TIMISOARA. Au intrat in paine! Dar nu deodata! In 3 august, de Ziua Timisoarei, unul dintre cele doua tramvaie modernizate a iesit pe traseu, iar calatorii au facut primele plimbari dintr-un capat in altul al orasului cu garnitura, care si-a facut aparitia pe linia 6 inca de dimineata. Cealalta e inca in teste, spun reprezentantii RATT.
„Un tramvai este cu certitudine pe traseu. S-au facut teste si ziua, si noaptea, acum circula normal, cu cetateni, pe linia 6. Numai pe linia 6 circula momentan, procedurile sunt foarte complicate, sunt o multime de teste care trebuie facute. Eu as vrea sa le punem pe absolut toate liniile, in unele zile pe o linie, in alte zile pe alta linie. In masura in care nu avem restrictii care sa provina de la starea liniilor, le vom pune pe toate, pentru ca, in definitiv, sunt ale tuturor, le-am facut pentru toti timisorenii. Oricum, dam drumul acum la inca 7 tramvaie. Reabilitarea lor va merge mult mai repede decat a mers pentru primele doua, intrucat acestea sunt prototipuri, sunt noi modele de tramvaie. Am explicat ca totul este nou, drept urmare a durat mai mult si termenul a fost respectat”, a declarat primarul Nicolae Robu.
Edilul da asigurari ca noile garnituri sunt confortabile, iar aerul conditionat functioneaza perfect.
„Sunt convins ca timisorenii sunt incantati sa vada ce confort ofera aceste tramvaie, chiar daca afara este cald. Instalatiile de climatizare foarte performante cu care sunt echipate aceste tramvaie asigura o temperatura foarte placuta in interior si toate celelalte elemente de confort, incepand cu scaunele, continuand cu faptul ca avem interes wireless, ca avem supraveghere video dau, sigur, un plus de satisfactie. La iarna se va putea vedea ca exista incalzire la fiecare scaun”, a precizat Robu.
Timisorenii au putut vedea pentru prima data tramvaiele pe 8 iulie, de Ziua Transportului Public Local, dar abia de azi iata ca pot face si drumuri prin oras cu unul dintre ele.
Aproape o jumatate de milion de euro a costat reconditionarea unui singur tramvai, un mijloc de transport fiind modernizat la Arad, iar altul la Pascani.
Tramvaiele second-hand ale Timisoarei au fost reabilitate de firmele Electroputere VFU Pascani si Astra Vagoane Calatori Arad. Primele doua garnituri au fost preluate de cele doua firme care au castigat licitatia primariei in 11 iunie 2014, in urma cu mai bine de un an.
480.000 de euro a costat reconditionarea unui singur tramvai, Primaria Timisoara urmand sa aloce 3,3 milioane de euro pentru reabilitarea a inca 7 dintre garniturile batrane aflate acum in circulatie. Oricum, nu vom putea circula cu toate 7 din aceasta iarna. Edilul-sef da asigurari ca o parte din ele vor fi totusi gata…
„Nu le vom avea pe toate, dar o buna parte din cele 7 vor fi finalizate pana la iarna”, a mai spus Robu.
In parcul Regiei Autonome de Transport in Comun se afla 93 de tramvaie, din care doar 60 sunt scoase zilnic pe traseu.
Foto: Virgil Simonescu
Pareri
Eu cred ca ar trebuii sa fi limitat total, neiesit din tara niciodata pt. a spune ca astea-s tramvaie la standarde europene, inguste de stai ca ….vorba aia in ele….si scumpe de parca ar fi Siemens !!! Daca mai iese „omul” asta primar inca un mandat, ii clar ajungem ca alte zone ale tarii sa ne vindem pe gogosi!!! Tara de ipocriti!
Eu cred ca ar trebui sa scriem corect inainte de toate :). Mai cred ca n-am mai fi o tara de ipocriti daca fiecare am avea asteptari la fel de inalte de la sine precum asteptarile pe care le avem de la ceilalti. In acelasi timp mai cred ca folosesc prea des verbul a crede si ca ideile bune, bine implementate trebuie apreciate. In final mai cred ca exista mult prea multe asteptari si mult prea multe critici de dragul criticilor.
Sunt niste tramvaie cu adevarat superbe. Culorile, materialele si designul deosebite arata ca la aceste tramvaie au lucrat niste adevarati specialisti. Chiar nu inteleg de ce sunt atatea comentarii contra. Bravo Timisoara! Bravo domnule primar!
Stai la aer, dar stai in picioare. Au facut economie la scaune? E mai aerodinamic asa?
Am calatorit cu Armonia; fata de vechile variante (vechi de peste 40 – 50 de ani), ele sunt mult mai prietenoase, chiar OK ptr. Timisoara de azi (linii, statii care ar trebui reabilitate s.a.m.d.; superb este insa putin prea exagerat, vezi tramvaiele ASTOM, SIEMENS, cele fabricate in Polonia sub licenta, …. )
(vezi de exemplu http://www.alstom.com/microsites/transport/ )
O exceptie negativa (mai sunt si altele marunte, dar sa nu cautam neaparat nod in papura) face faptul ca „reabilitatorii” au uitat ca pentru urcare/coborare copii, … , batranii, … ar avea nevoie de bare de care sa se poata prinde (la urcare dar si la coborare); aplasarea lor este strict necesara ptc. este vorba totusi de tramvaie cu trepte.
Poate aude „cineva” (primarie, r.a.t.t., protectia consumatorului (este vorba de un serviciu oferit), .. mesajul.
Ar fi pacat ca celor in drept sa le treaca mesajul „pe langa ureche” si apoi, in caz de ceva, sa-si manifeste „nedumerirea”.