Sute de trofee de vanatoare, arme vechi si o lansare de carte la deschiderea Expovenatoria, la Timisoara. Foto

TIMISOARA. Muzeul Banatului este pentru al doilea an consecutiv gazda expozitiei vanatoresti Expovenatoria.

CITESTE SI: A platit 700 de euro pentru un permis de conducere. Ce-au descoperit politistii de frontiera din Timis 

Ajunsa la editia a sasea, Expovenatoria aduce in fata timisorenilor peste 400 de trofee vanatoresti din Timis, dar si din alea zone ale tarii, ce au fost jurizate de o comisie mixta din Ungaria si Serbia.

In cadrul expozitiei pot fi vazute trofee de cerb carpatin, urs sau cerb lopatar, exemplare de reviste vanatoresti vechi, medalii sau diferite obiecte folosite de vanatori.

Printre exponate se afla si un exemplar de urs carpatin, castor si bivol impaiate, dar si piei de animale expuse. Pe langa trofeele vanatoresti sunt expuse si tablouri cu tematica vanatoreasca.

Anul acesta sunt o serie de trofee noi aduse de vanatorii nostri, cat si din alte judete componente ale Asociatiei Generale a Vanatorilor si Pescarilor Sportivi. Este a sasea editie, este o traditie si pe care dorim sa o continuam. Avem noi trofee de caprior care au fost arbitrate, de cerb lopatar, de cerb comun, de mistret si de capra neagra. 90% dintre trofeele expuse sunt recoltate in cadrul Asociatiei Judetene a Vanatorilor si Pescarilor Sportivi Timis si a celor 4 cluburi care fac parte din asociatie. Prin aceasta expozitiei dorim sa aratam tuturor celor care ne viziteaza si tuturor celor care nu cunosc indeletnicirea noastra care este adevaratul scop al vanatorii si ce intelegem prin ea„, a declarat Traian Oprea, presedintele AJVPS Timis.

Nu doar vanatorii isi prezinta trofeele in expozitia de la Bastionul Theresia. Muzeul National al Banatului participa cu o vitrina in care sunt expuse doua pusti vechi de la jumatatea secolului al XIX-lea, cu pat de plumb si tragaci pe forma degetelor, ce erau folosite atat la vanatoare cat si la tir sportiv. In aceeasi vitrina poate fi vazut un cutit de vanatoare adus din spatiul german, si o arma cu tripla folosinta, ce era folosita pentru catarare, pentru injunghierea vanatului, dar si pentru arme de foc.

E al doilea an in care Muzeul National al Banatului este onorat cu prezenta acestei frumoase expozitii, la editia a sasea. E una deosebita, cu trofee deosebite, la care si noi participam cu cateva arme de foc, vechi, de vanatoare. Suntem convinsi ca aceasta expozitie va fi un adevarat succes, mai ales in Noaptea Muzeelor„, a declarat pentru opiniatimisoarei.ro, Claudiu Ilas, manager al Muzeului National al Banatului Timisoara.

La deschiderea expozitiei a avut loc si o lansare de carte. Volumul „Padurea si Vanatul” este scris de Dinu Barbu, care vorbeste despre vanat, vanatoare si pregatirea profesionala a silvicultorilor.

Expovenatoria 2018 va fi deschisa pana in data de 30 mai, iar la jumatatea acestei luni, timisorenii pot vedea atat expozitia aceasta cat „Tezaurul Muzeului National al Banatului Timisoara”, in Noaptea Muzeelor.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.