 2005.

Aproximativ 200.000 de persoane au participat la rugaciune, sambata seara, la Circus Maximus.

Beatificarea – primul pas catre sanctificare

Un loc de onoare ii este rezervat, in cadrul ceremoniei de duminica, sorei Marie Simon-Pierre Normand, o calugarita de origine franceza care a suferit de Parkinson si a carei vindecare inexplicabila a fost atribuita Papei Ioan Paul al II-lea.

Vaticanul va mai trebui sa atribuie un miracol Papei Ioan Paul al II-lea, dupa beatificarea sa, pentru ca acesta sa fie declarat sfant. Acest lucru s-ar putea intampla in curand, deoarece mii de marturii au fost trimise deja la Vatican de credinciosii care spun ca au fost ajutati de fostul papa, dupa moartea acestuia.

Delegatii straine prezente la eveniment

Ministrul de Externe al Romaniei, Teodor Baconschi, participa la ceremonia de beatificare a Papei Ioan Paul al II-lea, impreuna cu o delegatie a Romaniei.

87 de delegatii straine, din care fac parte circa 16 de sefi de state si de guverne, erau asteptate la eveniment, printre personalitati numarandu-se presedintii polonez Bronislaw Komorowski, mexican Felipe Calderon si italian Giorgio Napolitano, dar si premierul francez François Fillon.

Totodata, la ceremonie au fost anuntati si reprezentantii a cinci familii regale – Belgia, Spania, Marea Britanie, Liechtenstein si Luxemburg.

Dupa ceremonie, sefii de stat si de guverne vor defila in fata sicriului preafericitului instalat in basilica. Apoi il vor saluta scurt pe papa Benedict al XVI-lea, in sacristie, langa celebra statuie Pieta a lui Michelangelo.

Procedurile de beatificare, incheiate in timp record

Fostul Suveran Pontif a murit in urma cu sase ani, iar procedurile de beatificare au fost incheiate intr-un timp record. La eveniment iau parte 90 de delegatii straine, inclusiv 16 sefi de state si de guverne.

In urma cu sase ani, multimea adunata in Roma cerea onorarea urgenta a Papei strigand „Santo Subito”, adica „Sfant, imediat!”. Iata ca la sase ani de la trecerea in nefiinta a celui mai iubit Papa din istoria recenta, dorinta credinciosilor se apropie de indeplinire.

Vineri, cardinalii au coborat in cripta Bazilicii Sfantul Petru si au sarutat sicriul in care se afla ramasitele Papei Ioan Paul al II-lea. Dupa rugaciuni, l-au acoperit cu brocart auriu si l-au purtat pana in fata altarului din Bazilica, unde maine va putea fi atins de credinciosi. Acestia vor putea venera si un relicvar cu o fiola cu sangele fostului suveran pontif, prelevat in ultimele zile de viata.

La fel, si camasa patata de sange in 1981, cand Papa Ioan Paul al II-lea a supravietuit unei tentative de asasinat, este de acum o relicva pentru catolici. Piatra de mormant din marmura, care marcheaza locul de veci al Papei Ioan Paul al II-lea, va ajunge in Cracovia, intr-o biserica ridicata in memoria lui.

Beatificarea este primul pas catre sanctificare. Pentru a marca cum se cuvine evenimentul, posta italiana a emis un timbru special cu chipul fostului Suveran Pontif.

Ioan Paul al II-lea, la o minune distanta de sanctificare

Decizia de beatificare a Papei Ioan Paul al II-lea vine dupa ce autoritatile de la Vatican au confirmat faptul ca acesta ar fi raspunzator pentru o minune, vindecarea unei maicute din Franta.

Pentru ca papa sa primeasca titulatura de sfant, trebuie sa mai existe inca un miracol pe care sa-l fi infaptuit.

Maicuta in cauza este Marie Simon-Pierre Normand, o calugarita de origine franceza care a suferit de Parkinson si a carei vindecare inexplicabila a fost atribuita Papei Ioan Paul al II-lea.

