Taiat si plin de sange. Tanar biciclist cu fata distrusa, dupa un accident, la Timisoara

TIMISOARA. Semnal de alarma tras de biciclistii din Timisoara.

Un tanar a ajuns la spital cu fata sparta, dupa ce a avut un accident de bicicleta. Totul s-a intamplat duminica, pe Calea Aradului, in dreptul Facultatii de Agronomie. Baiatul circula pe bicicleta iar, la un moment dat, pe cand cobora niste borduri, i s-a rupt furca si s-a prabusit pe asfalt.

CITESTE SI: Primaria Timisoara a semnat contractul cu firma care va face documentatiile pistelor de biciclete pe sub podurile Dacilor si Saguna. E aceeasi care a ‘uitat’ de ele la Podul Eroilor

Acest baiat a avut un grav accident cu bicicleta din cauza pistei si a bordurii respective i s-a rupt furca. Cazand, si-a spart si taiat toata fata. Am chemat ambulanta si noroc ca am avut servetele tocmai cumparate, am putut sa-l ajut. Tin pe aceasta cale sa trag un semnal de alarma cu privire la proasta executie a tronsonului respectiv care poate sa cauzeze in continuare alte grave accidente! Va rog luati masuri urgente de remediere a trotuarului si respectiv a pistei!”, a scris pe Facebook un timisorean care trecea prin zona si i-a sarit in ajutor biciclistului ranit.

De-a lungul ultimilor ani, comunitatea biciclistilor s-a tot plans de starea proasta a pistelor din oras si a cerut refacerea si extinderea retelei velo, in repetate randuri. Deocamdata, insa, administratia Fritz nu a prevazut reparatii sau noi lucrari de construire de piste de biciclete in oras, altele in afara de cele cuprinse in proiectele de reabilitare a marilor bulevarde din oras.

A fost organizata o singura licitatie pentru astfel de interventii, in prezent lucrandu-se la documentatia pistelor de biciclete care urmeaza sa fie amenajate pe sub podurile Dacilor si Saguna pe malul canalului Bega.

FOTO: Facebook/Georgeo Andrei

Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. #revolutiabuneiguvernari: amenajarea/neamenajarea pistelor de bicicleta numai bune pentru a face accidente si a iti sparge fata

  2. Biciclist sunt si port echipment de protectie, cel putin casca!
    cotiere si genunchiere optional, nu ma avant in zine de drum prost gestionate rutier si unde sunt vitezomani, ma dau jos de pe bicicleta cand traversez trecerea de pietoni, nu tot timpul soferii sunt de vina, mai avem si noi culpa noastra pentru ca nu purtam echipament, nu ne asiguram si ne credem Terminator pe bicicleta avand credinta ca toata lumea ne vede si noi nu mai trebuie sa facem nimic…

    • asa da ! probabil ai si roti ajutatoare la bicicleta !

    • Angajat la multinationala?

    • probabil ca si masca pe fata porti. nu?

  3. Nu sari bordura se pune frâna și cobori încet..ai grijă de tine ,bicicleta nu-i chiar așa de sigură..

    • Depinde ce bicicleta ai. oricum, iti schimbi centru de greutate sa nu fie pe roata care e in dreptul bordurii

  4. ue usr! Astia vor doar piste pentru motoare…

  5. Din ce am văzut poze, și bicicleta părea cam antica, adică veche… Sa mai și sari cu ea.. clar te duci drq in orice moment.. îmi pare rău.. dar ți ai făcut o cu mana ta..
    Daca avem un primar care îl preocupă toate idioțeniile și nu „MODERNIZEAZA” orașul cum a spus el înainte să ajungă primar… El v a moderniza orașul.. sa nu zic eu pe cine a modernizat… #UnGunoiDePrimar
    Însănătoșire grabnică biciclistului, și mai multă atenție pe viitor..

  6. Nu din cauza bordurii a facut accidentul ci din cauza ca nu stie sa dea cu bicicleta …iar de echipament de safety in Romania nu sa auzit …si apropo mai verificati starea tehnica a bicicletei din cand in cand …in rest insanatosire grabnica …sti vorba aia prostia si domnia se plateste

    • Tibi la voi la usereu de limba romana s-a auzit? Nu prea cred.

