Telenovela Castelului Huniade continua la Timisoara! Consiliul Judetean Timis NU a depus proiect pentru accesarea de fonduri europene

TIMISOARA. Consiliul Judetean Timis nu a reusit sa depuna un proiect pentru accesarea de fonduri europene necesare reparatiilor pentru Castelul Huniade, mai exact pentru o aripa a acestuia.

Cinci milioane de euro. Aceasta este suma maxima pe care Consiliul Judetean Timis ar fi putut sa o acceseze, daca ar fi depus un proiect pentru atragerea de bani europeni. Numai ca, din cauza unui „lant al slabiciunilor”, a fost pierdut si aproape ultimul tren.

Ce se mai poate face acum? Sa asteptam, sa analizam…

Concret, pe scurt, in anul 2006 au inceput, cu bani de la bugetul Consiliului Judetean Timis, lucrari de consolidare la Castelul Huniade. In cadrul acestor lucrari s-a descoperit o crapatura pe unul dintre ziduri care necesita reparatii capitale. Zidul a fost descompus caramida cu caramida si recompus la loc. Pentru aceasta a fost nevoie de avize speciale.

Ultimul termen stabilit pentru finalizarea acestor lucrari a fost 17 decembrie 2016. Constructorul s-a incadrat perfect in termen si chiar a notificat Consiliul Judetean Timis, proprietarul Castelului Huniade, cum ca a incheiat lucrarea.

In continuare, Consiliul Judetean Timis ar fi trebuit sa depuna un proiect pentru accesarea de fonduri europene, la ADR Vest, suma maxima ce putea fi accesata fiind cinci milioane de euro.

Mai trebuie spus ca pentru reparatia intregii cladiri sunt necesare circa zece milioane de euro. Mai mult decat atat, fostul presedinte al CJ Timis, Constantin Ostaficiuc a intocmit un proiect pentru accesarea fondurilor necesare si chiar l-a depus la ADR Vest, pentru obtinerea banilor, insa in urmatorul mandat, cel al lui Titu Bojin, s-a renuntat la acesta.

Asadar, acum era momentul oportun pentru accesarea a cinci milioane de euro pentru macar repararea unei aripi a Castelului Huniade. A fost ratat acest moment. Explicatia? Termenul de depunere a proiectului pentru accesarea de bani europeni a fost 28 noiembrie 2016, iar Consiliul Judetean Timis nu a reusit sa intocmeasca documentatia necesara pentru proiect, intre care si o expertiza, inainte de finalizarea lucrarii.

Trebuiau finalizate lucrarile la muzeu pentru a se realiza o expertiza. Expertiza cu situatia actuala a tuturor lucrarilor executate acolo nu putea fi posibila pana la momentul in care cel putin constructorul actual sa finalizeze lucrarile care sunt. Vineri (n.r. – in 16 decembrie a.c.) a fost convocata comisia la solicitarea constructorului, care ne-a notificat realizarea lucrarilor la Castel. Eu o sa constat in ce masura au fost finalizate sau nu, dupa ce o sa primesc documentele de la comisia care s-a intrunit vineri, saptamana trecuta„, a fost explicatia Roxanei Iliescu, vicepresedintele Consiliului Judetean Timis, care are in subordine tot ce inseamna acest Castel.

Intrebata de ce nu s-a facut expertiza intre timp, inainte de finalizarea lucrarii, astfel incat sa se poata depune proiectul pentru accesarea de fonduri europene, Iliescu a spus ca singurul care poate raspunde la aceasta intrebare este un expert constructor.

Asta ar trebui sa va spuna cineva care are expertiza in domeniu, un inginer constructor v-ar putea raspunde. Inclusiv expertii constructori din cadrul Consiliului Judetean Timis au afirmat faptul ca nu poate fi actualizata o expertiza – au fost efectuate in timp mai multe expertize – nu putea fi in termen actualizata acea expertiza pe care noi, ultima, sa zic, expertiza pe care noi am luat-o in vedere la Castelul Huniade„, a spus pentru opiniatimisoarei.ro vicepresedintele CJT Roxana Iliescu.

