TIMISOARA. Pas important facut spre amenajarea unei baze sportive de top la Timisoara. Aceasta va fi ridicata de Compania Nationala de Investitii si ar urma sa fie data in folosinta intr-un an, dupa care va fi predata spre administrare Primariei.
Este vorba despre baza ce va fi construita in zona strazii Costica Radulescu, in vecinatatea bazei 2 Politehnica. Licitatia pentru proiectare si executie a fost finalizata. Proiectul va fi gata in 3 luni, pentru ca in alte 9 luni sa fie amenajata complet. Licitatia a plecat de la 5,6 milioane de lei, si a fost adjudecata la 4,9.
Lucrarea ce va fi facuta cu bani guvernamentali va fi executata de TPS ENGINEERING & ASOCIATII, castigatori ai licitatiei.
Baza sportiva va avea un teren de dimensiuni normale, cu iarba artificiala, instalatie de nocturna si tribune pentru 500 de spectatori. Langa acest prim teren urmeaza sa fie amenajat un altul, de dimensiuni mai mic, unde sa se poata juca minifotbal, baschet si handbal. Tot in aceasta zona va fi construita si o cladire administrativa si urmeaza sa fie amenajata si o parcare.
Nu este singura baza sportiva ce ar urma sa se ridice la Timisoara. La jumatatea acestui an, primarul de atunci, Nicolae Robu, anunta amenajarea uneia in zona Mircea cel Batran, insa la acea vreme abia se demarase licitatia pentru studiul de fezabilitate.
Tot in 2020 a fost anuntata de fosta administratie constructia, in viitor, a unul alt stadion in zona Buziasului, unul care sa fie ridicat pe schelet metalic.
Inca mai exista si proiectul pentru construirea unui stadion de rugby, in Ciarda Rosie, langa arena pe care si-a disputat multa vreme meciurile de acasa si echipa de fotbal Ripensia Timisoara.
Din cele 4 complexuri sportive promise de administratia Robu, doar in cazul celui din Lipovei s-a gasit si un constructor si ar urma sa inceapa si lucrarile.
Situatia actuala a infrastructurii sportive din oras
Pana la realizarea acestor proiecte, Timisoara sta catastrofal la capitolul stadioane, cu toate ca pe unele dintre ele inca se mai joaca.
Stadionul Dan Paltinisanu a implinit la 1 mai, 57 de ani de existenta si a gazduit si in acest sezon meciuri de fotbal si de rugby. La inceputul lunii februarie, topografii au intrat pe gazonul fostului 1 Mai pentru a face masuratorile necesare in vederea intocmirii documentatiei pentru ridicarea viitoarei arene. In acest moment se face Studiul de Fezabilitate,dupa ce Compania Nationala de Investitii a incheiat o prima licitatie, castigata de doua firme din Bucuresti.
Stadionul Stiinta este cel pe care evolueaza ASU Politehnica Timisoara in liga secunda si exista si pentru acesta un plan de modernizare, dar nici aici nu au inceput inca lucrarile.
Stadionul CFR este ocupat in prezent de spitalul de campanie care preia bolnavi de coronavirus. Avand in vedere sapaturile facute in zona, nu se stie cand, sau daca, se va mai putea juca fotbal pe acest gazon.
Stadionul Electrica este casa celor de la Ripensia si ACS Poli Timisoara. Aici au fost facute lucrari de modernizare la tribuna, unde au fost amplasate scaune noi, dar si cateva fotolii in partea de sus a a acesteia.
Stadionul Gheorghe Rascanu este casa rugbystilor de la Saracens, insa aici nu s-a mai jucat de mai bine de un an. Intre timp, gazonul a fost refacut, dar si tribuna metalica a fost modernizata.
Revenind la sportul rege, fotbal se mai poate juca in Timisoara si pe stadioanele Ciarda Rosie, pe care o vreme a evoluat si Ripensia, sau Colterm, acesta din urma fiind rezervat juniorilor.
In stare dezastruoasa se afla stadionul Dacia, aflat in apropierea arenei Gheorghe Rascanu, in timp ce pe locul unde odata era UMT-ul, acum este doar un teren plin cu buruieni, iar putine lucruri mai amintesc ca in urma cu aproape 20 de ani aici veneau Rapid, Dinamo, Steaua sau Universitatea Craiova.