Vaticanul va mai trebui sa atribuie un miracol Papei Ioan Paul al II-lea, dupa beatificarea sa, pentru ca acesta sa fie declarat sfant. Acest lucru s-ar putea intampla in curand, deoarece mii de marturii au fost trimise deja la Vatican de credinciosii care spun ca au fost ajutati de fostul papa, dupa moartea acestuia. Astfel, 270 de marturii despre miracole au fost selectionate pentru analizare.

In urma cu sase ani, multimea adunata la basilica San Pietro din Roma, la inmormantarea Papei Ioan Paul al II-lea, striga „santo subito” („Sfant, imediat!”). Era vorba de onorarea unui papa care, de-a lungul a 104 calatorii oficiale in strainatate, a contribuit la modernizarea imaginii Bisericii Catolice.

Aceasta fervoare si solicitarile din toata lumea l-au convins pe succesorul sau, Benedict al XVI-lea, sa initieze procedurile de beatificare in iunie 2005. Gratie unei derogari papale de la norma in vigoare, ce impune un termen de asteptare de cinci ani dupa deces, procedura a fost initiata la doar doua luni de la moartea papei Ioan Paul al II-lea. In ianuarie 2011, procedurile au fost incheiate, intr-un timp record.

Pe 19 decembrie 2009, papa Benedict al XVI-lea a semnat un decret prin care predecesorul sau a fost declarat „venerabil”.

Sangele si parul Papei Ioan Paul al II-lea, expuse la Vatican

Sangele extras din trupul Papei Ioan Paul al II-lea inainte de a muri va fi expus intr-o fiola la ceremonia de beatificare de duminica, 1 mai, potrivit unui comunicat al Vaticanului. Slujba va fi oficiata de succesorul acestuia, Papa Benedict al XVI-lea.

Papa Ioan Paul al II-lea a murit pe data de 2 aprilie 2005. El a ocupat scaunul papal timp de 27 de ani.

Dupa moartea Papei, doua dintre fiolele cu sangele sau au fost date in grija secretarului privat al lui Ioan Paul al II-lea, cardinalul Stanislaw Dziwisz, in prezent arhiepiscop la Cracovia, Polonia.

Alte doua fiole, dintre care una va fi expusa in ziua beatificarii, au fost lasate in grija maicutelor de la spitalul Bambin Gesu, de la Vatican.

Fiola va fi pusa intr-o racla special creata pentru ceremonia de duminica.

Dupa ce a fost extras din trupul Papei, sangele a fost amestecat cu un anticoagulant pentru a ramane in stare lichida.

„Sangele si parul, acestea sunt parte din trupul Papei si sunt foarte importante pentru ceremonie”, a declarat cardinalul Dziwisz.

Un cardinal spaniol a decedat la beatificarea Papei Ioan Paul al II-lea

Cardinalul spaniol Agustin Garcia Gasco Vicente, fost arhiepiscop de Valencia, a decedat duminica cu putin timp inainte de beatificarea Papei Ioan Paul al II-lea.

Potrivit agentiei I.mediade, prelatul s-a simtit rau si a fost transferat la un spital din apropiere de Vatican, unde a decedat in urma unui infarct.

Capitala italiana a primit peste un milion de persoane duminica, pe un soare bland, dar o atmosfera apasatoare dupa mai multe zile de ploaie.

Potrivit presei italiene, numeroase persoane s-au simtit rau in timpul slujbei care a urmat dupa o zi de rugaciune la care au participat peste 200.000 de credinciosi si care s-a prelungit pana tarziu in noapte.

Cardinalul Agustin venise la Roma si la Vatican, ca mii de alti preoti, episcopi si cardinali, pentru a asista la ceremonia de beatificare a lui Karol Wojtyla de catre succesorul sau, Benedict al XVI-lea.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.