Tehnologia secreta prin care zeci de mii de calculatoare sunt spionate

Statele Unite au implantat dispozitive in aproape 100.000 de computere pentru a spiona anumite tinte, cum ar fi unitati ale armatelor din China si Rusia, grupuri comerciale din UE si diverse agentii din Arabia Saudita, India si Pakistan.

The New York Times, citand atat documente NSA, cat si declaratii oficiale si experti in cibernetica si calculatoare, sustine ca Agentia de securitate Nationala foloseste o tehnologie secreta, care ii permite sa spioneze de la distanta calculatoarele care nu sunt conectate la Internet, relateaza AlJazeera.

Times sustine ca tehnologia este utilizata inca din anul 2008 si se bazeaza pe o serie de circuite minuscule inserate pe placa de baza sau pe carduri externe care se conecteaza la calculator si comunica prin unde radio nedetectabile (de aparatele conventionale) cu o statie de dimensiunea unei serviete, care poate fi amplasata la mai multi kilometri distanta de calculatorul tinta.

NSA considera aceasta operatiune ca o „aparare activa”, si a folosit tehnologia pentru a monitoriza unitati ale armatelor chineza si rusa, cartelurile de droguri, institutiilor comerciale din interiorul Uniunii Europene, precum si aliati ai SUA, precum Arabia Saudita, India si Pakistan. Cel mai frecvent obiectiv a fost armata chineza, a mentionat Times.

Statele Unite au acuzat in multe randuri ca armata chineza lanseaza atacuri cibernetice asupra obiectivelor industriale si militare americane, pentru a fura secrete.

NSA a declarat ca tehnologia nu a fost utilizata in calculatoare din Statele Unite.
„Activitatile NSA sunt concentrate si utilizate doar impotriva unor obiective straine. Noi nu folosim capacitatile serviciilor de informatii pentru a fura secretele comerciale ale companiilor straine in numele sau pentru a furniza informatiile companiilor americane pentru a spori competitivitatea lor internationala”, a declarant purtatorul de cuvant al agentiei, Vanee Vines.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Cred ca au ajuns destul de departe cu aceasta stiinta incat sa ne spioneze si pe noi fara sa avem ce le face. Cat despre calculatoare acum cativa ani am auzit ca implanteaza in procesoare un chipulet astfel incat sa poata fi gasite daca sunt furate. Asa ca, multe stim, multe nici nu banuim.