Tehnologii de ultima generatie pentru masini autonome, mai sigure si mai putin poluante, prezentate la HELLA Technology Day, la Timisoara. Foto

TIMISOARA. Congress Hall-ul de la Iulius Town Timisoara a devenit neincapator la HELLA Technology Day, unul dintre cele mai asteptate evenimente ale anului, in cadrul caruia compania a prezentat o serie intreaga de solutii inovatoare, care sunt deja utilizate de clienti.

Hella Technology Day, care a adunat laolalta specialisti si speakeri de top, a debutat cu o prezentare despre pozitia omului modern si implicat intr-o lume in care tehnologia castiga din ce in ce mai mult teren in toate aspectele vietii.

Nu cred ca este o lume dominata de tehnologie, dar cu siguranta cred ca suntem in fata unei noi revolutii industriale, in care integrarea, deja veche am putea sa o numim, intre fizic si digital incepe sa includa omul. Si cred ca incepem sa vorbim aproape despre a cincea revolutie industriala. E clar ca vor fi integrari foarte puternice, dar, asa cum spuneam in diferite contexte, tehnologia in sine nu este buna sau rea, poate sa devina buna sau rea, in functie de cum o utilizam, iar componenta umana are un rol fundamental. Si stiintele socio-umane au un rol fundamental in acest proces, deoarece ele pot sa dea un cadru etic dezvoltarilor tehnologice si, in acelasi timp, pot asigura acceptabilitatea tehnologiei. Dar acceptabilitatea eu o vad, asa cum am mai spus, in doua sensuri. In ce masura tehnologia este adaptata nevoilor si intereselor oamenilor, dar foarte important este si in ce masura oamenii se adapteaza dezvoltarilor tehnologice. Si, cu siguranta, in aceasta integrare, probabil ca si umanitatea noastra va fi redefinita, cum a fost, de fapt, redefinita de-a lungul diverselor revolutii industriale„, a spus psihologul Daniel David, rector al Universitatii ”Babes-Bolyai” din Cluj-Napoca, prezent la Hella Technology Day de la Timisoara.

In cadrul evenimentului, expertii au vorbit despre masina fara sofer si modul in care sistemele produse de HELLA pot ajuta la scaderea numarului de accidente. Pe platoul din fata Congres Hall-ului din Iulius Town Timisoara au fost expuse diferite modele de masini Mercedes, prezentate de catre Casa Auto Timisoara, dar și un Lotus Evora care au incorporate tehnologiile dezvoltate de HELLA. De asemenea, specialistii au oferit si o serie de demonstratii cu funcționalitati ale produselor si sistemelor dezvoltate de HELLA.

Pentru masinile electrice avem doua noutati. Prima este o baterie de 12 volti, care este folosita la vehiculele electrice pentru a furniza incarcatura pentru radio sau sistemul de navigatie. Este o baterie pe baza de litiu si fier, vine intr-o cutie mai mica, si are marele avantaj ca nu trebuie schimbata de-a lungul vietii. Este, deci, o solutie foarte sigura. Cea de-a doua este un convertor de energie de inalta tensiune. Este o creatie folosita pentru a transfera energia de mare putere in zona mai joasa. Am dezvoltat o tehnologie unica, cu alte componente unice, iar designul este unul eficient din punct de vedere al costurilor„, explica Felix Schmauch, expert HELLA.

Prima masina a fost dezvoltata in 1885. Din acel moment au trecut mai mult de 130 de ani, in care masina a evoluat, s-a lucrat foarte mult pe partea de confort, de eficienta. Pe de alta parte, in ziua de azi, conducem niste masini care sunt nocive si polueaza. Si, uitandu-ne la faptul ca majoritatea oamenilor si le permit, avem un numar mare de accidente. Prin urmare, cu cativa ani in urma, la Hella, am decis sa investim toata pasiunea asta pentru inginerie ca sa dezvoltam sisteme care ajuta la conducerea autonoma, pentru ca ceea ce ne dorim e un numar redus de accidente si obtinerea de solutii care reduc poluarea la motoarele cu combustie interna, pana la solutii complete de electrificare. Target-ul in Europa e ca pana in 2030 sa scadem cu 55% nivelul de poluare produs de masini, dupa care este o tendinta sa se ajunga la zero. Asta inseamna ca, mai devreme sau mai tarziu, o sa ajungem intr-un moment in care vom avea masini electrice, pe hidrogen, si cam asta este tot, pentru ca nu ne dorim poluare… Am ales sa nu incepem evenimentul cu discutii tehnice, ci l-am invitat pe domnul profesor universitar doctor Daniel David sa explice de unde si cum vine aceasta pasiune de a deveni mai bun in ceea ce facem, aceasta pasiune pentru excelenta. Cred ca fiecare dintre noi a avut de invatat pentru ca, pana suntem ingineri, in primul rand, suntem oameni. De aceea, am plecat de la motivatia asta pentru excelenta, si a face excelenta in ceea ce facem fiecare, dupa care am explicat care e motivatia noastra si de ce actionam foarte puternic pe cele doua megatrenduri, autonomus driving, masini autonome, pentru a reduce numarul de accidente, urmand partea de electrificare, pentru a reduce poluarea. Acestea sunt cele doua directii in care noi investim major, pentru ca asta este viitorul, o lume mai safe, cu masini care merg singure, o lume mai curata, fara masini care polueaza„, spune Ciprian Tarnu, director HELLA Technical Center Timisoara.

HELLA este prezenta in Romania din 2005. Are cinci centre de proiectare si dezvoltare, un centru administrativ si trei unitati de productie in Timisoara, Arad, Lugoj, Craiova, Oradea si Iasi. Peste 5000 de angajati lucreaza azi in HELLA Romania. In calitate de furnizor de top la nivel mondial, operational sub brand-ul umbrela FORVIA, HELLA dezvolta tehnologii inovatoare, contribuind la cresterea a trei tendinte majore din industrie: electrificarea si managementul energiei, conducerea autonoma in siguranta, precum si experienta unui habitaclu digitalizat si sustenabil.
Multe din produsele dezvoltate in centrele de proiectare romanesti sunt apoi fabricate in unitatile proprii din tara si din reteaua globala: componente si sisteme electronice, produse superioare de iluminat.

HELLA, companie listata la bursa, reprezinta inalta performanta in tehnologia electronica din industria auto. In acelasi timp, compania acopera un portofoliu larg de servicii si produse pentru ateliere si magazine de piese auto, precum si pentru constructorii de vehicule speciale prin intermediul Business Group Lifecycle Solutions.
HELLA are 36.000 de angajati in mai mult de 125 de locatii din intreaga lume si a generat vanzari de 4,4 miliarde de euro, in anul fiscal scurt 2022 (iunie – decembrie).

Despre FORVIA

FORVIA îmbină tehnologia complementară și avantajele industriale ale Faurecia și HELLA. Cu peste 300 de zone industriale și 77 de centre de proiectare și dezvoltare, 150.000 de angajați, printre care 35.000 de ingineri în mai mult de 40 de țări, FORVIA oferă o abordare unică și cuprinzătoare a provocărilor prezentului și viitorului din domeniu. Compusă din șase grupuri de business cu 24 de linii de produse și cu un portofoliu puternic de peste 14.000 de patente, FORVIA se pregătește să devină un partener orientat în zona inovației și a integrării pentru constructorii de top de mașini din lume. FORVIA își propune să determine transformarea mobilității, prin proiecte vizionare.

Advertisement Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.