TIMISOARA. Un nou seminar organizat de CCIAT, pentru prezentarea unuia dintre cele mai avantajoase sisteme tehnologice in domeniul constructiilor.
„Prezentam astazi o noua tehnologie in constructii, un panou putin mai special, in sensul ca s-a investit multa cercetare in aceasta tehnologie. Este o casa A++, adica o casa foarte bine izolata din punct de vedere termic, fonic si toate celelalte avantaje. In ceea ce ne priveste, sigur, unde se putea prezenta o astlfel de tehnologie si o initiativa de afaceri decat la CCIAT, pentru ca asa cum stiti suntem principalul vector de prezentare a business-ului in zona, cu multe alte proiecte„, a spus, in deschiderea seminarului, vicepresedintele CCIAT, Darius Georgiu.
Zeci de oameni, care au participat la eveniment, au putut afla toate informatiile despre sistemul NYDION, care este astazi unul dintre raspunsurile tehnologice cele mai avansate si avantajoase in ceea ce priveste timpul si costurile generale, la programele de realizare intensiva a spatiilor de locuit la nivel mondial, asa cum a demonstrat succesul obtinut de raspandirea lui pe toate continentele. Ideea de baza vine de la posibilitatea de a imbina, in conditii avantajoase, exigentele de structura si izolatie termica a structurilor de beton si a celor de caramida.
Obiectivul a fost atins prin realizarea unui panou prefabricat (modular) usor, constituit dintr-o placa de polistiren expandat de densitate corespunzatoare si doua plase de sarma din otel zincat, finalizat prin aplicarea de straturi de beton in baza unor proceduri simple.
„Cu aceasta noua tehnologie am putea construi cu costuri de 20-25% mai mici decat cu tehnologia traditionala. Au caracteristici anti seismice foarte bune. Au fost facute teste in centrele europene de testare si structurile dumnealor nu au prezentat niciu fel de deteriorari structurale semnificative. Datorita caracteristicilor intrinsece ale materialelor utilizate si caracteristicile de izolare termica sunt foarte bune. Se realizeaza cladiri verzi. Ne permit sa realizam aceste cladiri verzi anti seismice deoarece in acest panou avem imbinate ambele caracteristici, si structurale si de izolatie. Ne permite timpi de constructie mult mai mici si de asemenea economii. Asta este valabil si pentru cladiri de mari dimensiuni, dar si pentru case facute de persoane private, Constructia se realizeaza foarte simplu, poate fi facuta de orice intreprindere, mare sau mica. Noi deja avem clienti carora le furnizam aceste materiale in Romania, dar le producem in Italia. Cand cererea va fi suficient de mare, atunci probabil vom incepe sa le producem si aici„, a precizat Gaetano Galiollo, reprezentant Nidyon.
„Practic, proiectul traditional este facut in varianta Nidyo. Toata lumea urmareste sa fie cat mai ieftin. Ganditi-va ca pe vremea comunistilor se lucra foarte mult cu prefabricate. Acestea sunt dezvoltate in sistem polistiren, panouri de polistiren care pot fi manevrate de un singur om, un panou de 3 metri. Montajul se poate face cu 2 oameni, iar in rest, cei 4 oameni cu care lucram acolo, suntem la inceput, mai bajbaie, ne mai scapa una alta, dar asta e scopul unei case demo, sa vedem unde gresim si cand incepem productia sa nu mai facem greseli„, a explicat Mihai Misca, profesor in cadrul Universitatii Politehnica din Timisoara.
Seminarul s-a incheiat cu o sesiune de networking.