TIMISOARA. Studiile BNR confirma pozitiile fruntase detinute de judetul Timis in diverse domenii economice, printre care valoarea produsului intern brut, valoarea exportului sau sumele de bani detinute de populatie in banci.
Astfel, singurul judet din tara in care economiile populatiei sunt concentrate mai mult in euro decat lei este Timisul, unde, in medie, fiecare persoana detine in depozite si conturi bancare 642 de euro si 2.506,9 lei.
In total, valoare tuturor depozitelor detinute de timiseni in banci este, in medie, de 5.237,4 lei de persoana, suma cu care Timisul se claseaza pe locul V in topul national, dupa Bucuresti, Cluj, Brasov si Constanta.
Conform datelor BNR, cele mai mari sume de bani detinute de populatie in banci sunt inregistrate la Bucuresti, cu o medie de 18.556,6 lei de persoana, pe urmatoarele pozitii situandu-se Clujul (7172 lei de persoana), Brasovul (5.846 lei de persoana), Constanta (5.544,6 lei/persoana) si Timisul (5.237,4 lei/persoana).
La polul opus, regasim judetele sarace ale Romaniei, printre care Giurgiu (1.562 lei de persoana), Botosani (1.813,4 lei/persoana), Calarasi (1.916 lei/persoana) si Teleorman (1.956,9 lei/persoana).
Judetul Timis a avut dupa primele sase luni ale anului in curs cea mai mare crestere a depozitelor bancare. Dupa jumatate de an, economiile tinute in sucursalele timisene ale bancilor au crescut cu 11,46 milioane de lei, cea mai mare crestere din Romania. Ca mai in toate clasamentele, Bucurestiul este lider si in domeniu economiilor detinute de populatie in banci, cu aproape 10 miliarde de lei, fiind urmat de Cluj, cu 4,8 miliarde de lei, Constanta, cu 2,97 miliarde si Brasov, cu 2,84 miliarde lei. Timisenii au depuse la banci 2,7 miliarde de lei.
Timisul, printre judetele-motor ale economiei romanesti
Comisia Nationala de Prognoza situeaza Timisul, de asemenea, printre judetele considerate a fi “motoarele” economiei romanesti. Astfel, conform estimarilor economice pentru acest an, toate judetele vor inregistra o crestere a produsului intern brut (PIB) fata de 2010, prognozandu-se ca economia Romaniei va ajunge la o valoare de 542,04 miliarde de lei, fata de 513, 64 miliarde de lei, cat a fost anul trecut. Dupa Bucuresti, cea mai mare pondere economica o au judetele Cluj, Timis, Arges, Constanta, Prahova si Brasov, toate acestea detinand o pondere de peste 50% din economia romaneasca.
Daca avem in vedere strict valoarea exporturilor, Bucuresti este pe primul loc, capitala fiind urmata de Arges, respectiv, Timis, unde valoarea exporturilor a fost de 271,1 milioane de euro. Urmatoarele pozitii sunt ocupate de Constanta (224,3 milioane euro), Bihor (187 milioane euro) si Cluj (186,4 milioane euro). In topul judetelor dupa valoarea economica, Timisul se situeaza pe locul III, dupa Bucuresti si Cluj, cu 24,85 miliarde de lei, cresterea economica prognozata pentru acest an fiind de 1.330 milioane de lei.
In noianul de date statistice furnizate in ultima vreme de institutiile de profil nationale, regasim si un domeniu unde Timisul se distinge in sens negativ. Este vorba despre ponderea somerilor cu studii superioare in cifra totala a somerilor inregistrati la Agentia Judetean de Ocupare a Fortei de Munca. In conditiile in care media nationala a somerilor cu studii superioare este de 5,8%, in judetul Timis acest procent este de 14,8%, dupa Bucuresti, unde rata somajului la nivelul populatiei cu studii superiore este de 19,2%.
De asemenea, intr-o statistica ce releva numarul de angajati concediati in perioada recesiunii 2009 – 2011, Timisul este pe locul VII, cu un numar de 5.700 de angajati trimisi in somaj. Pe primele locuri se situeaza Brasov, Cluj, Bihor, Galati, Bucuresti si Iasi.