Timisenii care dau foc la miristi primesc mai putini bani de la APIA. Cate hectare de teren au ars in Timis?

TIMIS. Autoritatile judetene par sa fi gasit rezolvarea unei probleme cu care se confrunta de ani de zile, aceea a arderii de miristi. Proprietarii care dau foc la miristi ar putea primi penalitati de la APIA, atrage atentia subprefectul de Timis, Zoltan Marossy.

Legea interzice arderea controlata a miristilor, cu o singura exceptie: atunci cand terenurile sunt infestate se obtine aprobare de la Agentia de Mediu. Putini timiseni cer insa aceasta aprobare si isi curata pamanturile prin ardere. Pompierii de la ISU Banat sunt in alerta 24 din 24. Amenzile sunt destul de mari si ajung pana la 6.000 de lei, insa greu sunt prinsi „piromanii”. Majoritatea isi „igienizeaza” terenurile primavara.

De la inceputul anului si pana in prezent au ars 146 de hectare de teren, spre deosebire de 50 de hectare cate au ars in 2013. Cresterea este de 120%, considera Lucian Mihoc, comandant ISU Banat. Pompierii au fost mobilizati pe teren cu 120 de autospeciale.

„Cele mai multe miristi au ars in Faget, Margina, Curtea, Lovrin, Saravale. In primele luni ale anului au ars 146 de hectare, fata de 50 de hectare cate au ars anul trecut, cresterea fiind de 120%. In Lugoj si in localitatile limitrofe au fost 30 de interventii, in Margina 10 interventii, 7 in Curtea si 5 interventii in Dumbravita”, a spus Lucian Mihoc, in cadrul sedintei Colegiului Prefectural desfasurata luni dimineata. Cu toate astea, numarul nu este socant. In alti ani cresterea a fost si de 400%.

Subprefectul Zoltan Marossy considera ca problema s-ar putea rezolva cu exemple clare, pentru ca oamenii sa stie ca sunt amendati. Greu de facut insa, pentru ca pana la urma se poate ajunge si in instanta. Reprezentantii Prefecturii Timis se pregatesc pentru primavara anului viitor.

„Solutia de curatare a miristilor prin ardere este ilegala de vreo 15 ani. E cert ca nu poti sa faci ordine decat daca iti impui o prevedere legislativa. Se pare ca nu amendarea celor care dau foc la miristi este la indemana, ci inregistrarea tuturor suprafetelor care au fost arse, pentru ca pe acea suprafata se aplica o penalitate la APIA, penalitate care doare la buzunar. Vom reface grupul de lucru pentru anul viitor, pentru ca primavara este valul mare de arderi de miristi, astfel incat sa avem o evidenta cat mai exacta a tuturor suprafetelor care au fost atinse, cu tot cu penalitatile care decurg din legislatie. Intentia noastra era sa-l amendam pe proprietar. Acum 4 ani am facut o comisie, dar se gasea terenul arzand, proprietarul nu era de gasit, primarul avea probleme in alta parte, politistul local era tocmai in celalalt capat al localitatii. Se tergiversa in asa fel incat nu se gasea niciodata vinovatul. Primarii, avand o colaborare direct legata de impozitul pe activitate, tind sa nu-si asume raspunderea in aceste cazuri”, explica Marossy.

Amenda pentru incendierea vegetatiei uscate este de 3.000 de lei, pana la 6.000 de lei pentru persoanele fizice si 25.000 – 50.000 lei pentru persoanele juridice.

Advertisement Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.