Asociația Entuziart, alături de partenerii săi, a lansat o nouă serie de activități inovatoare dedicate terapiilor corporale și expresiv-creative, pentru persoane cu nevoi speciale din zona Banatului, care se desfăsoară până în 30 noiembrie 2023.
Proiectul aduce în Timișoara ateliere de art terapie, dans terapie, fotografie terapeutică, proiecții de scurtmetraje de film și prezentări de filme panoramice în casca de realitate virtuală, în instituțiile partenere: Spitalul de Psihiatrie Gătaia, Spitalul de Urgență pentru Copii Louis Turcanu Secția de Neuropsihiatrie Infantilă și centrele de plasament – DGASPC Timiș.
„mind-moving a luat naștere din dorința de reducere a disparităților între publicul larg și persoanele cu diagnostice psihiatrice, prin intermediul muzicii și dansului contemporan și concentrează experiența din toate proiectele anterioare desfășurate de Asociația Entuziart în parteneriat cu Indie Box. mind-moving este despre corpuri și limite, teritorii necunoscute și preconcepții, sănătate mintală. “ (Alexandra Bălășoiu, Indie Box)
Scopul proiectului MindMoving TM este să ofere 𝒊𝒏𝒕𝒆𝒓𝒗𝒆𝒏𝒕̦𝒊𝒊 𝒂𝒓𝒕𝒊𝒔𝒕𝒊𝒄𝒆 menite a proteja și susține viața culturală a comunităților de pacienți din 𝒊𝒏𝒔𝒕𝒊𝒕𝒖𝒕̦𝒊𝒊 𝒔𝒑𝒆𝒄𝒊𝒂𝒍𝒊𝒛𝒂𝒕𝒆 𝒊̂𝒏 𝒑𝒔𝒊𝒉𝒊𝒂𝒕𝒓𝒊𝒆 𝒅𝒊𝒏 𝑻𝒊𝒎𝒊𝒔̦𝒐𝒂𝒓𝒂, stimulând reziliența, adaptabilitatea și solidaritatea membrilor acestora.
Prin activități de art-terapie, dans-terapie, foto-terapie adaptate persoanelor cu nevoi speciale, participanții vor descoperi noi moduri constructive de a-și asculta corpul și de a-și face corpul să îi asculte, de a-și exprima emoțiile și de a lucra cu acestea, pentru sănătatea emoțională și relațională. Toate formele de art-terapie au este câte un mod unic de reconectare cu sufletul, prin care sufletul se exprimă prin corp și corpul exprimă stările sufletești interioare.
Proiectul este implementat prin participarea colegelor art terapeute și dans terapeute din Timișoara: Cristina Bratu, Anca Lupulescu și Ana Cristina Lucaci și prin colaborarea cu Indie Box, Ema Alexandrescu (Lumenesc) și Konrad Mihat (coVR).
Atelierele tematice destinate beneficiarilor direcți ai proiectului nu sunt deschise publicului larg. Participarea se face exclusiv pe baza recomandării medicului de specialitate, doar dacă gradul afecțiunii permite acest lucru, iar toate activitățile terapeutice vor fi urmărite de supervizori recunoscuți la nivel internațional în domeniile de referință.
Proiectul aduce și un performance dedicat personalului medical și publicului larg, care își propune creșterea gradului de conștientizare și empatie. ”Mareele de primăvară ale unei fete cuminți” are programate 2 reprezentații – una în cadrul unui spital dedicată exclusiv cadrelor medicale și una la Cărturești Timișoara, unde a fost organizată și o prezentare a proiectului și o discuție cu publicul.
Acest Performance 𝐮𝐧𝐢𝐜 ce marchează încheierea proiectului “𝑴𝒂𝒓𝒆𝒆𝒍𝒆 𝒅𝒆 𝒑𝒓𝒊𝒎𝒂̆𝒗𝒂𝒓𝒂̆ 𝒂𝒍𝒆 𝒖𝒏𝒆𝒊 𝒇𝒆𝒕𝒆 𝒄𝒖𝒎𝒊𝒏𝒕̦𝒊” a avut reprezentația pentru public sâmbătă 𝟏𝟖 𝐧𝐨𝐢𝐞𝐦𝐛𝐫𝐢𝐞 2023, la 𝐂𝐚̆𝐫𝐭𝐮𝐫𝐞𝐬̦𝐭𝐢 𝐓𝐢𝐦𝐢𝐬̦𝐨𝐚𝐫𝐚.