  7. Fritz e de vina ca s-a rupt furca la bicicleta ! Era din aia smechera hidraulica, smechera, la care reglezi gradul de amortizare in functie de terenul parcurs . Daca era normala cum avem majoritatea, nu avea ce sa se rupa. Taica umba cu un Tohan din ’82, nu a avut niciodata probleme sa se rupa ceva

  8. asa se intampla de cand nu mai este nimi parcul unde sareau cu bicicletele si snobardurile,, dar vina este doar a biciclistului deoare ce trebuie sa fie atet cum merge pe drum nu sa sara ca prostu,,,

  9. Ca biciclist inrait care a batut Timisoara in lung si in lat, inclusiv sarit sute sau poate mii de borduri atat in vremurile comuniste cat si in contemporaneitate, imi dau si eu cu parerea:
    1) Din imaginile aratate nu „s-a rupt” furca, ci s-a dezmembrat. Fiind din 2 parti care culiseaza, ceva s-a desprins, din ciclul „mie imi trebuie bicicleta cu dichis, dar sa nu coste mult si n-o intretin niciodata”. Dezmembrarea furcii se intampla pentru ca in momentul accidentului greutatea nu apasa deloc pe roata din fata, adica omul a venit in viteza spre bordura si a „saltat-o” prea sus. NU se ataca o bordura in asemenea viteza, omule, ca iti indoi rotile, majoritatea bicicletelor mele au roti subtiri, am invatat sa am respect. Si daca totusi cazi, la viteza mica nu te spargi asa. Vorbesc din experienta.
    2) Orasul arata mediocru la capitolul ciclism. Nu zic „dezastru”, pentru ca sunt in stare sa merg de oriunde pana oriunde. Daca unii cred ca e „dezastru”, atunci asta se stie si trebuie sa circulam cu atentie.
    3) Ca nu s-a facut, ca „trebuie”, ca „ar fi bine” stim sa zicem cu totii. Daca se mareste taxa auto sau impozitul pe locuinta cu 20 lei pe an stim sa urlam viguros, sa faca primaria cu ce stie, „nu cu banii mei”. Ce ma scoate din pepeni sunt lucrarile noi, ca de exemplu urcari/coborari de trotuar la Pasajul Jiul, unde iti rupi rotile, mamele cu copii in carucior abia pot urca, iar cei cu scaun cu rotile se pregatesc ca pentru cursa cu obstacole. Intrebat, Robu a zis cu nesimtirea caracteristica: „probabil asa au vrut proiectantii, ca sa evite circulatia bicicletelor cu viteza prea mare”. Care viteza prea mare, microcinstitule, cand la 1,5 metru in fata trebuie sa o cotesti brusc la stanga ca sa nu dai in zidul de beton? Iar rusinea Timisaorei e „pista” de biciclete de pe Brancoveanu, din fata bazarelor, 1,2m impartiti cu sute de pietoni care merg haotic ca furnicile. Daca mergi pe carosabil te poate amenda Politia ca „aveti pista, circulati pe ea”. „Opera” asta e de la Ciuhandu lasata.

  10. Prapadita aia de Ana Munteanu – bocitoarea de serviciu – latra in campanie ca vor un oras pentru biciclisti.
    Unde e acum, Laica?

    • La facut de clante.

  11. Crezi ca poti folosi un nume care sa nu semene cu al meu?

  12. Eu știu că oamenii, ființe deosebit de creative, găsesc o satisfacție morbidă în a extinde ficțional fire narative sau evenimente până când ajung sofistic la concluzii ce nu derivă din ipoteze. Și mai știu că, sub egida anonimatului, părerile circulă cu o mai mare fluiditate și pot fi mult mai nocive decât corespondentul lor din viața reală. Tocmai de aceea, nu mă surprinde lipsa de coerență cu care sunt adresate critici acestui tânăr, fără a se cunoaște în totalitate circumstanțele întâmplării. Dar ceea ce este și mai nemulțumitor este faptul că multe persoane din secțiunea de comentarii nu conștientizează impactul moral pe care amalgamul lor de insulte îl poate avea asupra biciclistului. Da, e ușor să citești câteva fragmente (care și așa au tente propagandistice), să asociezi în grabă ceea ce ai aflat cu ceea ce se regăsea deja în pseudo-creierul ăla de australopitec întârziat mintal, să mai bagi niște injurii, să mai arunci niște referințe scoase din bodegile jigărite prin care te învârți tu cu anturajele tale, și, gata!, ai format o opinie, opinia Timișoarei, pe care o publici cu multă considerație în comentarii ca nu cumva să ți se scurgă relevanța existențială de printre degete. Acum, te întorci înapoi în cuibul tău de viespi și te scufunzi în mizeria vieții tale cu un zâmbet amar pe buze.

    • Apreciez!