In Timis, numarul celor fara un loc de munca este in scadere. Rata somajului se apropie de nivelul de dinainte de criza

Numarul persoanelor care nu au o slujba se apropie, in Timisoara, de nivelul din 2008, inainte sa inceapa recesiunea. In judetul Timis, la jumatatea anului rata somajului a ajuns la 1,75%.

Timisoara, Bucuresti, Constanta, Arad si Cluj sunt primele orase din tara in care motoarele economiei s-au pus in miscare. Aici, companiile aproape ca au reluat dinamica angajarilor de dinainte de criza.Rata somajului din aceste regiuni este la jumatate fata de media nationala, iar numarul de someri mai are putin pana a ajunge la nivelul din 2008.

Judetul Timis este „campionul” in ceea ce priveste somajul scazut, avand in vedere ca la jumatatea anului rata somajului a ajuns la 1,75%, fiind cu numai 0,35% mai mica decat in iulie 2008.

In Bucuresti, spre exemplu, rata somajului a scazut in luna iulie a acestui an la 2% (comparativ cu 1,8%, cat era in iulie 2008, inainte de criza), iar recruiterii resimt aceasta revenire prin prisma faptului ca au inceput sa se confrunte din nou cu deficit de forta de munca bine calificata.

„In Bucuresti se resimte faptul ca somajul a scazut, pentru ca ne confruntam iar cu deficit de personal, chiar daca acesta nu este la nivelul de dinainte de criza. Este clar ca numarul ofertelor de joburi a crescut, pentru ca au fost scoase cateva sute de joburi la concurs numai in lunile iulie si august, dar nu putem spune ca am ajuns la nivelul din 2008”, este de parere Mirela Marinescu, recruitment manager in cadrul grupului cu activitati in domeniul resurselor umane APT.

Cu toate acestea, in cele mai sarace judete, unde si raportul PIB per capita este cel mai scazut din tara, somajul a ramas la valori ridicate. In Vaslui, rata somajului a ajuns in luna iulie a acestui an la 8,95%, in timp ce in iulie 2008 rata somajului era de 3,9%.

„Bucuresti, Timis, Constanta sunt centre puternic dezvoltate, pe cand zone precum Mehedinti, Vaslui sau Galati au fost dintotdeauna la coada clasamentului, pentru ca investitorii s-au ferit de aceste regiuni. Spre deosebire de anii anteriori insa, companiile sunt mult mai atente la procesul de selectie, pentru ca nu se mai face rabat la calitatea candidatilor, cum se facea in perioada de crestere economica”, spune Monica Dona, PR& Marketing Manager in cadrul companiei cu activitati in recrutare si munca temporara Lugera&Makler.

In Mehedinti, nivelul somajului se apropie de cel inregistrat in iulie 2008 (cand rata era de 8,32%, iar acum este de 8,4%). A crescut numarul somerilor din sectorul privat: daca in iulie 2008 erau 2.600 de someri care proveneau din randul angajatilor din companii private, ponderea este mult mai mare anul acesta, cand peste 7.200 de oameni care isi cautau un loc de munca proveneau din mediul privat.

Monica Dona, PR& Marketing Manager, Lugera&Makler: Bucuresti, Timis, Constanta sunt centre puternic dezvoltate, pe cand zone precum Mehedinti, Vaslui sau Galati au fost dintotdeauna la coada clasamentului, pentru ca investitorii s-au ferit de aceste regiuni. Exista in continuare candidati care vin la interviu si care ne spun ca isi cauta de lucru de sase luni – un an.

IT-isti si ingineri – in topul cautarilor

„Cred ca multi someri care si-au terminat perioada de indemnizare nu au mai fost inclusi in statistici, desi nu si-au gasit inca un loc de munca. Exista in continuare candidati care vin la interviu si care ne spun ca-si cauta de lucru de sase luni – un an”, a spus Dona.

Este nesanatos sa ai o rata a somajului de sub 2%, teoria economica spune asta. Intr-o economie sanatoasa, rata somajului este cuprinsa intre 5 si 7%, pentru ca intotdeauna vor exista oameni care nu-si doresc sa munceasca, spun specialistii.

O mare parte din companii au reluat angajarile. Acest lucru se regaseste si in ofertele de joburi pe care le au la evenimentele de cariera. Peste 200 de joburi si programe de intern­ship au fost scoase la concurs in perioada 16 iunie- 15 august, intr-un targ de joburi virtual destinat in special absolventilor de facultate din acest an din Bucuresti, Iasi, Timisoara, Cluj si Sibiu.

Pe de alta parte, la ANOFM companiile au raportat pentru aceasta saptamana peste 9.300 de locuri de munca vacante, cele mai multe in Bucuresti (1.473), Cluj (628), Iasi (608), Timis (450) si Hunedoara (393). In ceea ce priveste pozitiile scoase la concurs pentru absolventii de facultate (aproape 760 de posturi vacante), cele mai multe sunt in domeniul ingineriei si IT.

Ratele ale somajului

In Romania exista in prezent doua rate ale somajului, una calculata de ANOFM si una calculata de Institutul National de Statistica.

Rata raportata de ANOFM se calculeaza pe baza declaratiilor persoanelor care se inscriu la agentiile pentru ocupare, ca raport dintre numarul mediu de someri inregistrati (care trec lunar pe la agentiile de ocupare ca sa-si vizeze carnetele de somaj) si populatia activa (9,76 mil. persoane).

Rata somajului BIM, calculata dupa standardele Biroului International al Muncii, reprezinta raportul dintre numarul mediu de someri in sens BIM (persoane cu varsta de peste 15 ani care indeplinesc simultan conditii precum: nu au un loc de mun­ca, isi cauta de lucru de cel putin patru sapta­mani sau vor sa lucreze, desi fac parte din populatia inactiva, cum sunt studentii sau pensionarii) si populatia activa.
Rata somajului BIM este efectuata de catre Institutul National de Statistica, pe baza unei anchete in circa 30.000 de gospodarii.

Cu alte cuvinte, daca ANOFM nu calculea­za somajul „ascuns” si se bazeaza doar pe declaratiile somerilor, rata somajului BIM calculata de Statistica include si persoanele care nu lucreaza, dar care nici nu se inscriu la agentiile pentru someri. Diferentele dintre cele doua rate ale somajului sunt de aproape doua puncte procentuale. Spre exemplu, daca rata somajului BIM a fost la finele lunii iunie de 7,5% (in cres­tere cu 0,1% fata de luna mai), rata somajului in­re­gistrata la agentiile pentru ocupare a fost in iunie de 4,78% (in scadere cu 0,19% fata de luna mai).

Advertisement Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.