Teatrul Merlin din Timisoara se intoarce cu marele premiu de la un festival international. Cartea cu Apolodor – cel mai bun spectacol la Chisinau

TIMISOARA. La a X- a editie a Festivalului International al Teatrelor de Papusi „Sub caciula lui Guguta” din Chisinau, Republica Moldova, la care au participat actori din 22 de teatre de papusi din Romania, Rusia, Ucraina, Belarus, Bulgaria şi Kazahstan, spectacolul Cartea cu Apolodor a Teatrului Pentru Copii si Tineret „Merlin”, Timisoara, a primit Premiul pentru cel mai bun spectacol, iar managerul teatrului, Laurentiu Plesa, Premiul pentru management cultural.

Cartea cu Apolodor de Gellu Naum este spectacolul pe care artistii papusari timisoreni il vor prezenta in aceasta perioada a anului la inca doua importante festivaluri de teatru: Festivalul International de Animatie „Gulliver”, la Galati, si Festivalul International de Teatru „Povesti”, la Alba Iulia.

Cartea cu Apolodor este povestea cautarii familiei si, implicit, a cautarii de sine. Aventura pe care o incearca Apolodor pe uscat, in aer si pe apa si care va deveni misiunea vietii sale incepe din Targul Mosilor pana in Labrador, apoi continua spre Polul Sud, nu inainte de a traversa cateva continente.

Numarul incercarilor creste, micul tenor invata ca oamenii sunt diferiti, invata ca viata inseamna suisuri si coborasuri si, mai ales, invata ca trebuie s-o ia mereu de la capat, sa nu renunte. Odata cu sfarsitul aventurii simpaticului pinguin ni se dezvaluie si mesajul profund uman al spectacolului: „acasa” inseamna acolo unde sunt prietenii, calatoria inseamna intoarcere.

Abordarea regizorala este definita de o mare inventivitate, gandirea ludica a regizorului Toma Hogea, sustinut de cei doi scenografi, Krisztina Nagy si Bajko Attila, propune un traseu artistic desavarsit care reuseste sa transmita uimire, caldura, emotie, dragoste, totul invaluit in muzica ce creeaza ea insasi un tablou sonor, semnat Cari Tibor.

Spectacolul s-a jucat la Chisinau cu urmatoarea distributie: Madalina Ghitescu Petre, Madalina Toderas, Cristian Bratoiu, Laurentiu Plesa, Marko Adzic, Victoria Rusu, Raul Lazarescu, Radu Popescu, stefan Roman, Luana Uncrutiu, Raluca Grumazescu, Robert Copot. Adaptarea scenica si regia artistica ii apartine lui Toma Hogea, scenografia este semnata de Krisztina Nagy si Bajko Attila, muzica de Cari Tibor, coregrafia ii apartine Madalinei Ghitescu Petre, iar light designul este creat de Gerhard Craciun.

Advertisement Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.