TIMISOARA. Ambrozia, tantarii si cainii maidanezi sunt trei dintre cele mai spinoase probleme cu care se confrunta judetul Timis.
CITESTE SI: In premiera, se angajeaza la Primaria Timisoara 4 consilieri personali pentru viceprimarii orasului
Presedintele CJT Alin Nica le propune primarilor infiintarea unei asociatii specializate care sa coaguleze eforturile tuturor actorilor implicati in combaterea nesuferitelor insecte, a buruienii care afecteaza tot mai multi oameni de la an la an, dar si rezolvarea situatiei cainilor fara stapan, tot mai numerosi si ei.
Propunerea vizeaza infiintarea unei asociatii de dezvoltare intercomunitara cu activitate in domeniul protectiei mediului si a sanatatii, care sa reuneasca toate unitatile administrativ-teritoriale din judetul Timis.
Ideea lui Alin Nica a fost prezentata, prin intermediul unei videoconferinte, primarilor si reprezentantilor institutiilor implicate in gestionarea celor trei probleme, cat si ai mediului privat.
„Actiunile individuale, sporadice, nu vor da niciodata rezultate. Este nevoie de coagularea si coordonarea tuturor eforturilor in cadrul unui organism care sa aduca solutii la nivel de judet. Asociatia de dezvoltare ne va permite sa ne coordonam mai bine, sa intervenim prompt pe tot ceea ce inseamna alarmare, tratare, dar si cercetare. Desigur, va fi si un mijloc prin care vom putea accesa finantari europene. Avem deja propuneri concrete din partea partenerilor de la Universitatea de Stiinte Agricole, de la Institutul Oncogen, de la primari, dar si din mediul privat. Toate acestea vor fi analizate si vor intra in lucru in cadrul asociatiei”, a spus presedintele CJ Timis, Alin Nica.
Printre propunerile lansate se numara aplicatii digitale complexe din partea Universitatii de Stiinte Agricole si a companiei Nokia. Conform acestora, sistemele vor servi mai multor scopuri, dincolo de cel de informare si sesizare.
De asemenea, primarii au solicitat modificarea legislatiei, mai ales in privinta posibilitatii interventiei pe terenurile private. Pe langa aceasta, edilii au subliniat si nevoia sustinerii financiare in combaterea ambroziei si a celorlalte probleme abordate.
Conform studiilor prezentate in cadrul intalnirii, mai bine de 100.000 de timiseni sunt alergici la ambrozie intr-o mai mica sau mai mare masura.
„Estimam ca sub umbrela acestei asociatii, implementand proiectele discutate, dar si alte solutii, vom vedea rezultate inca din primul an de activitate. Desigur, eforturile noastre vor avea cele mai bune rezultate pe termen mediu si lung. Daca ne vom implica cu totii pe masura planurilor si asteptarilor, ambrozia, de exemplu, nu va mai reprezenta o problema majora in judetul nostru peste 7, 8 ani”, a subliniat Alin Nica.
Intalnirea a reunit peste 60 de oameni, primari, profesori universitari, medici si reprezentanti ai autoritatilor, dar si specialisti de la companiile care ar intra in acest parteneriat.
Pareri
Doamne ajuta!
Fix baluba si belengheru … pai ai nevoie ce firma specializata ptr ambrozie si hingheri???
Exista horticultura ptr spatiile primariei si pilitia locala ptr cei care nu isi curata terenul.
Danyflor = hingherii primariei
Restructurati-le si faceti-le sa fie eficiente sau desfiintarea!
Nica asta pe ce planeta mamii lui de spiridus urecheat traieste? Vrea sa infiinteze el alta firma? datoreaza functii cuiva????
Daca prin rezolvarea problemei „ambroziei” si „tantarilor” intelegeti otravirea generalizata a zonei Timisoarei pentru ca nu va duce capul la alte solutii si pentru ca nu intelegeti ca aceste probleme trebuie rezolvate personalizat si pe protectie individuala nu colectiva fiindca altfel imbolnaviti oamenii care au intoleranta la otravuri („vulnerabilii”), asa cum o faceti de cel putin 4-5 ani de zile in aceasta zona (de aici si incidenta mare de cazuri de „covid” – adica rezultatul de lunga durata al intoxicarii populatiei cu toxine de genul Aqua K-Othrine si K-Othrine), luati-va gandul. O sa va faceti bagajele de prin administratie mai repede decat va puteti imagina daca mai continuati mizeria asta ilegala si criminala. Cat despre cainii maidanezi, problema va fi rezolvata doar dupa ce specimenele bipede din zona Timisoarei vor deveni oameni. Si tratarea lor cu neurotoxine de dezinsectie sau de ierbicidare va avea exact efectul opus. Sa nu mai vorbim despre protejarea mediului si a speciilor protejate prin lege de care si-au batut unii joc in acest areal cu aceleasi mijloace toxice – cineva va da socoteala si pentru asta. Aviz inclusiv politistilor locali care escorteaza masinile cu tunuri de ceata, in loc sa protejeze populatia de aceste atacuri chimice. Nu va jucati cu proprietarul acestei lumi care s-a saturat sa vada cum oamenii batjocoresc toata creatia lui.