Roxana Iliescu a adaugat ca neintocmirea expertizei necesare in proiectul de accesare de bani europeni este cauzata si de faptul ca pana acum nimeni din cadrul CJ Timis nu s-a ocupat exclusiv de Castelul Huniade.

Faptul ca nu am avut aceiasi oameni implicati in toti acesti ani, pe tot parcursul lucrarilor care au fost efectuate acolo, eu nu am un punct de vedere unitar. Si atunci am spus clar ca se impune in primul rand analiza documentelor intocmite si a lucrarilor in fapt executate, pe care numai o comisie poate sa o constate„, a precizat vicepresedintele CJ Timis.

Intrebata, de asemenea, cine va raspunde ca nu a fost depus acest proiect, Roxana Iliescu s-a ferit sa pronunte un nume.

Pana in vechea administratie nu a fost nominalizata nicio persoana din cadrul Consiliului Judetean Timis cu care eu sa port la momentul asta un dialog. Din momentul in care am venit impreuna cu conducerea, impreuna cu domnul presedinte Grindeanu si cu domnul Stancu la conducerea Consiliului Judetean Timis, inclusiv eu personal, impreuna cu directori din cadrul aparatului de specialitate, am fost prezenti pe santier si am incercat sa mediem relatiile intre directorul de la Muzeul National al Banatului, constructor, proiectant si dirigintele de santier. Mai mult decat atat, am ajuns inclusiv la Facultatea de Constructii si am vorbit cu domnul academician Dubina… (…) La momentul acesta nu sunt in situatia in care sa trag la raspundere pe cineva„, a spus Iliescu.

Intrebata, de asemenea, daca mai exista vreo sansa de atragere de bani europeni pentru reparatiile la Castelul Huniade, Roxana Iliescu a spus ca „trebuie sa iau legatura cu domnul Maxim de la ADR (n.r. – Sorin Maxim, directorul ADR Vest) sa vad exact care este situatia proiectelor pe aceasta axa depuse si ce bani au ramas, daca a fost prelungit termenul si pentru cand a fost depus termenul„.

Cu alte cuvinte, in cazul in care nu s-a reusit accesarea tuturor banilor alocati axei de patrimoniu, atunci ADR Vest poate redeschide aceasta axa si numai in aceasta situatie se poate depune proiect de accesare de fonduri pentru Castelul Huniade.

Problema este ca sunt foarte multe proiecte depuse la ARD Vest pe aceasta axa, iar sansele sa ramana bani sunt putine.

Acuma, din cate am vazut, mai sunt proiecte depuse care probail vor fi respinse, dar acum nu pot face o estimare, daca se relanseaza si cand, ca e in functie de cati bani raman. Sunt peste 200% de proiecte fata de valoarea alocata„, a spus pentru opiniatimisoarei.ro Sorin Maxim.

Ce se intampla in cazul in care pusculita cu bani europeni se va goli pentru proiectele deja depuse?

Nu se pot face (reparatiile la Castelul Huniade – n.r.) decat dintr-o resursa locala sau nationala, daca exista una de la Guvern sau ministerul de resort„, a explicat Sorin Maxim.

Si iata asa, telenovela Castelului Huniade continua, iar intre timp cladirea, cea mai veche din Timisoara, ramane in asteptarea vremurilor cand administratia va fi capabila sa obtina resursele necesare pentru a-i reda stralucirea de odinioara. Aceasta in conditiile in care Timisoara asteapta o multime de turisti in 2021, anul in care va fi Capitala Culturala a Europei.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Inca mai e director la Muzeul Banatului fiul de fost primar al orasului Buzias?

  2. Voi ati vazut cum arata cladirea „restaurata”? E bataie de joc sa numesti restaurare ce s-a intamplat acolo … a devenit 80% cladire istorica si 20% hala industriala.