Tatuajele si piercing-urile, impedimente in gasirea unui job? Angajatorii sunt extrem de severi cu tinerii nonconformisti

Piata muncii din Timisoara pare extrem de reticenta la nonconformismul tinerilor care au trecut peste prejudecatile cetatii si se prezinta la interviurile de angajare cu tatuaje sau piercing-uri la vedere.

In conditiile in care legislatia romaneasca nu sanctioneaza in niciun fel impunerea unui cod vestimentar, de catre o companie, care sa interzica angajatilor afisarea tatuajelor, a cerceilor sau a piercing-urilor „plantate” in nas, buze, sprancene si alte locuri vizibile, este greu de crezut ca aceste elemente de decor corporal nu pot afecta cariera unei persoane.

„N-am trecut niciun interviu de angajare, de cate ori m-am prezentat la discutii cu piercing-ul in spranceana. Nici nu m-am gandit ca acest accesoriu ar avea vreo conotatie negativa in ochii angajatorilor, pentru ca ma obisnuisem cu el. Asta, pana cand un prieten mi-a recomandat sa-l dau jos cand o sa mai am oferte de angajare, pentru ca, in unele cazuri, cand se lucreaza cu clienti, cu public, este vorba despre imaginea firmei”, spune Adrian Chirica, specialist in IT, care de curand, dupa ce a renuntat la cerceii din spranceana, si-a gasit un job la un call center.

Potrivit unui sondaj realizat de o companie de cercetare a pietei muncii, 85% dintre persoanele intervievate cred ca tatuajele si piercingurile reprezinta impedimente in gasirea unui loc de munca. La intrebarea “Cum credeti ca tatuajele/piercingul afecteaza opiniile colegilor de munca despre dumneavoastra?”, 64% dintre respondenti au raspuns “ii stanjenesc”, 34% – “nu au niciun efect” si doar 2% – “ajuta la o imagine mai buna”.

Cand au fost intrebati daca-si ascund tatuajele si scot piercingurile vizibile atunci cand merg la munca, 53% dintre respondenti au raspus pozitiv. Un alt studiu, realizat in 2009, a aratat ca sansele de angajare ale unei persoane care are un inel in nas scad considerabil. Mai mult, cu cat o persoana poarta mai multe bijuterii la un interviu de angajare, cu atat scad sansele acesteia de a obtine jobul.

„Daca vi se pare ca sunteti discriminat la locul de munca pentru ca aveti tatuaje si piercinguri, este foarte greu sa atacati pe cai legale angajatorul care interzice afisarea lor, daca a impus un cod vestimentar in care le interzice. Nu exista sanctiuni sau interdictii in acest sens. Legea romaneasca nu-i interzice unei companii sa faca asta”, a precizat o specialista in legislatia muncii.

“Sunt fan tatuaje si tot ce inseamna pin-up fashion, dar cu greu as angaja pe unul care ar fi tatuat foarte vizibil. Poate nu ar fi neaparat vorba de prejudecati, dar putini din cei cu tatuaje au si ceva in cap. Asta nu inseamna ca i-as respinge. Dar as porni de la ideea ca trebuie sa-mi demonstreze ca i-am judecat prost, nu de la a nu-i judeca pana nu am motive”, spune Catalin Calin, patronul unei firme de instalatii din Timisoara.

In viziunea sa, angajatorul cauta seriozitate la un potential angajat, iar garantiile de seriozitate prezentate de o persoana cu tatuaje si piercing-uri la vedere sunt apropiate de zero. Totusi, dupa cum apreciaza psihologul Claudia Popa, sunt domenii in care nu prea conteaza daca ai sau nu tatuaje: “Deseori, in publicitate, PR, design sau moda, arta corporala este apreciata, deoarece este considerata un indiciu al creativitatii”…

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Urmăresc de ceva vreme nişte emisiuni TV cu tatuatori din S.U.A.Impresia pe care mi-au lăsat-o este că sunt oameni serioşi care sunt atenţi la ceea ce înseamnă un job;lucrul şi-l fac foarte bine şi cu respect iar clienţii lor în marea majoritate sunt oameni care au suferit traume şi un tatuaj le v-a aduce aminte de persoana pierdută sau de locurile natale,etc.(nu sunt infractori).În Romănia din necunoaştere şi neînţelegere întotdeauna vor fi rău priviţi.

    • ..traumele psihice se rezolva la psihoterapeut. cei ce se tatueaza au in principiu probleme la capitolul „personalitate”…

      • Faptul că unii dintre ei au probleme de personalitate nu înseamnă că nu pot fi foarte buni profesionişti în oricare domeniu de activitate.Dacă urmăreşti vei vedea destule vedete mondiale adevărate(oameni de artă în special) care au probleme de personalitate.

  2. PERFECT NORMAL!!OBICEI DA LA CANIBALI.

  3. Ce mentalitate tipic Ceausista….Niciodata nu vom progresa!

  4. progres ?? esti nebun ??? in romania ???? :)))
    inca mai aud „ce faci mama ca nu te mai ia nimeni daca nu esti fata mare ”
    de tatuaje nici nu se pune problema…..