Ti se rupe sufletul! Cum au disparut 3 mandre sate banatene si cate vor avea aceeasi soarta in scurt timp, nu departe de Timisoara?

TIMIS. Soarta cruda pentru trei asezari din Timis. Au pierit usor sub ochii nostri, iar pe lista de asteptare sunt alte patru, noteaza redesteptarea.ro.

Estul judetului are trei sate care in ultimele trei decenii au ramas fara niciun locuitor – Bunea Mica, (apartinator de orasul Faget), Ciresu Mic, (apartinator comunei Criciova si Cheches (comuna Secas).

Poate cel mai cunoscut este Bunea Mica, populat la sfarsitul secolului XIX doar cu cetateni de etnie maghiara, in perioada cand Banatul se a­fla sub dominatia Imperiului Austro – Ungar.

Satul a inceput sa se depopuleze la sfarsitul anilor `60. In prezent, doar cimitirul si monumentele ridicate dupa 1990, pe fostul loc al bisericii, mai amintesc ca acolo au locuit peste 200 de oameni.

Satul nu mai este locuit acum. In 1864 au venit bogatii din Szeckszard si au cumparat teritoriul comunei. Nu a fost colonizat. Au venit ei de buna voie. Conditiile grele din anii `60 i-au facut pe oameni sa pa­raseasca locul. Nu aveau lumina, drumuri, era foarte greu… in anii `80, au mai ramas doar doua familii, iar acum nu mai e nimeni. Il comemoram in fiecare an si vechea vatra a satului a devenit acum un loc de pelerinaj, care aduna anual peste 500 de vizitatori, multi dintre ei fiind fii ai satului, care sosesc din numeroase tari”, spunea Ioan Ihasz, primarul comunei Dumbrava pentru redesteptarea.ro.

O alta localitate disparuta in aceeasi perioada este Ciresu Mic sau Pereu, cum mai era cunoscut in zona Lugojului. Acesta era populat cu peste 150 de locuitori, majoritatea de etnie ucraineana. Se afla amplasat intr-o poiana la cativa kilometri de satul Ciresu.

Din 1954 a devenit catun al acestuia. Dupa 1990, in apropierea locului in care a existat satul s-a ridicat Manastirea „Sfanta Treime”. Acum, la Pereu, doar cateva cruci mai amintesc ca acolo au locuit oameni.

Cheches apare ca atestare documentara inca din 1440. A rezistat cinci secole, insa dupa cel de-Al Doilea Razboi Mondial a inceput sa se depopuleze, astfel ca, de la aproape 800 de locuitori cati avea in 1880, acum nu mai are niciunul.

In prezent, in estul judetului, in pericol de disparitie se mai afla satele Topla (comuna Manastiur), care mai are doar trei locuitori, Vizma (comuna Secas), in care mai traiesc mai vreo zece oameni si Lapusnic si Spata (comuna Bara), fiecare cu vreo 15 suflete.

Spata este populat in special cu persoane care se ocupa de oierit, venite din zona Sibiului. Fostii bastinasi s-au mutata demult in zona Lugojului sau a Timisoarei”, a declarat Ioan Lazarescu, primarul comunei Bara.

Mai multe AICI!

Advertisement Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.