Potrivit ghidului de finantare al programului – editia 2022, publicat in consultare publica pe site-ul Ministerului Mediului, Apelor si Padurilor (MMAP), televizoarele au fost eliminate din categoria echipamentelor eligibile din Programul Rabla pentru Electrocasnice 2022, iar perioada maxima pentru utilizarea voucherelor la comercianti a fost redusa de la 14 zile la sapte zile.
Potrivit unui anunt al MMAP pe pagina de Facebook, o prioritate a editiei din 2022 este directionarea bugetului de 100 milioane lei catre inlocuirea aparatelor electrocasnice cu consum ridicat de energie. În acest sens, incepand cu acest an, televizoarele ies din categoria echipamentelor eligibile.
„Programul Rabla pentru electrocasnice este finantat din bugetul rezultat in urma tranzactionarii certificatelor de emisie de GES, iar scopul sau fundamental este reducerea emisiilor de carbon prin eliminarea electrocasnicelor vechi, energofage, cu echipamente noi, cu consum redus de energie.
In ceea ce priveste televizoarele, datele ne arata ca, in ultimii ani, echipamentele vechi, cu consum ridicat de energie, au disparut treptat din piata, in buna parte si datorita includerii televizoarelor in editiile mai vechi ale programului.
Am decis, asadar, ca anul acesta sa le scoatem din lista echipamentelor eligibile, deoarece consideram ca programul si-a atins obiectivele in ceea ce priveste acest tip de echipament si putem directiona bugetul catre celelalte tipuri de echipamente, pentru care aceste obiective inca nu au fost atinse„, a explicat ministrul Mediului, Barna Tanczos.
O alta modificare adusa editiei din 2022 a programului prevede ca beneficiarilor care rezerva un voucher si nu il utilizeaza li se va restrictiona pentru acel an posibilitatea de a solicita un alt voucher pentru acelasi tip de echipament.
Astfel, noile reguli vor reduce numarul voucherelor rezervate, dar neutilizate.
„Este al patrulea an de functionare a Programului Rabla pentru electrocasnice si eu cred ca toate programele multianuale de succes ale AFM trebuie, pe de-o parte, sa evolueze odata cu inovatiile tehnologice si, pe de alta parte, sa isi pastreze scopul fundamental – acela de a proteja mediul. Am introdus reguli noi care speram sa reduca semnificativ numarul voucherelor rezervate, dar neutilizate, pe parcursul unui an„, a adaugat Barna Tanczos.