The Economist: Romania nu se descurca rau. De ce sa pleci cand tara isi revine?

Imigrantul roman sau bulgar este tanar, dornic sa munceasca si este frustrat de ritmul lent al derularii reformelor in tara sa, conform portretului realizat de prestigioasa publicatie britanica.

Intrebandu-se daca va exista un val de imigranti din estul Europei spre Vest, dupa ce noua state au ridicat de la 1 ianuarie restrictiile pentru muncitorii romani si bulgari, jurnalistii de la The Economist noteaza ca Romania „nu se descurca rau” din punct de vedere economic.

„Cand britanicii vin cu miile la Marea Neagra, in statiunile noastre, si se comporta precum oamenii cavernelor, beau si se bat, noi nu spunem nimic… Noi avem de gand sa ne comportam mult mai bine cand vom merge in Marea Britanie. Nu mergem pentru distractie, mergem pentru a munci, pentru un trai decent”, spune Petar Dobrev, un bulgar care a lucrat in mai multe statiuni de pe litoralul Marii Negre in ultimii 12 ani, pentru The Economist.

El intentioneaza sa plece din Bulgaria pana in vara si sustine ca angajatorii din tara sa exploateaza muncitorii si ii platesc cu mult mai putin decat merita.

Dobrev spera sa castige mai bine in tari ca Marea Britanie, Germania, Olanda sau celelalte sase state care au ridicat restrictiile pentru muncitorii romani si bulgari incepand cu 1 ianuarie 2014.

The Economist aprecieaza ca tanarul in varsta de 31 de ani este reprezentativ pentru imigrantii romani si bulgari: este tanar, dornic sa munceasca si este frustrat de ritmul lent al derularii reformelor si dezvoltarii din tara de origine. Cu toate acestea, este putin probabil ca el sa fie primit cu caldura, asa cum spera.

Opinia publica, politicienii si presa din Marea Britanie, Germania, Olanda si, in mai mica masura, din Franta si Austria, si-au manifestat cu luni de zile inainte de ridicarea restrictiilor ingrijorarile legate de numarul imigrantilor romani si bulgari, de amenintarea pe care o reprezinta ei pentru muncitorii necalificati aceste tari si de modalitatile in care poate restrictionat accesul lor beneficii sociale.

„Se confrunta Europa cu un nou val masiv de imigranti dinspre Est?”, se intreaba The Economist.

Raspunsul pare a fi negativ, publicatia britanica amintind asigurarile ambasadorului Romaniei la Londra, Ion Junga, ca acest lucru nu se va intampla.

Mai mult, populatia combinata a Romaniei si a Bulgariei reprezinta doar trei sferturi din cea a Poloniei, de 39 de milioane de locuitori, tara responsabila alaturi de celelalte care au aderat la Uniunea Europeana in 2004 pentru ultimul astfel de val.

In plus, observa The Economist, Romania nu se descurca rau: cresterea economica a ajuns la 4,1% in ultimul trimestru, salariile cresc rapid, in timp ce rata somajului este mai mica de 5% la nivel national si de doar 2% in Bucuresti (Potrivit datelor INS, rata somajului in trimestrul al treilea a fost de 7% – n.red.).

„De ce sa pleci cand tara isi revine”, se mentioneaza intr-un grafic in care sunt prezentate datele economice pentru Romania.

Din cele 7 milioane de romani activi pe piata muncii, aproximativ 1,1 milioane au o slujba sigura in sectorul bugetar, la care vor ezita sa renunte. Aproape 3 milioane au plecat deja din tara dupa aderarea la UE, in 2007: aproximativ 1 milion dintre ei au optat pentru Italia, un alt milion pentru Spania, jumatate de milion pentru Franta, 400.000 pentru Germania si 120.000 pentru Marea Britanie, conform datelor jurnalistilor britanici.

Acestia au lucrat ca liber profesionisti (40% dintre cei care au construit Stadionul Olimpic din Londra au fost romani) sau ca lucratori sezonieri si muncitori necalificati.

Unii au fost exploatati, in conditiile in care nu beneficiau de aceeasi protectie sociala ca cetatenii statului respectiv; altii nu au platit taxe. Abuzurile nu mai sunt posibile acum, deoarece vor fi angajati in mod legal, precizeaza The Economist.

In ceea ce priveste Germania, doar 7,4% dintre romanii si bulgarii de aici sunt someri, in timp ce rata nationala este de 7,7%, iar rata somajului in randul imigrantilor este de 14,7%, potrivit datelor Institutului de cercetare IAB din Germania.

Aproximativ 65% dintre ei isi platesc taxele. Desi procentul romanilor si bulgarilor care beneficiaza de ajutoare sociale este de 10%, peste media nationala in Germania, acestia sunt contributori neti la sistemul de pensii.

Un imigrant contribuie in medie cu 2.000 de euro anual la sistemul de asigurari sociale din Germania, iar contributia romanilor si bulgarilor este considerata a fi chiar mai mare, sustine Herbert Brucker de la IAB.

Totusi, germanii au si cateva motive de ingrijorare. Peste o treime dintre romanii si bulgarii care lucreaza in Germania sunt necalificati, comparativ cu doar 11% la nivelul intregii populatii a Germaniei, iar cei care nici nu muncesc, nici nu primesc beneficii sociale – majoritatea rromi – tind sa creeze tensiuni in cadrul comunitatilor.

In concluzie, cea mai mare speranta a Europei este ca pana la sfarsitul anului 2014 sa nu se schimbe mai nimic. Romanii si bulgarii vor fi venit in Vest intr-un numar usor de gestionat, iar cei mai multi dintre ei vor fi tineri care vor munci.

„Infractiunile izolate, fraudarea sistemului de servicii sociale si problemele legate de cei care dorm in aer liber vor ajunge cu siguranta pe prima pagina a ziarelor cateoadata. Dar, in mare, sosirea romanilor si bulgarilor va functiona la fel de bine (sau de rau, in functie de unghiul din care privim) precum in cazul celorlalte deschideri ale pietei muncii pentru noile state membre UE din Est”, preconizeaza The Economist.

Advertisement Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.