TIMISOARA. Iubitorii de animale din Timisoara sunt nemultumiti ca Primaria nu aplica bine Legea eutanasierii. Dezbaterea pentru un nou regulament pentru serviciul pentru gestionarea cainilor fara stapan din Timisoara nu a atras foarte multi timisoreni. Doar cativa iubitori de animale s-au adunat in Sala de Consiliu a Primariei Timisoara. O timisoreanca a propus Primariei sa ceara consiliilor de cartiere sa amenajeze adaposturi pentru cainii fara stapan in fiecare cartier.
opiniatimisoarei.ro a scris acum cateva zile despre acest regulament, facut special pentru organizarea unei licitatii in care sa fie desemnat un nou operator de ecarisaj.
Cei prezenti la dezbatere au avut mai mult nemultumiri decat propuneri. „Eu am o propunere concreta: fiecare asociatie de cartier sa faca un mini-adapost, cainii sa fie stransi acolo, sterilizati, adoptati de locatari, la o suma mica, cat sa-i tina acolo, sa-i plimbe, sa-i ingrijeasca”, a spus o tanara.
Replica a venit imediat din partea sefului Directiei de Mediu din cadrul Primariei Timisoara, Adrian Bere: „toate adaposturile trebuie sa fie autorizate…”.
Alti iubitori de animale au propus ca angajatii Primariei Timisoara sa faca deplasari in alte orase din tara pentru a vedea cum au rezolvat alti primari problema maidanezilor.
„Avem propuneri sa luam exemple din tara noastra, intr-o anumita localitate, de 9 ani de zile, s-au facut 33.000 de sterilizari. Exista un adapost cu numai 300 de locatari. In medie, in Iasi, sunt 5 adoptii zilnice. Asta e propunerea mea, sa facem si noi la Timisoara. La Timisoara s-au omorat caini incontinuu. Sa luam exemple si din alte parti. Sa facem un schimb de experienta cu Iasi. Orasul Timisoara ar trebui sa decida daca poate sa tina cainii mai mult de 14 zile. De ce n-o face? De ce pana acum, in zeci de ani, nu s-au sterilizat caini in Timisoara?”, a spus Valentina Baciu.
Ruxandra Bizera, membru al Asociatiei Pet Hope, a atras atentia ca municipalitatea nu aplica asa cum trebuie Legea eutanasierii.
„Legea prevede o posibilitate ca animalele sa fie eutanasiate, nu ne obliga sa le eutanasiem. As dori sa fie foarte clar, eutanasierea, conform acestei legi, este o posibilitate, nu o obligativitate. Propunem ca eutanasierea sa fie facuta doar in cazuri exceptionale, la cainii bolnavi, foarte agresivi. Sa se faca sterilizari si un program imbunatatit de adoptii”, a spus Ruxandra Bizera.
Reprezentantii Primariei Timisoara sustin ca anul trecut au reusit sa sterilizeze 2.050 de caini fara stapan. Reprezentantii Pet Hope mai sunt nemultumiti si de faptul ca Primaria Timisoara, prin noul regulament, paseaza toate responsabilitatile firmei care va prelua serviciile de ecarisaj.
„O alta problema cu care ne confruntam: operatorul serviciului pentru gestionarea cainilor fara stapan are obligatia sa plateasca despagubiri persoanelor fizice pentru traumele suferite din cauza agresiunii cainilor fara stapan. Nu mi se pare normal sa tragem la raspundere operatorul, mi se pare excesiv sa incercam sa pasam raspunderea de pe domeniul public. Mai este o problema foarte mare si cu indicatorii de performanta. Tot acest regulament este facut pentru a pasa raspunderea operatorului, ca primaria sa nu-si asume niciodata raspunderea. Mi se pare foarte grav, atat mai mult cu cat operatorul nu decide eutanasierea, ci Primaria. Cum sa vina operatorul sa-si asume raspunderea pentru ceea ce se intampla in sala. Trebuie impartita cu Primaria partea cu despagubirile”, a completat Ruxandra Bizera.
„Toate propunerile pe care dumneavoastra le-ati facut vor fi consemnate si vor fi trimise catre Consiliul Local in propunerea de proiect de hotarare, iar CLT va lua act si poate sa produca amendamente”, a dat asigurari Bere.
Adriana Tudor, din partea Asociatiei Ecovet, sustine ca in regulamentul supus dezbaterii nu exista un program concret de management pentru viitoarea societate de ecarisaj.
Presedintele Consiliului de cartier Plopi-Kuncz, Ion Olaru, sustine ca timisorenii care locuiesc in Plopi au adoptat anul trecut 17 caini.
„Numai in 2013 au fost adoptati 17 caini de catre cetatenii din cartierul Plopi, iar dumneavoastra din primarie nu tot timpul ne-ati sprijinit. Hingherii, de multe ori, au venit cu cainii din alte zone si i-au lasat la noi, vorbesc in cunostinta de cauza. Ca sa va si laud, in campania dumneavoastra de sterilizare, la noi au fost sterilizati 11 caini”, a spus Olaru.
Un alt timisorean, doctor, sustine ca cel mai mare pericol il reprezinta rabia, desi a fost eradicata de multi ani. Potrivit lui Mihai Afrenie, nu au mai existat cazuri de rabie in Timisoara din anul 2008, cand a fost descoperit virusul la cateva pisici.
Concluziile sunt simple: Primaria Timisoara respecta legea in continuare, sustine seful Directiei de Mediu. Bere spune ca propunerile facute de iubitorii de animale vor ajunge in atentia consilierilor locali, urmand ca acestia sa stabileasca ce se intampla mai departe.
