Sute de timisoreni au participat la ‘Dialogul public cu Garry Kasparov – Provocarile Lumii Moderne’, organizat de UPT

TIMISOARA. În urma interesului extraordinar manifestat pentru conferința „Tech Talks by UPT”, Universitatea Politehnica Timișoara a ținut să ofere timișorenilor un eveniment special, dedicat exclusiv dialogului cu Garry Kasparov, sute de admiratori ai legendarului simbol al libertății fiind prezenți joi, 16 mai 2024, la Teatrul Național din Timișoara.

Într-un context geopolitic de actualitate, personalitatea şi perspectivele lui Garry Kasparov sunt de un interes arzător pentru publicul larg, iar acest eveniment a fost o ocazie unică de a-l vedea şi asculta pe Kasparov într-un dialog interactiv şi inspiraţional la Timişoara. Moderat de Cătălin Ştefănescu, dialogul a explorat teme precum politica globală şi provocările lumii moderne, experienţele personale şi viziunile pentru viitor.

Încă de la sosirea pe Aeroportul Internațional Timișoara, unde a fost așteptat de o echipă a conducerii Universității Politehnica Timișoara, Garry Kasparov a declarat: „Vă mulţumesc pentru o primire-surpriză în oraşul de naştere al Revoluţiei Române. Astăzi, când lumea se confruntă din nou cu o ameninţare existenţială provenită din rămăşiţele trecutului comunist, sunt cu adevărat entuziasmat să vizitez locul care prin importanţa sa istorică ne-a oferit încrederea în viitorul luminos democratic”.

La Teatrul Național Timișoara, legendarul șahist a avut o întâlnire cu reprezentanții presei, cărora le-a prezentat viziunea proprie despre problemele geopolitice actuale.

În cuvântul de deschidere a Dialogului public cu Garry Kasparov, rectorul Universității Politehnica Timișoara, conf.univ.dr.ing. Florin Drăgan a evocat simbolul libertății pe care celebrul invitat îl reprezintă, acesta fiind și unul din principalele motive pentru carea fost invitat la Timișoara, orașul-simbol al luptei pentru libertate, în clădirea simbol a Revoluției.

În fața publicului timișorean, care l-a primit cu aplauze la scenă deschisă, Garry Kasparov a vorbit despre copilăria petrecută într-un mic apartament din orașul Baku, pe atunci în Uniunea Sovietică, despre originile sale evreiești și armene, despre părinții ingineri, despre restricțiile regimului comunist și despre revoltele de mai târziu împotriva noii dictaturi instalate. A declarat că preferă termenul de libertate în loc de democrație, pe care o apreciază doar ca un concept global și s-a arătat deosebit de precupat de lipsa de speranță și de perspectivă pe care o vede în ochii multor oameni. Din dialog nu puteau lipsi celebrele partide de șah disputate cu Karpov, cu calculatorul Deep Blue sau cucerirea titlului mondial, la doar 22 de ani, dar nici preocupările sale actuale legate de impactul progreselor fulminante din domeniul inteligenței artificiale asupra vieții și libertăților fundamentale ale omului, care vor fi dezvoltate mai pe larg în cadrul Tech Talks by UPT.

La finalul întâlnirii cu timișorenii, Garry Kasparov a acordat autografe și s-a fotografiat cu toți admiratorii săi.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.