Tablele inteligente sunt tot mai cautate in Timis! Scolile cumpara in fiecare an Smart Board-uri mai ales pentru elevii din ciclul primar

TIMISOARA. De cativa ani, in judetul Timis tot mai multe unitati de invatamant cumpara smart board – table „inteligente“, cu ajutorul carora dascalii isi tin orele intr-un mod inedit. Elevii timiseni trec, treptat, de la tablele negre de sticla la smart board. Gata cu praful de creta sau cu petele de marker. Softuri educationale pentru fiecare disciplina reprezinta urmatorul pas in invatamant. Dascalii merg in fata elevilor nu cu manuale cu coperti frumoase, ci cu CD-uri cu lectii prezentate grafic direct pe tabla. Pe tabla „inteligenta“. Rezultatul: elevii sunt tot mai activi la ora de curs. in judetul Timis sunt 132 de table „inteligente“ pe care le folosesc mai ales scolarii de gimnaziu.

Poti sa le predai orice pe aceste table. De la lectii de stiinte ale naturii, in care le explici cum au loc anumite experimente pana la exercitii de tabla inmultirii sau de scriere, orice tip de lectie poate fi predata intr-un mod mult atragator pentru elevi“, ne spune Ioana Dehelean, invatatoare la clasa I A la Liceul Pedagogic „Carmen Sylva“ din Timisoara. Acelasi lucru il spune si Nicoleta Gherghina, invatatoare la clasa I C. „Elevii sunt mult mai atenti, iar ei pot intelege mai bine ce le explici. in plus, exista softuri educationale prin care elevii sunt invatati cum sa scrie. Pe ecran este scrisa o litera, spre exemplu, atunci cand elevii invata alfabetul. Prin repetare, ei stiu cum trebuie sa o scrie. Ajutorul invatatorului exista, bineinteles, dar copiii invata mult mai repede si mai usor“, explica invatatoarea.

In ultimii ani, tot mai multe unitati de invatamant au cumparat asemenea table. De pe un videoproiector imaginea este proiectata pe tabla. Precum un touchscreen, elevii nu folosesc markere pentru a o folosi, ci direct degetele. Bifeaza raspunsul corect cau aleg instrumentul muzical ce le canta la ora de muzica.

Mai mult decat atat, in Timisoara are loc, an de an, un concurs care are drept scop utilizarea acestui tip de table la clasa. Smart Kids a ajuns, in 2011, la a cincea editie, tema fiind e@Chimie. „Elevii au conceput niste softuri educationale care s-au pliat pe tema. Experimente sau modalitati de predare a lectiilor intr-un mod interactiv, prin care elevii sa fie captivati de aceasta disciplina, iar profesorii sa gaseasca varianta cea mai buna prin care sa le explice unele reactii sau alte aspecte ale chimiei au fost premiate juriu“, ne spune Jelco Stancov, inspector de informatica in cadrul Inspectoratului scolar Timis.

Din 2006 au inceput sa fie folosite de scoli aceste smart board. De atunci, an de an, unitatile de invatamant aleg varianta interactivitatii. Lectiile sunt proiectate pe tabla, iar profesorul poate scrie direct acolo cerintele sau rezolvarile unui exercitiu“, ne explica Marin Popescu, inspector scolar general in Timis. Cele mai multe smart board in judetul Timis se gasesc la Liceul Pedagogic. Ionut Cristescu, director adjunct, sustine ca elevii de gimnaziu sunt mai atrasi de acestea, iar ei asimileaza foarte usor cunostintele predate la clasa pentru ca sunt atrasi de felul in care le sunt prezentate lectiile. in ceea ce priveste scolile cu clasele I-VIII, la Generala 7 functioneaza patru astfel de table.

Cel mai ieftin smart board costa aproximativ 3.000 de lei. Preturile urca pana la aproximativ 8.000-9.000 de lei, in functie de caracteristici.

Daca in anul scolar 2006-2007 se gaseau in judet numai cateva table „inteligente“, numarul unitatilor de invatamant interesate de acestea a crescut in fiecare an. Prin proiecte europene sau derulate la nivelul scolii, bani veniti de la ministerul Educatiei sau din venituti proprii au fost achizitionate tot mai multe table.

Video-ul nu poate fi incarcat.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Din punctul meu de vedere este o inutilitate. Pe copii nu-i ajuta deloc, iar costurile sunt prea mari si banii ministerului cam putini.

  2. SI EU SUNT TOTAL DEACORD CU ANTECITITORUL COSMIN,nu le gasesc deloc productive, azi copii sunt indradevar asi in utilizarea tehnologiei, in schimb daca le dai un pix si o hartie sa faca o impartire e dezastru, fara tehnologie sunt pierduti in spatiu, asa sunt si afara, aceleasi metode, de aia copii strainilor sunt slabi, imi amintesc cand a venit o familie de romania cu copii aici unde locuiesc, erau exaltati profesori de bucurie ca in sfarsit au si cu cine sa faca matematica, dar apoi dupa un an, au intrat si ei in randul lumi, acum sau stins….table fara nici o valoarea.

  3. Vorbim de table smart? si ne mai mandrim ca avem an de an tot mai multe la nivelul orasului Timisoara. Inteesant! Poate ar trebui sa faceti un studiu si sa verificati cate clase nu au deloc tabla normala in clasa, ce sa mai vorbim de smart….o sa ramaneti surprinsi, dar cred ca habar nu aveti ca an de an parinti achizitioneaza din banii lor table ptr copii, fiindca Ministerul , Primaria sau Scoala nu au de unde sa le puna la disozitie. Treziti-va!