Conform noului regulament, Primaria Timisoara scapa de “o durere de cap”. Nu va mai fi responsabila in cazul in care cineva este muscat de cainii vagabonzi de pe strazile din oras. In fapt, victimele sunt despagubite de societatea de ecarisaj.
Pareri
Vai , vai , vai , ce urit este sa mintiti , doamna Bizera !. Legea eutanasierii spune clar , orice maidanez care nu a fost adoptat sau revendicat in 14 zile , va fi eutanasiat . Restul sunt interpretari aiurea ale dvs !. Eu va intreb , vreti sau nu vreti sa scapam de maidanezii de pe strazi ? . Daca da , eutanasierea este singura solutie !.
Ce-mi plac mie semidoctii,ce vorbesc dupa ureche ! uite aici din L 258/2013 (unde L=lege),dupa 14 zile exista posibilitatea de eutanasiere,daca exista spatiu sau fonduri,perioada se prelungeste. Pt. fiecare caine se ia o decizie.Si NU,NU eutanasierea e SOLUTIA,mai citeste si tu ce zice OMS (Organizatia Mondiala a Sanatatii,daca nu stiai) si Intergrupul Pt. protectia animalelor a Parlamentului European. Iata art. de lege.(2) Câinii nerevendicaŃi sau neadoptaŃi vor fi eutanasiaŃi, în baza unei decizii emise de către o
persoană împuternicită în acest sens de către primar, în termenul stabilit prin această decizie.
Termenul va fi stabilit avându-se în vedere capacităŃile de cazare şi disponibilităŃile bugetare.
Acest termen poate fi modificat motivat.
(3) Decizia de eutanasiere se emite pentru fiecare câine în parte, după ce se constată că au
fost parcurse toate etapele prevăzute de prezenta ordonanŃă de urgenŃă.
Legea nr 258/2013 , art 8 aliniat 2 : ” Cainii nerevendicati sau neadoptati vor fi eutanasiati , in baza unei decizii…”. Mai departe sunt fel si fel de interpretari , dar Legea asta este , draga Diana , Eutanasierea dupa 14 zile lucratoare !.
si eu fu f*** pe mata GEO
Tinara aia care a propus mini-adaposturi in fiecare cartier e intreaga la cap ?. A avut in viata ei un caine ? . Stie cam cum pute cind se pisha si se kka un caine ? . Le aduna ea kktii , zi de zi , vara sau iarna ?. Doamne ce idioata !.
Ba sunt sigur ca stie si mai sunt sigur ca or sa faca „mini adaposturile” astea exact deasupra parcarilor suprapuse.
Daca legea nu te obliga sa ii omori dupa paispe zile, de ce nu ii tii in viata pe banii tai si ai smecherilor din organizatia ta?
Valentina Baciu: „De ce pana acum, in zeci de ani, nu s-au sterilizat caini in Timisoara?”… hahahaha
Scuze,nu vad unde e amuzamentul.Fara o campanie masiva de sterilizari,problema cainilor pe strazi va trena la infinit.In TM s-au facut ca fac (ma refer la autoritati). In loc sa sariti in gat voluntarilor si ONG-urilor,intrebati primaria TM si SC Danyflor srl ce au facut cu 1,5 milioane de euro pana acum,care a fost planul de gestionare si care e finalitatea (inafara de buzunarele unora).
Tocmai că asociaţiile astea au băgat o grămadă de bani şi muncă voluntară în sterilizarea şi adopţiile în străinătate. Pentru a corecta o problema cauzată de nişte oameni ca tine care îşi abandonează câinii.
Nu mai scapam de caini…atata tevatura!…discutii si iar discutii…faceti orice vreti numai sa numai fie caini maidanezi pe strazi.
La mai bine de două săptămâni după ce a expirat contractul cu Danyflor şi Timişoara nu mai are serviciu de ecarisaj primăria modifică regulamentul. I-a luat pe cei din primărie prin suprindere expirarea contractului?! Nu puteau face modificarea acum 4 luni?
Interesant este şi că la câteva zile după expirarea contractului cu Danyflor primarul Robu iese în presă şi declară că nu adopţiile sunt soluţia ci adopţiile la distanţă la preţul de peste 300 de lei pe lună şi câine. Adică Danyflor nu mai are venituri de la primărie aşa că timişorenii sunt invitaţi să „sponzorizeze” Danyflor pentru ca această societate comercială să realizeze venituri. Cât o fi marja de profit a Danyflor din suma de 300+ lei?
Solutii „pe banii altora” se pot da multe.
Care va fi eficienta „tarcurilor”?
Cat va costa intretinerea pe cap de caine si zi (prietenii animalelor vor face „munca in folosul obstei”?) Cam cat are „pensia” un batran cu probleme / zi ???
Cele doua se echilibreaza?
Nu vreau sa amestec lucrurile dar solutia ar trebui sa raspunda si la astfel de intrebari.
Adica pentru un ciine e nevoie de 300lei/luna si alocatia pentru un copil este 42 de lei voi sinteti bolnavi la cap?
URA, am gasit solutia:
daca tot ezista in parcu Bratianu garaje fara autorizatie sa fie confiscate si facut e din astea adaposturi pentru betii catelusi. sunt sigur ca si vecinii o sa se bucure si o sa-i poata si hrani din surplusul ce ramane de la masa, cacolo este numa oameni si pensionare bogati.
si asa scapam si de colosu ala de garaj suspendat. astia cu masini sa si le parcheze in afara orasului ca loc ete distul si se poate percepe si taxe din care sa se ia si mancare la animalute ca si iele are suflete.