Tichete de cresa pentru angajatii care au copii si nu beneficiaza de concediu si indemnizatie pentru cresterea acestora

Părinţii care decid sa se intoarcă la serviciu, fara a beneficia de concediu si indemnizatie pentru cresterea copilului pana la doi ani, pot beneficia de tichete de cresa de pana la 400 de lei lunar, acordate de catre angajator, informează o companie specializată in management financiar, scrie www.gandul.info.

Expertii Accace, unul dintre liderii din Europa Centrala si de Est in management financiar, precizeaza, intr-un comunicat de presa, ca de aceste tichete pot beneficia si persoanele care au copii adoptati, incredintati in vederea adoptiei sau in plasament, precum si pentru cei carora li s-a instituit tutela, cu exceptia celor dati in plasament la asistentul maternal profesionist si a celor pentru care s-a dispus masura plasamentului de urgenta.

„Angajatorul, impreună cu organizatiile sindicale, hotarasc valoarea lunara a tichetelor de cresa in limita a 400 de lei, suma stabilita prin Ordinul 821/2012. Valoarea nominala inscrisa pe tichete poate fi de zece lei, un multiplu de zece, dar nu mai mare de 50 lei. Tot angajatorul stabileste criteriile de selectie a salariatilor care primesc tichete de cresa, tinand seama de conditiile concrete de lucru in care isi desfasoara activitatea unele categorii de salariati, precum si criteriile si perioadele pentru care salariatii nu vor primi tichete de cresă”, se arată în comunicatul transmis agentiei MEDIAFAX.

Expertii precizează ca, pentru angajatori, tichetele de cresa reprezinta cheltuieli sociale cu deductibilitate limitata.

„Angajatorii suporta din cheltuieli proprii pretul imprimatelor contractate cu unitatea emitenta. De asemenea, suma individuala acordata pentru cresterea copilului pana la implinirea varstei de trei ani sub forma tichetelor de cresa se asigura integral de catre angajator. Tichetele de cresa sunt exceptate de la plata tuturor contributiilor sociale, iar din iulie 2010 sunt impozabile, in sensul impozitului pe venit”, arata specialistii.

Pentru a primi tichete de cresa, salariatii trebuie sa intocmească o cerere, sa aduca actul doveditor eliberat de cresa la care este inscris copilul, o declaratie pe propria raspundere ca celălalt parinte nu beneficiaza deja de tichete de cresa si nici de concediul si de indemnizatia de crestere a copilului, livretul de familie, precum si alte documente solicitate de angajator, in functie de regulamentul intern.

In cazul in care angajatul caruia i s-au distribuit tichete de cresa nu a prezentat angajatorului informatiile privind prezenta copilului la cresa, in scris cu confirmarea cresei, potrivit prevederilor legale, angajatorul va recupera din drepturile salariale cuvenite angajatilor respectivi contravaloarea tichetelor de cresa acordate suplimentar, inclusiv pretul imprimatelor acestora, corespunzator cu numarul de zile absente din luna in care copilul nu a mers la cresa.
Citeste mai multe pe www.gandul.info.

Advertisement Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.