Iulius Town Timisoara
Pe piața muncii se remarcă o nouă tendință, pe care majoritatea companiilor au început să o urmeze: implementarea strategiilor de return-to-office. Un studiu realizat de agenţia Colliers, în această vară, şi citat de publicaţia Bursa, în care au fost consultați peste 500 de angajați din București, Timișoara, Cluj și Iași, expune motivațiile care îi determină să revină fizic la job și ce beneficii apreciază cel mai mult la locul de muncă. Printre acestea, deplasarea facilă la birou, accesul la zone amenajate pentru activităţi şi evenimente dedicate. Proiectele cu destinaţie multiplă, birou – retail – timp liber – rezidenţial -, devin tot mai populare din pespectiva serviciilor utile pe care le au angajaţii în proximitate.
Conform Colliers, 61% dintre respondenți vin la birou după un program prestabilit, iar dintr-o săptămână, doar două zile lucrează de acasă. În top trei beneficii de la birou se numără cafeaua gratuită, locul de parcare și orele flexibile de lucru. Din cele 500 de persoane, 44% au spus că activitățile alături de colegi sau team building-urile sunt cele mai apreciate, urmate de evenimente de networking și dezvoltare personală și profesională, iar cursurile pentru învățarea unei limbi străine s-au situat pe locul trei.
Una dintre companiile care deţine spații de birouri în Timișoara, Cluj și Iași este Iulius. Doar în oraşul de pe Bega, Iulius a dezvoltat o suprafaţă de peste 80.000 mp (reţeaua United Business Center) pentru 11.000 de angajați, Iulius Town găzduind, de altfel, cel mai mare hub office din regiune. Includerea infrastructurii de birouri într-o dezvoltare preponderent comercială, aşa cum este Iulius Town, cu 108.000 mp de retail şi peste 450 de magazine, are multiple avantaje. Iar asta s-a văzut în special în pandemie şi imediat după, când angajaţii din UBC au fost tentaţi să se întoarcă la birou într-o măsură mult mare decât în cei din dezvoltări de birouri singulare.
„Numărul celor care se întorc la birou este în creştere, depăşind gradul de 50%, iar la multe dintre companiile din proiectele noastre gradul este chiar de 100%. Am reuşit să semnăm anul acesta contracte noi şi prelungiri pentru 48.000 mp, dintre care peste 50% reprezintă doar contractele noi”, a declarat Silviu Băbţan, Office Buildings Manager Iulius, în cadrul evenimentului ZF Rezidential & Office Summit’24, din luna septembrie.
Cei care lucrează în sistem hibrid aleg să vină la birou 2-3 zile, cu precădere în mijlocul săptămânii. Însă tendinţa de revenire este în creştere, pe măsură ce tot mai multe companii renunţă, treptat, la munca remote şi anunţă că, din ianuarie 2025, va fi necesară prezenţa fizică 4-5 zile pe săptămână.
Evenimente în aer liber pentru comunitățile din clădirile de birouri
Conform raportului Colliers, angajații nu își mai doresc doar un birou tradițional, ci caută medii de lucru cu acces la facilități variate și o experiență integrată, percepute ca modalităţi suplimentare de motivare şi implicare. În aceste condiţii, remodelarea birourilor cu zone care facilitează networking-ul și brainstorming-ul reprezintă o preocupare pentru companii. În plus, organizarea de evenimente a devenit un obicei, angajatorii fiind preocupaţi să creeze un mediu de lucru plăcut, care să încurajeze coeziunea echipei. Mai mult, şi proprietarii clădirilor plusează la capitolul acţiuni dedicate angajaţilor, la care sunt invitaţi să participe fie în pauzele de lucru, fie după orele de muncă.
Spre exemplu, în Iulius Town, Banat IT, asociație care reunește comunitatea IT, a sărbătorit 10 ani de la înființare printr-un eveniment în parc, unde au participat peste 1.000 de persoane.
„Proximitatea Iulius Town față de o serie de companii IT din Timișoara a încurajat participarea și interacțiunea naturală între companiile situate în UBC-uri și profesioniștii invitați. Astfel de colaborări facilitează dezvoltarea unui hub tehnologic solid și inovator aici, la Timișoara. Banat IT continuă să sprijine comunitatea IT locală și își propune să extindă acest parteneriat cu Iulius Town, oferind în continuare evenimente și oportunități de networking esențiale pentru dezvoltarea profesională și inovația în tehnologie”, a declarat Marius Pentek, membru al board-ului Banat IT.
Mai mult, comunitatea de business din Iulius Town se bucură și de conferințe tematice menite să îi ajute pe angajaţi în dezvoltarea personală sau pentru a fi la curent cu noutățile din business, HR sau comunicare. Ziua de lucru în parc, competiţii sportive, întreceri haioase în echipe formate din tată şi copil, evenimente pentru pasionaţii de parfumuri, campanii de împădurire sau de donare de sânge sunt alte acţiuni organizate la Iulius Town, special pentru corporatişti.
Cu timpul, a devenit clar pentru dezvoltatori că integrarea clădirilor de birouri în proiecte mixed-use este prioritară pentru companiile care închiriază spaţii office, datorită avantajelor oferite. Angajații care lucrează în clădiri de birouri din Iulius Town beneficiază de acces rapid la magazine, restaurante, cafenele, cinema, sală de sport, piscină, parc şi evenimente, ceea ce îmbunătățește echilibrul dintre viața profesională și cea personală. Aceste facilități stimulează atât creativitatea, cât și productivitatea, oferindu-le angajaților ocazia să-și petreacă pauzele în mod plăcut și să se reîncarce.
Pareri
🤡😁🤡😁🤡
Nu, vine nimeni la birou. Sa nu mai plaga sefii de la iulius
Asta e wishful thinking din partea dezvoltatorilor imobiliari care își văd veniturile reduse de noile trenduri din economie și din societate. Mai lipsea să scrie că ei construiesc locuințe cu 4-5000 de euro pe mp că așa ceva se cumpara la greu.
Asta e reclama platit de mall? Ca nu e nicidecum stire.
Redactia nu prea e onesta in ale meseriei, ca nu niciunde scris ca e pamflet platit.