Conceptul acestui performance are ca inspirație experiențe din viața personală a coregrafei Alexandra Bălășoiu, precum și fragmente din memoriile cu care s-a întâlnit de-a lungul acestei cercetări. Creează o poveste, un rezumat a blocajelor de exprimare și depășirea acestora folosind limbaje artistice precum dansul și mișcarea. O poveste despre relația noastră cu corpul, despre viață și despre noi începuturi, despre incapacitatea de exprimare pe care într-un fel mulți oameni o trăiesc, deși nu au un diagnostic în acest sens.
VIDEO: George Stefanita
Proiectul din Timișoara este o continuare naturală a proiectului m𝒊𝒏𝒅-m𝒐𝒗𝒊𝒏𝒈, inițiat și organizat de Indie Box, în parteneriat cu NOPA – Societatea Norvegiană a Compozitorilor și Textierilor, Asociația Entuziart și Profeti ART SRL, desfășurat în București și Norvegia în perioada decembrie 2022 – februarie 2024, proiect finanțat prin Granturile SEE 2014-2021 în cadrul Programului RO-CULTURA.
𝐌𝐢𝐧𝐝𝐌𝐨𝐯𝐢𝐧𝐠 – 𝐓𝐌 este un proiect derulat de 𝐀𝐬𝐨𝐜𝐢𝐚𝐭̦𝐢𝐚 𝐄𝐧𝐭𝐮𝐳𝐢𝐚𝐫𝐭, desfășurat în Timișoara și finanțat de către Centrul de Proiecte Timișoara prin Fondul pentru nevoi culturale de urgență. Pentru informații detaliate despre programul de finanțare al Centrului de Proiecte Timișiara, puteți accesa https://centruldeproiecte.ro/.
Despre Asociația Entuziart
Asociația Entuziart este o organizație non-profit, non-guvernamentală și apolitică, cu caracter professional a cărei misiune este promovarea și sprijinirea persoanelor de orice vârstă și cu orice tip de abilități, prin activități creative,artistice, incluzând dar fără a se limita la pictură, dans și muzica, prin art terapie, dans terapie, muzico-terapie,foto-terapie, psihoterapie cu valente recreative, de socializare, educative și terapeutice, precum și promovarea art-terapiei în România.
Asociația Entuziart a fost creată de psihoterapeuți cu dublă specializare în art terapie: Oana Dorneanu-formare de lungă durată oferită sub supervizarea Institutului de Art Terapie din Viena, respectiv dans terapie: Loredana Larionescu-formare continuă și supervizare cu specialiști din Marea Britanie, Italia, Franta.
Asociația oferă ajutor de tip terapeutic persoanelor din zone defavorizate cu acces limitat la servicii de psihoterapie și colaborează cu spitale de psihiatrie în vederea oferirii serviciilor de art terapie. De asemenea, Asociația colaborează cu Universitatea București pentru oferirea contextelor de practică studenților din Facultatea de Psihologie.
Detalii despre asociație si despre proiect : www.arterapie.com
Pagina de Facebook a Asociației Entuziart :https://www.facebook.com/ArterapieAtelier/
Parteneri: Spitalul de Psihiatrie Gătaia, Spitalul de Urgență pentru Copii Louis Turcanu Secția de Neuropsihiatrie Infantilă și 3 centre de plasament – DGASPC Timiș, Cărturești Timișoara.
Parteneri media: Radio România Cultural, IQads, Spotmedia, Presshub, LIFE.ro, Bookhub, Revista Golan, Happ.ro, Semne Bune, B365.ro, Iscoada, Romania Journal, Nine O’Clock, stiridinromania.ro, Kudika, Garbo, Iqool, Munteanu, Contemporary Establishment, cult-ura.ro.
Proiectul “MindMoving TM” este derulat de Entuziart – Art Terapie și implementat cu sprijinul Primăriei Municipiului Timișoara prin Centrul de Proiecte Timișoara, care acordă finanțare nerambursabilă, din bugetul local, pentru proiecte culturale, comunitare și sportive ce îmbunătățesc calitatea vieții în Timișoara și construiesc o comunitate dinamică și incluzivă.