Test rapid antigen COVID-19. Cat e de sigur, cum se face si ce spun rezultatele, explica medicul Virgil Musta de la Timisoara. Video

TIMISOARA. Este sau nu testul rapid antigen COVID-19 solutia pentru a depista in cel mai scurt timp bolnavii infectati cu coronavirus?

CITESTE SI: Exista speranta. Echipati in costumele speciale, studentii la Medicina au intrat in Terapie Intensiva sa-i ajute pe doctori in lupta anti COVID, la Timisoara. Povestea voluntarilor din Zona Rosie, nascuta din dragostea pentru pacienti si meserie. Video 

Parerile specialistilor din intreaga lume sunt impartite in privinta acestor teste. In timp ce mai multe tari au decis sa le foloseasca pentru testarea in masa, in Romania testele rapide sunt puse inca sub semnul intrebarii. Motivul? Acuratetea rezultatului unui asemenea test este intre 70 si 95 la suta, in functie de cantitatea de virus din organism.

Testele rapide antigen au aparut in tara noastra in urma cu aproape o luna. Mii de asemenea kituri de testare au fost trimise intr-o prima faza spitalelor din linia 1. Apoi, au fost date si celorlalte unitati sanitare pentru a fi folosite in unitatile de primire a urgentelor. Rezultatul unui asemenea test se obtine in cel mult 15 minute si nu necesita analiza de laborator. Kit-ul de testare include un betisor steril pentru realizarea exudatului faringian si nazal, deopotriva, un reactiv si o duza cu filtru. Specialistii insa nu recomanda ca cineva sa faca acest test singur acasa.

Este totusi foarte greu de recoltat. Trebuie sa fie o recoltare corecta. Este destul de neplacut sa iti introduci tamponul in nas si sa recoltezi de acolo. Cu alte cuvinte, e destul de greu ca singur sa poti face acest lucru, trebuie sa fie acolo o persoana autorizata„, spune medicul Virgil Musta, sef Sectie Boli Infectioase in cadrul Spitalului Victor Babes din Timisoara.

Spre deosebire de cel real time PCR, acest test rapid evidentiaza antigenele de pe suprafata virusului. Adica arata daca cineva este infectat cu SARS CoV 2. Medicii sunt insa rezervati in ceea ce priveste rezultatul corect al acestui test.

Daca incarcatura virala e mare, atunci sensibilitatea si specificitatea este de 95%. La o incarcatura virala mica, sensibilitatea scade pana la 70 la suta. Deci nu sunt la fel de sensibile ca si testele obisnuite de ARN SARS CoV 2„, explica medicul Virgil Musta.

Specialistii spun ca, daca testul este pozitiv, atunci, cel mai probabil, si testul PCR, care e singurul test cu rezultat clar, va indica faptul ca pacientul este infectat cu noul coronavirus. Testul rapid insa poate da si un rezultat fals negativ. Aceste teste rapide antigen pot fi insa folosite pentru a avea un punct de plecare in diagnosticarea unor persoane care au diverse simptome.

Astfel de teste nu se pot cumpara din farmacii in Romania, ci doar din magazinele online si asta pentru ca legislatia in ceea ce priveste testarea pentru SARS-CoV 2 este foarte stricta. Medicii atrag atentia si spun ca nu se poate cunoaste provenienta testelor cumparate din spatiul online si nici daca ele sunt sau nu contrafacute.

VIDEO: George Stefanita

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Cola si Vin mai sunt pozitivi?

  2. Testele se fac la M Profilaxis?